İslam İnancına Göre Kabirde Sorulacak Olan Sorular

Konu sahibi son olarak 36 gün önce görüldü
Mesajını görmedim. Niye görmezden geleyim ki ? :)

Bu kendine güvenmeyi terket benden tavsiye :)

Bu 1. Nesai ve Buhari'den.

Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir:
Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz veya ölü kabre konulunca simsiyah mavi gözlü iki melek ona gelir onlardan birine münker diğerine nekîr denilir. O iki melek şöyle derler:
Bu Muhammed denilen adam hakkında ne dersin? O kimse ise ölmeden önce söylediğini aynen tekrar ederek: O Allah’ın kulu ve Rasûludür. Ben şehâdet ederim ki Allah’tan başka gerçek ilah yoktur. Muhammed’de onun kulu ve elçisidir. O iki melek derler ki: Senin böyle söyleyeceğini biliyorduk. Sonra o kabir yetmiş arşın kadar genişletilir ve aydınlık hale getirilir ve rahatça yat uyu burada denilir. O kimse bu durumu benim aileme dönüp haber verebilir miyim? Deyince o iki melek; gelin güvey gibi rahatça uyu gelin güveyi olan kimseyi ailesinden en çok sevdiği kimse uyandırır derler. O kişi o kabirde mahşer için diriltilinceye kadar rahat rahat uyur.

O kabre konulan kimse münafık ise Muhammed (s.a.v.) hakkında sorulan soruya; İnsanların peygamber dediklerini duydum bende aynen öyle söyledim, gerçek midir? değil midir? bilemiyorum diyecek. Bunun üzerine o iki melek; senin böyle söyleyeceğini biliyorduk derler. O kabre, sıkıştır onu denilir, kabirde onu sıkıştırır da kaburga kemikleri yerlerinden oynar. Allah onu böylece mahşer günü uyandırıncaya kadar azab etmeye devam eder.”
(Nesâî, Cenaiz: 114; Buhârî, Cenaiz: 86)

Bu 2. Ebu Davud ve Ahmed b. Hanbel'in Müsnedinden.

el-Berâ b. Âzib -Radıyallahu anh-dan rivayete göre o şöyle demiştir :
Mümin kula :
Ona iki melek gelir, onu oturturlar ve ona Rabbin kimdir? derler. O da: Rabbim Allah’tır der, dinin nedir? diye sorarlar. O da, dinim islam’dır der. Ona, şu aranızda peygamber olarak gönderilen adam nedir? diye sorarlar, o da: O Allah’ın Rasûlüdür, der. Yine iki melek ona: Senin bilgin nedir? diye sorarlar, o: Ben Allah’ın Kitabını okudum, ona iman edip tasdik ettim. Bunun üzerine sema’dan bir münadî; Benim kulum doğru söylemiştir, ona cennetten bir döşek yayınız ve ona cennetten bir kapı açınız, diye seslenir. Bunun üzerine cennetin hoş ve güzel kokuları ona gelir ve gözünün alabildiği kadar bir mesafe kabrinde ona genişlik verilir. Güzel yüzlü, güzel elbiseli, hoş kokulu bir adam ona gelir. Bu adam ona: Seni sevindirecek şeylerin müjdesini sana veriyorum. İşte bugün sana vadolunan gündür, der. Ona: Sen kimsin? Yüzün hayır ile gelen kimsenin yüzüne benziyor, diye sorar. Ona, ben senin salih amelinim der. Bu sefer o kişi: Rabbim kıyameti kopart ki ben de aile halkımın yanına ve malıma geri döneyim, diye yakarır.

Kâfir Kul'a :
Yanına iki melek gelir, onu oturturlar ve ona Rabbin kimdir? derler. O da; hah, hah bilmiyorum der. Bu sefer ona: Aranızda peygamber olarak gönderilen bu adam ne idi? derler. O yine, hah, hah bilemiyorum der. Bunun üzerine semadan bir münadî: O yalan söyledi. Ona cehennemden bir döşek yayınız ve ona cehennem ateşine giden bir kapı açınız, diye seslenir. Cehennemin o yakıcı ve kavurucu sıcağı ona gelir. Kabri üzerine öyle bir daralır ki kaburga kemikleri birbirine girer. Son derece çirkin yüzlü, çirkin elbiseli, pis kokulu bir adam ona gelerek; Senin hoşuna gitmeyecek şeyleri müjdelemeye geldim. İşte (dünyada iken) sana vadolunan günün budur, der. Sen kimsin? diye sorar. Senin yüzün kötü şeyler getiren birisinin yüzüne benzer, der. O da: Ben senin kötü amelinim, der. Bu sefer o kimse: Rabbim kıyameti kopartma! der.
Musned, IV, 287, 295-296; Ebû Davûd 4753./ Bu hadisi İmam Ahmed ve Ebu Davud rivayet etmişlerdir. Nesaî ve İbn Mace onun baş taraflarını rivayet ettikleri gibi, Hakim ile Ebu Avane el-İsferayinî, Sahih’lerinde ve İbn Habban da rivayet etmiştir.
Bunlar daha önce kabir sorgusu hakkında verdiğim hadisler. Sen tekrar etmişsin ve beni anlamamışsın. Karesi Beyliği rumuzlu kimsenin konu başlığındaki detaylı kabir sorgusu hangi kaynakta var?, onu soruyorum.

Bunlar daha önce kabir sorgusu hakkında verdiğim hadisler.

Bu cümleyi söyleyip hala hadis beklemek. :)

Al sana bonus olsun biraz daha kaynak vereyim onları ben verdim diyorsun ya nasıl çelişkiyse artık :)

1. Müslim, Nesai, Tirmizi

Bera b. Azib anlatıyor: Hz. Peygamber (asv) buyurdu ki; “ ‘Allah iman edenleri hem dünyada hem ahirette o sabit söz üzerinde sağlam bir şekilde tutar”(İbrahim, 14/27)’ ayeti kabir sorgusu ile ilgili olarak nazil olmuştur. Ona denilir ki; ‘Rabbin kim?’ o da ‘Rabbim Allah’tır, dinim Muhammed’in(a.s.m) dinidir.’ İşte ‘Allah iman edenleri hem dünyada hem ahirette o sabit söz üzerinde sağlam bir şekilde tutar’ ayeti bu sağlam söze işaret etmektedir.”(Müslim, Cennet, 73; Nesâî, Cenaiz, 114; Tirmizî, Tefsir, 14).

2. Tirmizi ve ayrıca Buhari

“Ölü kabre konduktan sonra, Münker ve Nekir adında iki melek gelip Peygamber Efendimizi (asv)kastederek ‘Bu adam hakkında ne düşünüyorsunuz?’ diye sorarlar. Mümin kimse daha önce/ dünyada iken dediği gibi der: ‘O Allah’ın kulu ve resulüdür. Ben şahadet ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur ve yine şahadet ederim ki, Muhammed Allah’ın kulu ve resulüdür.’ Melekler; ‘Senin böyle diyeceğini biliyorduk’ derler ve kabrini genişletip aydınlatırlar. Münafık -ve kâfir- kimse ise, bu soruya ‘Bilmiyorum’ diye cevap verir. Melekler ona da ‘Senin böyle diyeceğini biliyorduk’ derler. Yere denilir, o da adamın kaburgalarını iç içe geçirecek şekilde onu sıkar ve kıyamete kadar orada azap çeker.”(Buharî, Cenaiz, 87; Tirmizî, Cenaiz, 70)

Eğer görelim bakalım diye ahkam kesmeseydin bunlar olmazdı :)

Mu- araz kardeş tekrar edeyim;
Jose'nin konu başlığında verdiği detaylar kabir sorgusunda yok.
Sual: Kabirde ne sorulacak, cevapları nedir?
CEVAP
Kabir sualine cevap olmak üzere şunları öğrenmelidir:

Rabbin kim?
CEVAP
Allahü teâlâ.

Dinin nedir?
CEVAP
İslâm dini.

Hangi Peygamberin ümmetindensin?
CEVAP
Muhammed aleyh
isselamın.

Kitabın nedir?
CEVAP
Kur'an-ı kerim.

Kıblen neresidir?
CEVAP
Kâbe-i muazzama.

İtikadda mezhebin nedir?
CEVAP
Ehl-i sünnet vel cemaat.

Amelde mezhebin nedir?
CEVAP
4 mezhepten hangisi ise, mesela Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli’den biri söylenir.

Ayrıca aşağıdaki esasları da bilmek lazımdır:

Kimin zürriyetindensin?
CEVAP
Âdem aleyhisselamın.

Kimin milletindensin?
CEVAP
İbrahim aleyhisselamın.

İman nedir? Amentü’nün esasları nelerdir?
CEVAP
İman, Muhammed aleyhisselamın Allahü teâlâ tarafından getirdiği emir ve yasaklara inanmak ve inandığını dil ile söylemek demektir.

İman, Amentü’de bildirilen altı esasa inanmak ve Allahü teâlâ tarafından bildirilen emir ve yasakların tamamını kabul etmek ve beğenmektir.

Amentü şöyledir:
Âmentü billahi ve melaiketihi ve kütübihi ve rüsülihi vel yevmil ahiri ve bilkaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel ba'sü ba'del mevti hakkun. Eşhedü en lâ ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resülühü.

[Yani, Allah’a, meleklerine, gönderdiği kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğuna, öldükten sonra dirilmeye inanıyorum. Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed aleyhisselamın da Allah’ın kulu ve son Peygamberi olduğuna şehadet ediyorum.]

İslam’ın şartları nelerdir?
CEVAP
Şunlardır:
1- Kelime-i şehadet getirmek
Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü demek. Manası şudur:
(Ben şehadet ederim ki, [Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki] Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki, Muhammed aleyhisselam Onun kulu ve resulüdür.)
Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.
2- Namaz kılmak
3- Zekât vermek
4- Oruç tutmak
5- Hac etmek

Allahü teâlânın sıfatları nelerdir?
CEVAP
Allahü teâlânın Sıfat-ı zatiyye’si altıdır:
1- Vücûd
2- Kıdem
3- Bekâ
4- Vahdaniyyet
5- Muhalefetün-lilhavadis
6- Kıyâm bi-nefsihi

Allahü teâlânın Sıfat-ı sübûtiyye’si sekizdir:
1- Hayat
2- İlm
3- Sem’
4- Basar
5- İrade
6- Kudret
7- Kelam
8- Tekvîn

Koyu renkle gösterdiğim ilk 3 soru var, diğerleri kaynaklarda yok. Herhalde konu açıklığa kavuşmuştur.

Kuran aklınizi işletin ve bilimi rehber edinin der.
O halde hiçbir bilimsel kaynak ''Millet-i İbrahim'' gibi tarihte tek bir satır kaydı geçmemiş bir milleti bizlere bildirmemiş iken neden kutsal kitabımız Kuran bizlere biz ibrahim milletindeniz diyerek öğütler. hatta ölünce bu milletteniz diyeceksiniz diyerek aklı reddeder.
Kuranda Rumlardan bahseder, araplardan, yahudilerden de bahseder, en az onlar kadar dünyada tanınmış bir millet olan Türkler ve çinlilerden neden söz etmez.
Bir arkadaşımız almanlar, ingilizler, fransızlardan da bahsetmiyor diyherek bu konuyu geçiştirme telaşında halbuki Kuran2ın yazıldığı tarihlerde ingiliz, fransız, cermen hatta rus, ispanyol, gibi milletler henüz tarih sahnesinde değillerdi.
Bilinen coğrafyalarda 7. yy itibariyle roma, iran (pers), turan (türk), çin, arap ve yahudiler olarak milliyetler oluşuyordu.

silistre kabirde sorulacağına inandığımız kimin milletindensin sorusuna vereceğin cevap veya verilmesi gereken cevap ne olmalı sence ?

Bir arkadaşımız almanlar, ingilizler, fransızlardan da bahsetmiyor diyherek bu konuyu geçiştirme telaşında halbuki Kuran2ın yazıldığı tarihlerde ingiliz, fransız, cermen hatta rus, ispanyol, gibi milletler henüz tarih sahnesinde değillerdi.

Şunu okudum ve bilgisizliğine şaştım kaldım .. Saydığın ırkların hemen hepsi M.Önce varlıkları görülen ve tarihi kayıtları başlayan milletlerdir..

Kuran aklınizi işletin ve bilimi rehber edinin der.
O halde hiçbir bilimsel kaynak ''Millet-i İbrahim'' gibi tarihte tek bir satır kaydı geçmemiş bir milleti bizlere bildirmemiş iken neden kutsal kitabımız Kuran bizlere biz ibrahim milletindeniz diyerek öğütler. hatta ölünce bu milletteniz diyeceksiniz diyerek aklı reddeder.
Kuranda Rumlardan bahseder, araplardan, yahudilerden de bahseder, en az onlar kadar dünyada tanınmış bir millet olan Türkler ve çinlilerden neden söz etmez.
Bilinen coğrafyalarda 7. yy itibariyle roma, iran (pers), turan (türk), çin, arap ve yahudiler olarak milliyetler oluşuyordu.
İnsanlar ırklarıyla değil dinleriyle sorguya çekilecektir. Gerek semavi olsun gerekse beşeri olsun sorgu din iledir.
Ayrıca insana dünyaya gelirken ırkını seçme imkanı verilmemiştir.
İnsanların ırkları, fizikleri, doğdukları yer, sahip olduğu imkanları önemli değildir. Bu sayılanlarla geçirdikleri imtihanı verip vermedikleri önemlidir.
" Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb'inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'ın ve akrabanın haklarına riayetsizliktende sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir." (Nisa/1.ayet)
"Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.(Hucurat/13.ayet)
"Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a ulaşacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah'ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir. İyilik yapanlara müjde et." (Hacc/37.ayet)

"Muhakkak ki Allah, sizin dış görünüşünüze ve kalıbınıza bakmaz. Kalplerinize ve niyetlerinize bakar.” (Müslim, İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel)
"Irkçılık yapan, ırkçılık için savaşan ve ırkçılık uğrunda ölen, bizden değildir." [Ebu Davud]
"Bir kimseyi ameli geri bırakmışsa, nesebi, soyu onu kurtaramaz, yükseltemez, ilerletemez" (İbn Mâce, Mukaddime 17, hadis no: 225)
"Irkçılığa (asabiyyeye) çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen Bizden değildir" (Müslim, imare, 53)

"Bak ey Eba Zerr ; şüphesiz ki sen takva ile üstün olma durumun hariç, kırmızı ve siyah insanlardan hayırlı değilsin." (Kaynak:İbni Kesir : 13.c.7421.s)
"Bak ey Türk(Silistre) ; şüphesiz ki sen takva ile üstün olma durumun hariç, kırmızı ve siyah insanlardan hayırlı değilsin." (Kaynak:İbni Kesir : 13.c.7421.s)

Şunu okudum ve bilgisizliğine şaştım kaldım .. Saydığın ırkların hemen hepsi M.Önce varlıkları görülen ve tarihi kayıtları başlayan milletlerdir..
Almanlar, fransızlar, ingilizler, ruslar, ispanyollar, finliler, italyanlar ve macarlar ırk değil milletleşmiş topluluklardır. Hepsinin üzerinde yaşadıkları vatan toprağı var. Hemen hemen tümüne yakını 15. yy dan sonra tarih sahnesinde yer almışlardır.
Türk Milleti ise hadi çin kaynaklarını yok sayalım 7. yy da dikildiği bilinen Orhun yazıtlarında ''Türk Milleti'' olarak coğrafyası belirtilerek tarih sahnesine ismini Türk diliyle yazdırmıştır. Bu ad bir ırkın adı değil vatanı olan toplumun yani bir milletin adıdır.
Kabirde sorulduğu iddia edilen ve de kuran'da, ''Millet-i İbrahim'' olarak geçen millet ise hangi coğrafyada yaşamış hangi dili konuşmuş orhun yazıtları gibi olmasa da tarihe nasıl bir vesika bırakmış bilmek bizlerin en tabii hakkıdır. hal böyle iken ısrarla akla ve bilime aykırı böyle bir milleti bizlere dayatmak bizlerin aklıyla alay etmektir.

İbrahim milleti değil de Sümerlerden bahsetse anlarım, babilden, hititten, asurdan bahsetse yine anlarım. Çünkü bü milletler tarih sahnesinde yerlerini almış eserler bırakmış ardından yerlerini başka milletlere terketmişler.

İnsanlar ırklarıyla değil dinleriyle sorguya çekilecektir. Gerek semavi olsun gerekse beşeri olsun sorgu din iledir.
Ayrıca insana dünyaya gelirken ırkını seçme imkanı verilmemiştir.
İnsanların ırkları, fizikleri, doğdukları yer, sahip olduğu imkanları önemli değildir. Bu sayılanlarla geçirdikleri imtihanı verip vermedikleri önemlidir.
" Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadın meydana getiren Rabb'inize hürmetsizlikten sakının. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'ın ve akrabanın haklarına riayetsizliktende sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir." (Nisa/1.ayet)
"Ey insanlar! Doğrusu Biz sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık. Sizi milletler ve kabileler haline koyduk ki birbirinizi kolayca tanıyasınız. Şüphesiz, Allah katında en değerliniz, O'na karşı gelmekten en çok sakınanızdır. Allah bilendir, haberdardır.(Hucurat/13.ayet)
"Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır. Allah'a ulaşacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir. Size doğru yolu gösterdiğinden, Allah'ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir. İyilik yapanlara müjde et." (Hacc/37.ayet)

"Muhakkak ki Allah, sizin dış görünüşünüze ve kalıbınıza bakmaz. Kalplerinize ve niyetlerinize bakar.” (Müslim, İbn-i Mace, Ahmed b. Hanbel)
"Irkçılık yapan, ırkçılık için savaşan ve ırkçılık uğrunda ölen, bizden değildir." [Ebu Davud]
"Bir kimseyi ameli geri bırakmışsa, nesebi, soyu onu kurtaramaz, yükseltemez, ilerletemez" (İbn Mâce, Mukaddime 17, hadis no: 225)
"Irkçılığa (asabiyyeye) çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen Bizden değildir" (Müslim, imare, 53)

"Bak ey Eba Zerr ; şüphesiz ki sen takva ile üstün olma durumun hariç, kırmızı ve siyah insanlardan hayırlı değilsin." (Kaynak:İbni Kesir : 13.c.7421.s)
"Bak ey Türk(Silistre) ; şüphesiz ki sen takva ile üstün olma durumun hariç, kırmızı ve siyah insanlardan hayırlı değilsin." (Kaynak:İbni Kesir : 13.c.7421.s)
İslam aydınlamna, barış, sevgi demek ise insanlar ayrı ayrı milletler halinde de yaşiayabilir, irbirlerine sevgi ile yaklaşabilir barış içersinde aydınlık bir dünyada yaşayabilirler.
Din tek başına insanları bir araya getirmiş olsa İranlılar, araplar, hint müslümanları ile tek çatı altında olur emperyalizmin kıskacında inim inim inlemezdik.
Din kişi ile Tanrısı arasında olan inançsal birlikteliktir. İsteyen istediği gibi inanır kimse kimsenin inancına kusur bulamaz tenkit edemez, sen kafirsin sen değilsin gibi cennet cehennem korkusu salarak insanları yönlendiremez.
Asıl ırkçılık budur.
Benden olmayan yok edimelidir anlayışıyla millet oluşturamazsınız. Olsa olsa kabile oluşturursunuz. O kabileye de kimse uğramaz!
Dilencilik yaparak kendi hayatlarınızı idame ettirirsiniz tıpkı kendisine Şeyh, dede payesi verip müridlerinden ''hakkullah'' adı altında dilenen meczuplar gibi bir hayat sürersiniz.

N'apıyorsunuz gençler,
"Kabir 2017" Çözümlü Soru ve Cevapları'nı hangi yayınevinden temin edelim?
Şimdiden çalışalım, malum yaşamak artık şans işi. Sayenizde en azından hazırlıklı giderdik.

Yok arkadaş adam ya yazdığımızı anlamıyor ya da anlamıyor numarası yapıyor :)
Hala millet kavramını ırk gibi algılıyor umutsuz ..

Yahu arkadaş!
Tarihin kaydetmediği, ''Milleti-i İbrahim''i ben neden tanımak zorundayım, biri bana bunu açıklasın?

Yahu arkadaş!
Tarihin kaydetmediği, ''Milleti-i İbrahim''i ben neden tanımak zorundayım, biri bana bunu açıklasın?
Sen gönlünü rahat tut, kabirde millet-i İbrahim'den misin? diye sorulmayacak. Ama Millet-i Türk'ten misin? diye de sorulmayacak. Peygamberin kimdir? diye sorulacak. Muhammed(sav) diye verilen doğru cevaptır. Yani Ümmet-i Muhammed.

Yok arkadaş adam ya yazdığımızı anlamıyor ya da anlamıyor numarası yapıyor :)
Hala millet kavramını ırk gibi algılıyor umutsuz ..
Millet kavramını belli bir soyun takibi (Miilet-i İbrahim) olarak algılayanlara ırkçı diyemiyorsun, benim gibi ırk, din, mezhep ayırımı yapmaksızın tüm insanların belli bir vatan parçasında kader birliği yapmasını benimsemiş bir yurttaşa yakıştırıyorsun.
Ne diyeyim!
Aklını işletemiyorsan olacaklara da katlanmalısın vesselam!

Millet kavramını belli bir soyun takibi (Miilet-i İbrahim) olarak algılayanlara ırkçı diyemiyorsun, benim gibi ırk, din, mezhep ayırımı yapmaksızın tüm insanların belli bir vatan parçasında kader birliği yapmasını benimsemiş bir yurttaşa yakıştırıyorsun.
Ne diyeyim!
Aklını işletemiyorsan olacaklara da katlanmalısın vesselam!

Niye ırkçı diyeyim :) yahu sen hakikaten umutsuz vakasın .. Milyon kere anlatıldı hanif kavramının ırk ile değil iman ile alakalı olduğu .. Zaten M.Önce varlıkları bilinen kavimleri M.Sonra tarih de görülmüşlerdir demenle ne kadar bilgisiz olduğunu ortaya koydun o yüzden daha fazla batırma kendini ..

Niye ırkçı diyeyim :) yahu sen hakikaten umutsuz vakasın .. Milyon kere anlatıldı hanif kavramının ırk ile değil iman ile alakalı olduğu .. Zaten M.Önce varlıkları bilinen kavimleri M.Sonra tarih de görülmüşlerdir demenle ne kadar bilgisiz olduğunu ortaya koydun o yüzden daha fazla batırma kendini ..
Bu sözler sizin:
''Hala millet kavramını ırk gibi algılıyor umutsuz ..''

Ben de diyorum ki; Abraham'ın Milletinden olmak için onun soyundan olman gerekiyor. Soyculuk yapmak belli bir züriyetin ya da cibiliyetin peşinden koşmak anlamına gelir, asıl ırkçılık budur!
Ben se hiç bir kişinin ne ırkını ne dinini ne de mezhebini sorguluuyorum. aynı vatan toprakları üzerinde yaşayan tüm insanların kader birliği yapıp oluşturdukları birliktelikten yanayım. Bu birlikteliğin adı Türk Milleti ise buna başta siz olam k üzere tüm insanlık alemi saygılı olmalıdır.

Hâla soy diyor bende laf anlatmaya gayret ediyorum :)
He kardeşim he sen bildiğin gibi takıl ..

Başlıktan İslam'ı silip sunnilik dinine göre yazılsa daha mantıklı olacak sorulardır. :p

Geri