İslam İnancına Göre Kabirde Sorulacak Olan Sorular

Konu sahibi son olarak 35 gün önce görüldü
Bedenli yaşamdan bedensiz yaşama geçsin , erif henüz şokunu atlatamamış bir enerji olsun tüm sevdiklerini geride bıraktınamı üzülsün , o arada gelen sorularamı yoksa o dünyaya adaptasyon için alındığı mülakatamı yansın burası dünyevi muzip muzip cevaplar olarak bu köşede dursun olayın derinine göz atalım agacım

Öncelikle çok arkadaşımla bu mevzuyu tartışmıştım müslüman bazı arkadaşlarım "hadisler var tamam kur-an da alenen olmasada bu mevzu" ardından şu sureyi inceledik , genelde kabir azabı mevzularında referans gösterilmesi muhtemeldir bu surenin..

SECDE-21
Belki dönerler diye andolsun ki onlara büyük azabdan önce de mutlaka yakın azabdan tattıracağız

Tamam dinler genelde zaten insanları için "hele gel bi çaresini buluruz vardır bir kolaylığı" diğip
hadis kaynaklı bir sürü şeyle ihya etmeye çalışıyor ama

İnsanlarda pazartesi sendromu gibi oluyor , çünkü bazı mealciler ve yorumcular kendilerince soru kitapçığı hazırlayıp insanları geriyorlar tamam amaç "olm cehenneme gitme die şans verioz" gibi duruyor
iyide insanın aklına bir sürü soru getiriyor bu durum , öldükten sonra kimle hangi dilde bunu konuşcaz
empatik yada telepatik bir enerji olmucazmı (RUH) , hayır öle bişisek insan reflexlerini ve içgüdüsünü neden yanımızda diğer dünyaya götürüp g*t korkusu taşıyalım yanımızda , klostrofobik adamda ayvayı yedi ozaman ? böcekten haz etmeyenler falan

Neden ana mahkemeden önce polisler (melekler) alıp nezarette falakaya yatırsın , neden tanrıyı işkenceci biri olarak yansıtıyorlar

Ne diyelim efenim , hernekadar yukarda anlattıklarım gibi kabir azabı insanları doğruya sevk edip cehenneme meraklı olmayın demeyi amaçlasada bir takım sorular kafada belirir ,
yoksa adam zaten ölmüş ne yapıp ne yapmadını biliosunuz daha ne bildiğiniz şeyin cevabını almaya çalışıosunuz verin hükmünü sanki karşımı çıkıcak... sorular kader belirlicek nitelikte sorular değil daha çok pişmanlık duymasını sağlıcak adamın canını yakıcak klasik "bunu yap dedik neden yapmadın şimdi dahamı iyi oldu" tarzı sorular

İyide güzel kardeşim, Tarihi kayıtları bir köşeye mi atalım?
İbrahim, İsa, Musa, Hz. Muhammed aynı soydan gelmiyor mu?
Geliyor, diyelim.
Bende diyorum ki; Türkler İbrahim'in milletinden ise neden ibrahimi millet değil de Türk adını aldılar?

Ne oldu Türk milleti dışında millet görünce zoruna mı gitti?
Tarihi kayıtları sen oku işte.
Senin tarihi kayıtların Kürt ırkı yoktur da diyor, denizciden imam olmaz da diyor, ümmeti olan Türk'üm diyemez de diyor, ümmetçiliği şeyhcilikle bir tutuyor.

O tarihi kayıtlar her neredeyse, onu bir sen oku hacı. Kafası yıkanmaya müsait bir sen varsın. Bulaşma bizim değerimize, inancımıza.

İslam ve İman şartlarının varlığı tam olarak Kuran'ın hangi ayet/ayetlerinde "şart" olarak belirtiliyor acaba,
Bizleri aydınlatır mısınız?

İyide güzel kardeşim, Tarihi kayıtları bir köşeye mi atalım?
İbrahim, İsa, Musa, Hz. Muhammed aynı soydan gelmiyor mu?
Geliyor, diyelim.
Bende diyorum ki; Türkler İbrahim'in milletinden ise neden ibrahimi millet değil de Türk adını aldılar?

Hepsi de İbrahim Aleyhisselam da dair Hz.Nuh'un soyundan geliyorlar .. Ben sana orada kastedilen millet kavramını ırk gibi algılamaman gerektiğini belirtiyorum ama nafile sen yine olayı genlere dökme çabasındasın ..
Türk ismi ile de kısaca bilgi vereyim arada .. Türk'ün aslı Törk diye geçer ve sarı kafalı manasına gelir .. Zamanla Türk adını almıştır ama ne olur bana kaynakları filan sorma şimdi uğraşacak zamanım yok bununla .. Selametle ..

İslam ve İman şartlarının varlığı tam olarak Kuran'ın hangi ayet/ayetlerinde "şart" olarak belirtiliyor acaba,
Bizleri aydınlatır mısınız?

ALLAH’A, MELEKLERE, KİTAPLARA, PEYGAMBERLERE
“Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler…” (Bakara 285)

KADER

“Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.” (Hadid 22)

AHİRET

De ki: “Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra (aynı şekilde) ahiret hayatını da yaratacaktır.” ( Ankebut 20 )

ALLAH’A, MELEKLERE, KİTAPLARA, PEYGAMBERLERE
“Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler…” (Bakara 285)

KADER

“Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde uğradığınız hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır.” (Hadid 22)

AHİRET

De ki: “Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bakın. İşte Allah bundan sonra (aynı şekilde) ahiret hayatını da yaratacaktır.” ( Ankebut 20 )

1)"İman ettiler" kısmı şart koşulu sağlıyor mu? Kader ve Ahiret ile ilgili ayetler var diye bunlar şart olarak algılanıyorsa;
Kuran'da en çok bahsedilen konularla ilgili farklı bir 5 şart daha olamaz mı?
1-Adalet
2-Özgürlük (Hakk'a teslimiyet, gerçeğe teslimiyet)
3-Düşünmek (En önemli kısım)
4-İslam(Barışçılık)
5-Çevrecilik

2)İslamın şartlarını aynı mantıkla 5 ile sınırlamak doğru mu?

1)"İman ettiler" kısmı şart koşulu sağlıyor mu? Kader ve Ahiret ile ilgili ayetler var diye bunlar şart olarak algılanıyorsa;
Kuran'da en çok bahsedilen konularla ilgili farklı bir 5 şart daha olamaz mı?
1-Adalet
2-Özgürlük (Hakk'a teslimiyet, gerçeğe teslimiyet)
3-Düşünmek (En önemli kısım)
4-İslam(Barışçılık)
5-Çevrecilik

2)İslamın şartlarını aynı mantıkla 5 ile sınırlamak doğru mu?

Evet şart koşulu sağlar .. Her şeyde olduğu gibi İslam imanında temeller vardır ve bunlar gerek hadislerden gerekse ayetlerden yola çıkılarak belirlenmiştir. Bu temeli sağlamlaştırmak sıraladığın maddelerle de mümkündür ki bu da zaten takvanın ta kendisidir .. Yani bir Müslüman ALLAH'a Meleklerine Peygamberlerine Kitaplarına Kadere ve Ahirete inansa da barışçıl davranmayabilir veya tefekkürden uzak olabilir ki bu onun iman esaslarının yok olduğu anlamına gelmez .. Bunun yerine takvadan uzak olduğu anlamına gelir ..

İslamın şartlarına gelince o da asgarisi belirlenerek ortaya konmuştur ki buna peygamberimizin şu hadisi de özellikle dayanak olmuştur ; "İslâm, beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehâdet etmek; namaz kılmak; zekât vermek, Kâ'be'yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, İmân 1, 2; Müslîm, İmân 19, 22; Tirmizi, İmân 3; Nesâî, İmân 13).

Sonuçta İslamın şartları da İslamın farzlarıdır ama İslamın bunlardan başka farzları da vardır.. Bunlarsa en temel ve asgari olanlarıdır .. Bu konuyla ilgili nette daha sağlıklı bilgilere ulaşabilirsin Ramses .. Selametle ..

Ne oldu Türk milleti dışında millet görünce zoruna mı gitti?
Tarihi kayıtları sen oku işte.
Senin tarihi kayıtların Kürt ırkı yoktur da diyor, denizciden imam olmaz da diyor, ümmeti olan Türk'üm diyemez de diyor, ümmetçiliği şeyhcilikle bir tutuyor.

O tarihi kayıtlar her neredeyse, onu bir sen oku hacı. Kafası yıkanmaya müsait bir sen varsın. Bulaşma bizim değerimize, inancımıza.
Millet: Aynı topraklar üstünde yaşayan, dil ,tarih, ülkü, gelenek görenek birliği olan aynı kaderi paylaşmış insanlar.
Bana ''İbrahim Milleti''nin yaşadığı toprakları, gelenek göreneklerini, dilini, ülkü birliğini göster, Ben de o milletten olmaya razıyım.

Soruna ben cevap vereyim kardeşim .. İbrahim'in kelime anlamı zaten milletlerin babası,atası anlamına gelir .. Burada ki milleti ırk gibi düşünme .. Hanif milleti olarak düşün yani inancı hanifliğe dayalı kimseler olarak .. Hem Yahudiliğin,hem Hristiyanlığın hem de İslamın özü hanif inancına dayanır ..
Kuran'da bahsi geçen millet kelimesini din olarak algılıyoruz.. Kuran'da ''ben sizleri kavim kavim yarattım'' da geçmekte, adama demezler mi hem kavim kavim yaratıldık, hem de İbrahim milleti ne oluyor, İslam cihan şumül ise bu ne demektir. Tüm dünya İslam olunca kavimlerle ilgili ayet yok hükmünde mi olacak?
Kavmi, çoğumuz ırk manasında anlıyoruz, acaba bu ne kadar doğrudur. Mesela ''Arap kavmi'' diyoruz, biliyoruz ki; Araplar ve Yahudiler aynı ırktan (Sami ırkı) türemişlerdir. O halde Arap ırkı veya Yahudi ırkı gibi biz söz edebilir miyiz?
Aynı şekilde Türk kavmi de deniyor. Onun da Ural- Altaylı ırklardan oluştuğu ortada.
Bu konuda en doğru tespit Anayasamızda yapılmıştır:
''Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına ''Türk Milleti'' denir.''

Gerekli açıklamayı yaptım ama sen ille de ırk olarak anlama gayretindeysen öyle anla ..

3. Sayfaya kadar okudum sadece EkSen in cevaplarını kaele aldım.çünkü gerçekten adam bişiler anlatmaya çalışıyor.diğerleri ise bu sitede her zaman olduğu gibi geyik ve boş işler peşinde.İnanıp İnanmamak tamamen sizin elinizde.inanırsanız konuyu açan arkadaşın bahsettikleri kitaplarda yazılan şeylerdir,İnanmazsanız sizin de bizim de öldükten sonra yaşayıp anlayacağımız şeylerdir.

Elbet hayatınız gözünüzün önünden film şeridi gibi geçecek.

Millet: Aynı topraklar üstünde yaşayan, dil ,tarih, ülkü, gelenek görenek birliği olan aynı kaderi paylaşmış insanlar.
Bana ''İbrahim Milleti''nin yaşadığı toprakları, gelenek göreneklerini, dilini, ülkü birliğini göster, Ben de o milletten olmaya razıyım.

İşte ben cahilsin deyince de kızıyorsun.

Millet ve milliyetçilik
Sual: (Millet din demektir. Bunun için Fransız milleti, Türk milleti denmez. Türk milliyetçisiyim demek de, Türkün dinindenim demek olur ki çok yanlıştır) diyenler çıkıyor.
CEVAP
Millet kelimesi çeşitli manalara gelir. Birkaçı şöyledir:
1- Din manasında kullanılır. "Millet-i İbrahim", "Millet-i Resulullah" gibi.

2- Ümmet manasında, bir din mensuplarının tamamına denir. "İslam milleti", "Yahudi milleti" gibi.

3- Topluluk manasına gelir. "Kâfirler tek millettir", "Kâfir milleti zalimdir" gibi.

4- Sınıf, cins, taife manasına kullanılır. "Kadın milleti", "Şoför milleti" gibi.

5- Halk manasına kullanılır. "Bu millet, iyiye layıktır" gibi.

6- Kavim manasında kullanılır. Din, dil, tarih, gelenek, kültür, ideal ve vatan birliği olan topluluk demektir. "Türk milleti", "Arap milleti" gibi.

Milliyetçi demek, aynı dine mensup, aynı dili konuşan, ortak tarihi olan, aynı gelenekleri ve aynı kültürü olan, aynı ideale ve aynı vatana sahip olan kimse demektir. "Ben milliyetçiyim" demek yanlış olmaz. Kelimenin yalnız bir manasını düşünmek doğru değildir.alıntı

İşte ben cahilsin deyince de kızıyorsun.
Size kızabilmem için ''mankurt''laşmış olmam gerekir. Aslında birliğe en çok ihtiyacımızın olduğu günlerde sizin daha geniş bir perspektiften bakarak kucaklayıcı bir tavır takınmanızı beklerdim. Yazınızın silinmesi konusuna gelirsek buna taraftar değilim.
Umarım yaşınız ilerledikçe sarfettiğiniz cümleleri tekrar okuma fırsatı bulduğunuzda ''Yahu keşke bu sözü sarfetmeseydim'' diyeceğinizden eminim. Hayat insana çok şey öğretir.Bugün doğru bulduğunuzu yarın yanlış diyeceğinizden de adım gibi eminim..
Kendisinin birçok düşüncesini doğru bulmasam da Necip Fazıl'ın da belirttiği gibi ''yaşamak'' doya doya yaşamak...
Bunun için azmetmek..
Dirençli olmak..

Bu arada yine konumuza dönersek; Millet kavramının sadece din ile belirtilemeyeceğini anlamamız için hayatı yaşayarak öğrenmemiz gerektiğine inanalardanım, ''Aklını işletemeyenler üzerine pislik yağdırırım'' ayetinde olduğu gibi.

Bu arada evlilik hazırlaıkları içindeymişsin. Allah yuva kuranın yardımcısıdır.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğiyle!
Saygılar!

Ben bilemem o soruların cevaplarını.

Size kızabilmem için ''mankurt''laşmış olmam gerekir. Aslında birliğe en çok ihtiyacımızın olduğu günlerde sizin daha geniş bir perspektiften bakarak kucaklayıcı bir tavır takınmanızı beklerdim. Yazınızın silinmesi konusuna gelirsek buna taraftar değilim.
Umarım yaşınız ilerledikçe sarfettiğiniz cümleleri tekrar okuma fırsatı bulduğunuzda ''Yahu keşke bu sözü sarfetmeseydim'' diyeceğinizden eminim. Hayat insana çok şey öğretir.Bugün doğru bulduğunuzu yarın yanlış diyeceğinizden de adım gibi eminim..
Kendisinin birçok düşüncesini doğru bulmasam da Necip Fazıl'ın da belirttiği gibi ''yaşamak'' doya doya yaşamak...
Bunun için azmetmek..
Dirençli olmak..

Bu arada yine konumuza dönersek; Millet kavramının sadece din ile belirtilemeyeceğini anlamamız için hayatı yaşayarak öğrenmemiz gerektiğine inanalardanım, ''Aklını işletemeyenler üzerine pislik yağdırırım'' ayetinde olduğu gibi.

Bu arada evlilik hazırlaıkları içindeymişsin. Allah yuva kuranın yardımcısıdır.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileğiyle!
Saygılar!

Senin öğrenmeye niyetin olsa, zaten bu forumda takindigin tavirla davranmazdin haci.
Bir insanin bir degeri varsa o degeri savunur, o degeri anlatir, o degeri konusur.

Bunu farkli degerleri yerin dibine sokarak yapmaz.

Kucaklayici tavir boyle oluyorsa ben almayayim.
Zira senin kucaklayici tavirdan kastin, isine gelmeyen terimleri kendince yorumlayip, bu degerleri koreltmeye calismak. Biz de bu davranis tipine genelde iki yuzluluk diyoruz.

ahaha sorularıda aldığımıza göre geçeriz diye geveleyen düdüklerin daha geniş insanlar olduğunu düşünüyordum.

Geri