Irkçılığın Daha Çocuk Yaşta Damarlarımızda Dolaştığı Ortaya Çıktı

• Kullanıcı Morfinyus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
Konu sahibi son olarak 149 gün önce görüldü
Çocukların farklı etnik kökenli bireylere karşı tutumlarını inceleyen bir çalışma, ön yargının küçük yaşlardan itibaren geliştirildiğini gösterdi.

Irkçılık, kısaca farklı bir ırka ya da etnik kökene sahip olan bireylere yönelik ön yargı, ayrımcılık veya düşmanlık olarak tanımlanabilir. Dünyanın birçok yerinde insanlar dil, din, ırk gibi etkenlerle kendisinden farklı olan kişilere ön yargı besleyebiliyor. Hollandalı bir araştırmacı, tamamen öğrenilmiş bir davranış olan bu ön yargının kökenlerini inceledi.
Ymke de Brujin adlı akademisyen, çocukların toplumdaki çeşitliliği nasıl algıladığını inceleyen bir doktora çalışması yaptı. “Hollanda’da Etnik Çocuklar Arası Ön yargı: Ebeveynlerden ve Resimli Kitaplardan Sosyal Öğrenme” başlıklı araştırmayla çocukların küçük yaşlardan itibaren etnik kökenlere karşı ön yargı geliştirdiği ortaya çıktı.

Çocuklar farklı etnik kökenli çocuklarla oyun oynamayı tercih etmiyor​

ırkçılık

Mümkün olan en erken aşamada ön yargı gelişiminin önünün kesilmesinin önemini belirten Bruijn, Hollanda’daki çocuklarda önyargının nasıl ortaya çıktığını anlamak için bir araştırma yaptı. 6 ile 10 yaş aralığındaki çocuklar ve ailelerinin maruz kaldıkları davranış ve ideolojileri inceledi. Ebeveynlerin ya da kitapların çocuklara olumlu ya da olumsuz nasıl bir katkı sağladığını gözlemledi. 2017’de başlayan araştırmada 300’e yakın çocuk ve ailesi ile mülakatlar, oyunlar ve bilgisayar görevlendirmeleri yapıldı. Bruijn’in yaptığı çalışmayla, çocukların farklı etnik kökenlere sahip insanlara karşı tutumlar ve ön yargıların oluşmasında etkili olan faktörler belirlendi.
Araştırma kapsamında çocuklara farklı etnik kökenlerden; ten rengi beyaz ya da siyah olan, orta doğu görünümündeki çocukların fotoğrafları gösterildi ve “Doğum gününe kimi davet etmek istersin, kimin yanında oturmak istersin, kiminle oyun oynamak istersin” gibi sorular soruldu. Katılımcılardan çoğu beyaz ten rengine sahip çocukları seçti. Sorular olumsuz olarak sorulduğunda ise beyaz ten rengine sahip çocuklar daha az seçildi.

Sonuçlar, Hollanda’da yaşayan beyaz ten rengine sahip çocukların, küçük yaşlardan itibaren farklı kökene sahip bireylere ön yargı geliştirmeye başladığını gösterdi.

alıntı

Şu an sosyal medya Leman Sam'ın söyledikleri sözleri tartışıyor ırkçılık adı altında. Herkes yazılanlar için ikiye bölünmüş durumda, destek verenler de var karşı çıkanlar da.
Vicdan mastürbasyonu yapar genelde insanlar bu konuda, şu forumda bile Kürt kökenli kişilere yapılan bazı söylemeler mide bulandırıcı.
Yani siyah, beyaz ırk olmasının ötesinde mezhep farklılığı yüzünden konuşmayan komşular, kız alıp verme yapmayan insanlar diye uzar gider.
Çocuk yaşta başlamasının sebebi, çocukların ailelerinden etkilemesi ile gerçekleşir. Çocukken bezer söylemeler duymuş çok kişi vardır, şununla oynama, şununla gezme diye, insan bir birey ve herkes kendi özgür düşünceleri ile hareket etmeli. Beş kişilik bir aileyiz ve herkes farklı kişilere, partilere oy atıyor :)

cocukken disarda oynadigim donemlerden hatirlarim bazi seyleri. bir kac hollandali cocuk beni parka almamisti mesela sacimin renginden dolayi (kahverengi). bir kac surinamli cocuk da beni aralarina almamisti ten rengim beyaz diye. sonra bizim turkler var, onlar da cillerimle dalga gecerdi ve beni turk olarak gormezdiler (hic cil gormemisler, kendileri ve aileleri esmer idi zaten + turkiye'nin farkli bolgelerdeniz). herkes gruplasma icerisindeydi kotu tecrubelerinden dolayi. ekstra dikkatliydiler. yani diyecegim o ki, bir yandan her sey ailede basliyor. kotu tecrubelerini ve nefret dolu irkci dusuncelerini cocuklariyla paylasan ebeveynler var. o cocuk nasil bunun disina ciksin? aileden gordugu bu. benim cocukluk donemim, benden onceki donemle kiyasla, okadar da fena degildi. yillar gectikce azaldikca azaldi. mesela kardeslerimin cocukluk donemleri benimkisi gibi degildi. su anki cocuklar da oyle degil. ogretmenler de asiri dikkat ediyor. ebeveynler daha bilincli, dikkat ediyor.

Son düzenleme:
cocukken disarda oynadigim donemlerden hatirlarim bazi seyleri. bir kac hollandali cocuk beni parka almamisti mesela sacimin renginden dolayi (kahverengi). bir kac surinamli cocuk da beni aralarina almamisti ten rengim beyaz diye. sonra bizim turkler var, onlar da cillerimle dalga gecerdi ve beni turk olarak gormezdiler (hic cil gormemisler, kendileri ve aileleri esmer idi zaten + turkiye'nin farkli bolgelerdeniz). herkes gruplasma icerisindeydi kotu tecrubelerinden dolayi. ekstra dikkatliydiler. yani diyecegim o ki, bir yandan her sey ailede basliyor. kotu tecrubelerini ve nefret dolu irkci dusuncelerini cocuklariyla paylasan ebeveynler var. o cocuk nasil bunun disina ciksin? aileden gordugu bu. benim cocukluk donemim, benden onceki donemle kiyasla, okadar da fena degildi. yillar gectikce azaldikca azaldi. mesela kardeslerimin cocukluk donemleri benimkisi gibi degildi. su anki cocuklar da oyle degil. ogretmenler de asiri dikkat ediyor. ebeveynler daha bilincli, dikkat ediyor.
cocukluk donemim muthisti ama, yanlis anlasilmasin. netice olarak hepimiz koklastik, tanistik, kabullendik birbirimizi :p lisede mesela herkesin korktugu irkci white power holigan tipli erkek grubu vardi. o gruptan birisi bana sevdalanmisti :d

Niye sasirdiniz? Bunu Turkiyede belkide pek bilmez insanlar.

Amerikada ilk ilkokul yilim cok berbatdi. Dusunsenize 10 yasindasin tek bildigin dil turkce ve herkes alay ediyor ing. bilmedigin icin. Ama insani yipeatiyor uzuyor. Ben ingilizceyi 1 senede cozmustum ve benden sonra sinifima gelen ispanyol ve arap ve baska kokenli arkadaslarima hep ilk yardimci ben oluyordum. Cunku onlari okadar iyi anliyordumki.

+ evdeki terbiye ve sag duyu asilamasida cok onemli bir Anne ve Baba olarak. Annem babam bizi hep merhametli vicdanli iyi bir insan olarak yetistirmeye calisti ve okadar guzel birsey yapmislarki. Insan buyudukce o pis insanlari tanidikca daha iyi anliyor.

Cocugunuza sevgi ve saygiyi ogretin. Gerisi gelir

Geri