Internet gizlilik politikasi hakkinda

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Arkadaslar yukledigimiz appleri ya da programlari hic gizlilik politikasini sonuna kadar okudunuz mu ? Bu ozel bilgilerimizin 3 .sahislara onlarca firmalara kiralanmasi, ansizin gelen tuhaf mailler ya da telefonlarin dolandiriciliga kadar uzanan seruveninden bahsetmek istiyorum biraz.

Simdi soyle dusunebilirsiniz, ben terorist degilim, pedofil degilim, hirsiz degilim yani bu bilgilerime ulasmalarinda bir sakinca yok , gizleyecek birseyim yok diyip umursamazsiniz. Fakat gizlilik sadece suclularin saklamasi gereken bir sey degil. Neler dondugunu tam olarak gormedigimiz icin, bu durumu onemsemiyor ve aciliyet gormuyor olabilirsiniz.

Foruma uye olurken bile mail adresi veriyor, ip adresine kadar gorebiliyor adminler. Iclerindeki herhangi art niyetli biri bu durumu kotuye kullanabilir.

Cok basit bir ornek vermek istiyorum, net uzerinden bir sigorta sirketine kayit oldum, normalde hic yapmadigim bir seyi yaptim isyerimin telefon numarasini verdim. 1 hafta sonra isyerime isim ve soy ismimle hatta kimlik numarami biliyordu telefondaki sahis, bana sans oyunlarinda bir odul kazandigimda ''evet onayi'' verdigim takdirde banka hesabina paranin yatagini soylendi. Biraz dusununce, aslinda beni bekleyen tuzagin cok yakinimda oldugunu fark ettim. Ve en kotusu ozel bilgilerinizin 3. sahislara verilmesi yasal.

Siz ne dusunuyorsunuz merak ediyorum.

Ülkenin bütük iletişim firmalarından birisi ile 2 yıllık bir çalışmam oldu, sanal ortama girdiğimiz tüm bilgilerimizi ücret karşılığı satıyorlar.

Telefonuma tanımadığım onlarca yerden sürekli tanıtım vs mesajları geliyor, yeni hat alsam ne olacak bu sefer ona geliyor. Hiçbir yer güvenli değil.
Ama insanlık internete mahkum hale getirildi, yapacak bir şey yok.
İnternet olmasa çoğu iş sağlam zarara uğrayacak.

İyi forumlar

Sohbet havasında çok güZel konular açıyorsun ~We dua edelim adımıza işlem yapmıyorlar [emoji32] hal böyleyken kimseden gelen iyilik tekliflerini kabul etmiyorum

Sohbet havasında çok güZel konular açıyorsun ~We dua edelim adımıza işlem yapmıyorlar [emoji32] hal böyleyken kimseden gelen iyilik tekliflerini kabul etmiyorum

Belki sen ben hemen atlamiyoruz olaya ama yasca buyuk olan kitle cok cabuk kandiriliyor ve dolandiriliyor.

Nilüü heh tam olmuş konu akdjskka

Burada bile özeller okunuluyor be :d

Bi ara twitterda bir sitede tüm aile nüfus kimlik bilgileri yer alıyordu. Ve sizi az çok tanıyan adınız soyadınızla aile bilgilerinize ulaşabiliyordu. Sonra o bilgilerin seçim zamanlarından sızdığı iddia edilmişti.

Bizim görebildiğimiz ipler sadece özel durumlarda yer tespiti yapabilir. O "imkanlar" da normal bir internet kullanıcısında olamayacak imkanlar.

Bilinçsiz çok insan var bu konuda ve dediğiniz gibi yaşı küçük olanlar veya umursamayanlar tehlike altında daha çok. Çok fazla bilgim yoktur benim teknoloji ile ilgili fakat bir arkadaşımın başına hoş olmayan bir olay gelmişti. Evdeki bilgisayarından işyerine uzaktan bağlantı yapması gerekiyordu bunun için bir iki yeri aramıştı o an yardımcı olundu tabi kız işini halletti fakat bir kaç gün sonra fotoğraflarının o kişi tarafından alınmış oldugunu buluşmazsa da sosyal medyaya farklı şekilde yayacağını iddia etmişti. Aradıgı tel numarası da ankesörlüymüş. Kız hemen polise başvurdu tabi ama nafile sonuç çıkmadı bir süre rahatsızlık vermeye devam etmişti şahıs. Bu gibi dolandırıcılıklar kredi kartlarında da oldukça fazla. Geçen gün banka bilgilerimi güncellemek için musterı hızmetlerını aradım mesela ve 10 dakika bir metin dinlettiler sonuna kadar dinledim sonunda ise "bilgilerin üçüncü sahıslarla paylasılmasına onay veriyorsanız 1 e vermiyorsanız 2 ye basın" diyordu. Eminim bunu dinlemeden hemen kapatan insanlar coktur. Burada da durum pek farksız değil gibi. Şahsi bilgi soruluyor söylemek istemediğiniz zaman hemen farklı algılanıyor. Hayatta insanın basına hersey gelebilir bunlar temkindir aslında. İnsanlarımızın daha bilinçli olmasını umalım çünkü mağdur olmak var işin sonunda.

Özeller okunuyormuş hım, kalp ritmi değişenler ? Oyşş o kadar oynaştığğ hepsini okudularmı diyenler zaten yokturda.

Son zamanlarda uygulamada laçkaya dönmüş bir ilke.

geçen yıl aralık ayında fatura dahi ödemediğim kredi kartımla 79 liralık ttnet internet faturasına otomatik ödeme taliimatı verildiğini gördüm. aradım bankayı önce kartı iptal ettirdim, ödeme itirazında bulundum, ardından da talimatı veren şahısın fatura bilgilerindeki ismini ve iletişim adresini talep ettim ki ağzına zıçabileyim ama banka bilgilerin güvenliği açısından vermedi. adam benim kartımla rahat rahat faturalarını ödüyor ama ben bu adamla tanışamıyorum bile. bankalar bu konuda çok duyarlılar. :cici:

Çok geniş bir alan gerçekten. Konu bilişim üzerinden kişisel bilgilerin toplanması olunca skala bayaa bir genişliyor. Örneğin kimin aklına 1.7 milyar defa indirilen Angry Bird isimli oyunun sistem açığı üzerinden herkesin kişisel verilerine ulaşılabileceği gelirdi? 3 yıl kadar önce okuduğum wikileaks 'e dair bir haberde söylenen durum buydu.

Maalesef doldurduğumuz herhangi bir ankette, yaptığımız herhangi bir mobil işlemde her yönden bilgilerimiz sızdırılabiliyor. Muhtemeldir ki bunlar satılıyor.
Zira bana da sürekli otel kampanyalarına, bilmem x ilacına, ödül kazandınız haberlerine, seçim dönemleri tanımadığım türlü türlü adamların seçim propagandası mesajlarına, anket şirketlerine kadar telefonlar geldi, dönem dönem de geliyor. We~ hanım Avrupa'da dahi bu tür manzaralarla karşılaşıyorken, bizim ülkemizi hayal etmek çok zor değil.

Doğrusu şu ana kadar başıma bir iş açılmadı ancak insan ister istemez tedirgin oluyor.

WhatsApp olsun (bu aralarda cok yenileme zorunda kaliyorsun, hic hosuma gitmiyor), Instagram, Facebook yada her bilmem ne olsun. Heryerde 'gizlilige onem veriliyor, ozel adresiniz/numaraniz bizde guvenli' mesaji veriliyor. Inaniyor muyum? Hayir. Hepimiz butun bunlarin farkindayiz, ama bunlari yapmadan da (sosyal medya hesabi acmak) yasayamiyoruz. Herseyimiz takip ediliyor, izleniyor. Karsiyim elbet butun bunlara.

Gizlilik politikası bir yere kadar koruyabilir bilgilerimizi, ciddi yasal yaptırımları olmadığı sürece X firmasını Y çalışanının insafına kalmışız diyebilirim. Şöyle ki, yakın zamana kadar çalışmış olduğum dünyanın en büyük teknoloji firmalarından birinde milyonlarca müşterinin kişisel bilgilerine ulaşabilecek imkana sahiptim. Bu da demek oluyor ki, bir arkadaşın verdiği örnekteki gibi telefon numaralarını farklı firmalara satabilirdim.
Bu durumda gizlilik politikası yeterince koruyamadığı gibi yasalar da korumuyor malesef.

Son gunlerde Microsoft adi altinda telefonlar geliyor , bilgisayarlarda teknik sorunlar oldugunu, virus programini devre disi birakilmasi gerektigini bir program yukletiliyor / ya da yukluyorlar, bu islem sonrasi kabarik bir fatura geliyor. Arayan kisiler Pakistan / Hint aksanli ingilizce ile konusuyor bu egitimli siber kriminalleri. Ve buna inanip magdur olan 3.3 milyon insan oldugunu okudum.

Güvenmediğim için telefon numarası isteyen hiçbir yere kayıt olmuyor netten alışveriş yaparsam hiçbir yerden kartla alışveriş yapmıyorum ne kadar dikkat ediyorum bilmiyorum fakat burası internet bence en güvenilmez ortam.

Bazıları konuyu özel mesajların okunmasına getirmiş orası beni bağlamaz okunsa ne olur okunmasa ne :)

CIA falan hep takip ediyor sizi.

[YOUTUBE]6UnAqpCB04I[/YOUTUBE]

Geçen okuduğum komikli mesaj geldi aklıma: Kızın biri youtube'da bi videoya yorum atacak, ancak hesabı yok. Üyelik açmak isterken haliyle google'ın üyelik işlemlerine yönlendiriliyor ve o da ne? Google telefon numarası istiyor. Aklınca kızın numarasını alacak çakal. Sonra çaycısından tut, ceo'suna kadar gece gündüz askıntı olacaklar kıza. Yer mi Türk kızı bu numaraları? Derhal kapatıyor sayfayı. Google kim köpek ki onun şahsi numarasına erişebilsin. Sadece seçilmiş kişiler erişebilir o numaraya.

Geri