İnsanların İsimlerini Nasıl Hatırlayabilirsiniz?

B
  • Kullanıcı BuYuCu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Bunları Biliyor Musunuz?
Karşıdan size yaklaşan birini görüyorsunuz. O kişiyle daha önce tanıştığınıza emin olsanız da ismini hatırlamıyorsunuz. Karşınızdaki kişi size daha fazla yaklaşıyor ve gülümsüyor. O an ne diyeceğinizi bilmiyorsunuz… Bu senaryo size de tanıdık geliyor mu? Yalnız değilsiniz. Biriyle tanıştığınızda hatırlamanız gereken en önemli bilgi tanıştığınız kişinin ismidir. Ancak isimler, hafızadan çok kolay kaybolup gider. Aynı kişiye ikinci ve üçüncü kez ismini sorduğunuzda kendinizi çok kötü hissediyor olabilirsiniz. Ancak korkmayın, hafıza uzmanları isim hatırlama konusunda bazı ipuçları veriyor. Detaylara birlikte bakalım.

Hafıza uzmanı Ron White, unutma sorununun hafıza değil “odak noktası” olduğuna dikkat çekiyor​

isim hatırlama

White’a göre, biriyle ilk tanıştığınızda aklınıza birçok soru gelir. Örneğin; “Onlar hakkında ne düşünüyorum? Benim hakkımda ne düşünüyorlar? Hangi iş anlaşmalarını yapacağız? İyi görünüyor muyum?” Siz tüm bunları düşünürken yeni tanıştığınız insan ismini söylüyor ancak siz duymuyorsunuz! Ron White, tüm bunları yapmak yerine karşınızdaki insana odaklanmayı ve ismini birkaç kez içinizden tekrar etmenizi tavsiye ediyor.

İsim hatırlama konusunda iki kez dünya rekoru kıran Katie Kermode, kelime ilişkilendirme yöntemini tavsiye ediyor​

isim hatırlama

Kermoda, 105 ismi 5 dakikada, 224 ismi ise 15 dakikada hatırlayarak iki kez dünya rekoru kırmış bir isim. Ona göre yeni tanıştığınız bir kişinin ismini hatırlamak istiyorsanız o kişiyi farklı bir kelimeyle daha eşleştirmeniz gerekiyor. Örneğin “Deniz” isminde biriyle tanışıyorsanız, o kişiyi mavi kelimesiyle de kodlayabilirsiniz. Diğer taraftan dramatik, tuhaf ve saçma bir hikaye kurgulamak, görüntü ve kelimelerin kalıcı olmasına yardımcı oluyor. Örneğin bir fil evinize gelip pencerenizden bir top fırlatsa, o an sizin için unutulmaz olurdu. Eğer siz de isim hafızanıza çok güvenmiyorsanız, tanıştığınız kişilerle ilgili unutulmaz bir hikaye kurgulayabilirsiniz.

İsim hafızanızı canlı tutmak için yeni tanıştığınız kişi ve ünlü bir isim arasında benzerlik kurabilirsiniz​

isim-hatirlama-2.jpg

Tüm bunlar işe yaramazsa konuşma esnasında karşınızdaki kişiyi, ismini söylemesi için yönlendirebilirsiniz. Örneğin: “İnsanlar sizin de adınızı yanlış telaffuz ediyor mu? Benim ismini sürekli yanlış söylüyorlar!” Bu örnekte de olduğu gibi tüm yöntemleri denediğiniz halde karşınızdaki kişinin adını hatırlamıyorsanız, konuşma sırasında ismini öğrenmeye çalışabilirsiniz

Karşıdan size yaklaşan birini görüyorsunuz. O kişiyle daha önce tanıştığınıza emin olsanız da ismini hatırlamıyorsunuz. Karşınızdaki kişi size daha fazla yaklaşıyor ve gülümsüyor. O an ne diyeceğinizi bilmiyorsunuz… Bu senaryo size de tanıdık geliyor mu? Yalnız değilsiniz. Biriyle tanıştığınızda hatırlamanız gereken en önemli bilgi tanıştığınız kişinin ismidir. Ancak isimler, hafızadan çok kolay kaybolup gider. Aynı kişiye ikinci ve üçüncü kez ismini sorduğunuzda kendinizi çok kötü hissediyor olabilirsiniz. Ancak korkmayın, hafıza uzmanları isim hatırlama konusunda bazı ipuçları veriyor. Detaylara birlikte bakalım.

İş hayatında ya da günlük yaşamda o kadar çok insan tanıdım ki hangi birini hatırlayayım fakat hatırlamadığım durumda da doğrudan "Daha önce isminizi söylemiştiniz fakat hatırlayamadığım için üzgünüm." diyor ve işin içinden çıkıyorum. İnsanların isimleri ile zihnimi niye meşgul edeyim ki?
Kartvizit verirse zaten bir daha kolay kolay unutmam.

size mükemmel bir zihinsel olayimdan bahsedeyim "bir kere o ismi duyduysam asla unutmam"

biri vardı liseden
denk geldik işte
konuştuş konuştuk
en sonunda senin adın neydi dedim

4 yildir isyerinden tanidigim iyi bir arkadasin ailesi beni "hani o isyerinden iyi anlastigim cilli kiz" olarak taniyorlar. ailenle benimle ilgili konusurken adimi diyerek anlatsana diyorum, "yok, bizimkiler isimleri hizli unutur" diyo. buna da lakap kulturu denir iste.

Birkac kez gormem lazim yoksa unutuyorum

4-5 sene birarada calistigim insanlrin bile adlarini unutuyorum :( Sonra da bana her 3 ayda bir sifre degistirttiriyorlar… Sabah koydugum sifreyi hatirlayamadim. Ne alaka demeyin, sifremi bile unutuyorken sizin adinizi unutmusum cok mu……

Kelime ilişkilendirmenin sadece isim ezberinde değil, yabancı dil kelime ezberinde de avantajı büyük.
Genel yani, ilişkilendirdiğin şeyleri daha kolay hatırlayabiliyosun.

Benim de isim hafizam yoktur. Ancak kisilere kendimce bana hatirlaticak lakaplar takarim. Bu yuzden forumlar da 20 sene once ki bir nick'i bile kolayca hatirlarim. Ama isim dersen yok. Bir de kisi gormedigim icin isimler hep ayni olduğundan ilişkilendiremiyorum. Kişinin neye benzediğini görmem lazım önce. Cunku bazı isimler tiplere cuk oturuyor. Bu bir rastlantımıdır yoksa yasamimizda isimlerin nasil tiplere koyulduğunh bildiğimizdenmidir nedir böyle şeyler olabiliyor.
Örneğin her nine'nin fatma/ayşe olup ece ya da yelda nine olmaması gibi.

telefon numaralarını kolay ezberlerim, insanların kıyafetleri çok net aklımda kalır ancak asla isim tutamıyorum hafızamda. defalarca soruyorum, konuşmanın başında duyduğum ismi konuşmanın sonunda unutuyorum bazen. insanlar çok bozuluyorlar ve haklılar.

Ne yaşanırsa yaşansın isim bâki

Benim de isim hafizam yoktur. Ancak kisilere kendimce bana hatirlaticak lakaplar takarim. Bu yuzden forumlar da 20 sene once ki bir nick'i bile kolayca hatirlarim. Ama isim dersen yok. Bir de kisi gormedigim icin isimler hep ayni olduğundan ilişkilendiremiyorum. Kişinin neye benzediğini görmem lazım önce. Cunku bazı isimler tiplere cuk oturuyor. Bu bir rastlantımıdır yoksa yasamimizda isimlerin nasil tiplere koyulduğunh bildiğimizdenmidir nedir böyle şeyler olabiliyor.
Örneğin her nine'nin fatma/ayşe olup ece ya da yelda nine olmaması gibi.
Ayrıca benim daha önce araştırdım bir konu var isimlerin söylenişinde ki tını insanın karakterine ve yapısını etkiliyor. Bunu hiç araştırdınız mı?

Ne yani?
Göklerin hani mi?
Ondan bu tanrica tavirlar.Kehkeh.

Adını dağlara yazdım yariiiim hahahah
Bu ilişkilendirme meselesine bitiyorum.

Dungeon.. okunuş: dançın (zindan). Bir mahkum var elindeki sopayı parmakliklara vurdukça dan ve çın diye sesler çıkıyor.. bkz: mega hafıza.

Adını dağlara yazdım yariiiim hahahah
Bu ilişkilendirme meselesine bitiyorum.

Dungeon.. okunuş: dançın (zindan). Bir mahkum var elindeki sopayı parmakliklara vurdukça dan ve çın diye sesler çıkıyor.. bkz: mega hafıza.
Bitiyorum senin bu konuları önce ciddiye almamış olmana. Daha sonra öğrenince acaba neler yaşıyorsun gerçekten merak ediyorum....

Geri