aslında hiç konuşulmaması gereken bir konu ama bir o kadar da üzerine çok şey söylenecek bir mevzu.
bu daha çok değil sadece kadınlar üzerinden tartışılan bir "sorun"(!) yani ben hiç şahit olmadım ki bir erkek şort giydiği için ötelensin ya da ne bileyim şalvar giydiği için eleştirilsin. bu hep ama hep kadınlar üzerinden sorun teşkil etti. bu bir yönüyle cinsiyetçilik de.
insanların giyim kuşamı, neye inandığı, neye inanmadığı, kimi sevdiği, kiminle seviştiği bunlar insanlarla ilgili çok özel şeyler, insan haya eder bunlarla ilgilenmekten. sevmezsin, beğenmezsin, anlayamazsın, onaylamazsın ama tutup rahatsız etmezsin insanları. aynı şekilde kimse de kendisinin daha doğru yaptığını dikte edemez diğerlerine. şahsi meseleler çünkü.
birilerini eleştirme, saldırganlaşma, alay etme hakkını nereden ediniyor insanlar bilmiyorum. biraz özel olacak ama ailemde farklı giyinen, farklı düşünen, kendini farklı mahallelere ait hisseden insanlar var. yine aynı sofraya oturuyoruz, birbirimize güya mizah olarak bile ötekileştirici salakça yüzeysel şakalar yapmıyoruz.
siyasilere inat, toplumdaki her kesimin bağnazlarına inat, farklı olanı sevip anlayacağız. sevemiyor ya da anlayamıyorsak dahi saldırmayacağız. öğrenicez bunu, kimse kusura bakmasın. şortumuzla ilgilenip çeşitli yakıştırmalar yapanlara, başörtümüzle ilgilenip kusur arayanlara inat istediğimiz şekilde giyineceğiz, kimse kusura bakmasın. münferit olaylardan galeyana gelmeyeceğiz. birbirine tahammülü olmayan tipleri her alanda yolcu edeceğiz.
ben bu memleketten umudu kesmedim daha. kesmicem de asla.