İnsanın kötü bir eylemi sebebiyle başkası tarafından öldürülmesi size doğru geliyor mu?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Bizim bu durumu dogru bulup ya da yanlis bulmamizdan ziya de, insanin cani yandi mi, ne yapacagi belli olmaz. Ofke kontrolu ile de hicbir alakasi yoktur.

Mevcut düzen insanların beklentilerine cvp veremezse insanlar da haliyle böyle bir arayış içinde olur. Düşünün ;çocuk tecavüzcüsü adamı alıp yıllarca beslemektense bulunduğu koğuşta öldürüldüğünü duymak içinizi ferahlatmaz mı?

Hayat, türlü zorluklarla ve kötü niyetli insanlarla dolu fakat yine de önemli olan bu yaşamda insana yakışır bir şekilde varlık göstermek ve her koşulda insanlığını yitirmemektir.

İnsan, kötülüğe aynı şekilde kötülük ile karşılık vermeyi seçerse o gün insanlığından vazgeçmiş demektir.

Videoda da bunun örneğini göreceksiniz. Kimisi evladını öldüren seri katile lanet okurken, bir baba katili affetmeyi seçiyor ki işte her koşulda insan kalabilmek böyle bir şeydir ve elbette kolay değil ancak kötülük karşısında canavara dönüşmek de bir tercih olmamalıdır.

https://youtu.be/OTWi2HimpX8

Son düzenleme:
Böyle fikirleri inanılmaz tehlikeli buluyorum ve öncelikle insanın ölüm için hiçbir şeyin neden olamayacağını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer herhangi bir hareketin sonucunun ölüm olması gerektiğini kabul edersek, ister istemez cinayetlerde artış olacaktır.Çünkü hepimizin ahlak, namus kavramı farklı. Bir adam için karısının ondan boşanmak istemesi namussuzluk ve bu sebeple ölüm nedeniyken, başka bir yanda adam karısıyla boşanıyor ve çocuğu nedeniyle eski eşinin yeni eşiyle nadir de olsa görüşmek zorunda kalabiliyor. O yüzden hiçbir hareketin ölümü haketmeyeceği noktasında uzlaşmalıyız. Evet.

Biz insanlar sadece insanları yargılamayı biliyoruz, hiçbir zaman acısına ortak olmayı denemiyoruz. Neden bunu yaptın diye sormuyoruz. Yaptıysan kötüsün diyip geçiyoruz. Evlilik dışında tecavüz sonucu hamile kalmış bir kız çocuğuna kötü argo bir tabir, 17 yaşında babası annesini öldürecekken, annesini korumak için - her gün yediği dayaklardan, işkencelerden- babasını öldüren kıza insan babasına bunu yapar mı diyip yargılıyoruz direk bu sebepten tecavüz, vatan hainliği ve çocuk istismarı vb. insanlığın kabul edemeyeceği şeyler dışında hiçkimse adaleti birini öldürerek sağlama hakkına sahip değil.

Son düzenleme:
Hayat, türlü zorluklarla ve kötü niyetli insanlarla dolu fakat yine de önemli olan bu yaşamda insana yakışır bir şekilde varlık göstermek ve her koşulda insanlığını yitirmemektir.

İnsan, kötülüğe aynı şekilde kötülük ile karşılık vermeyi seçerse o gün insanlığından vazgeçmiş demektir.

Videoda da bunun örneğini göreceksiniz. Kimisi evladını öldüren seri katile lanet okurken, bir baba katili affetmeyi seçiyor ki işte her koşulda insan kalabilmek böyle bir şeydir ve elbette kolay değil ancak kötülük karşısında canavara dönüşmek de bir tercih olmamalıdır.

https://youtu.be/OTWi2HimpX8

Peki simdi bu af eden baba adil mi vicdanli mi?

Bir de Lefty hanimcim bu konu basligi altinda da degerlendirsek bu sorunsali?

https://www.ircforumlari.com.tr/irc...manin-kokeni-nereden-geliyor.html#post2159344

Etki, tepkiyi doğurur. Kaçınılmaz sonuç. "Korkak ve zayıf olmayı uzun zaman önce bıraktık" diyor bir Yahudi.

Birileri muhatabı oldukları zorbalıklara karşılık vermekten feragat edebilir ama konuya ilgisiz kişilerde dahi oluşabilecek reaksiyonlara engel olamazlar.

Birinci Dünya Savaşı bir suikasttan sonra başladı.

Peki simdi bu af eden baba adil mi vicdanli mi?

Bir de Lefty hanimcim bu konu basligi altinda da degerlendirsek bu sorunsali?

https://www.ircforumlari.com.tr/irc...manin-kokeni-nereden-geliyor.html#post2159344

Süreyyacığım, babanın inancının etkisinde bu kararı aldığını düşünüyorum yani ilahi adalete duyduğu güven ve kötülüğe, kötülükle karşılık vermeme düşüncesi ile fakat vicdanla alakası olduğunu da kesinlikle düşünmemekteyim çünkü ortada vicdan yapacağı bir durum yok yani canı yanan kişi kendisi ve aslında affetmekle katile büyük bir vicdan azabı yüklemiş oldu.

Yukarıdaki konu başlığına göre de ayrıca değerlendirme yapabiliriz.

Son düzenleme:
Aklıma Müge Anlı da kayıp ihbarı üzerine araması yapılan ve canlı yayına bağlanan kişi tarafından öldürüldüğü geldi. Yakın zaman olduğu için belki de...
Adamın gerekçesi: namusum için yaptım!
Kızına atılan mesajları öğrenmesi ve çocuğu öldürmesi...
Öldüren mi suçlu ölen mi? Namus içinmi yoksa çocuğun yanında bulunan 7.000 tl için mi?
Cinnet anı mı yoksa gerçekten namus için mi?

Allahın verdiği canı gerekçesi ne olursa olsun kulun almaya hakkı yoktur.
Günah...
Ama maalesef bu çarkı dönen dünya da adalet olmayınca sığınılan en kötü silah öldürmek!

O cani'nin de af edilmiş olması çok umrunda. Yakalandığına üzülüyor bir tek. Bir daha fırsatı olursa daha dikkatli olmayı düşünüyor eminim.

Süreyyacığım, babanın inancının etkisinde bu kararı aldığını düşünüyorum yani ilahi adalete duyduğu güven ve kötülüğe, kötülükle karşılık vermeme düşüncesi ile fakat vicdanla alakası olduğunu da kesinlikle düşünmemekteyim çünkü ortada vicdan yapacağı bir durum yok yani canı yanan kişi kendisi ve aslında affetmekle katile büyük bir vicdan azabı yüklemiş oldu.

Yukarıdaki konu başlığına göre de ayrıca değerlendirme yapabiliriz.

Konu basligina göre hareket etsem sevgili Lefty, ben eliminasyondan yanayim derim.Ve konu da kapanmis olurdu benim icin.

Adaletin hatasız tecelli edeceğini bilsem çocuk, hayvan gibi hassas konularda direkt ölüm cezası isterdim.
Ama öyle hemen değil, işkenceli. Kıvrana kıvrana.

Bazı konularda kısasa kısas taraftarıyım.
Tabi her kötü eylemden dolayı adam öldürülmez.
Şartlara,yapılan eylemin durumuna ve hangi amaçla yapıldığına bakmak gerek.
İdama karşı olanlara da,en ufak şeyde "Asalım." diyenlere de karşıyım.
İnsan yaptığı yanlış şeylerin bedelini ödemeli ama bu bedeli belirleyecek olan şey yaptığı hatanın büyüklüğü ve ne amaçla(kasıtlı/sehven) yaptığı belirlemeli.

Bazı konularda kesinlikle evet , helede küçük kız çocuklarına dokunan , bir defa değil bin defa oldurulsun.

Geri