İnsanın kendini özgür hissetme yanılgısı

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Doğduğu günden itibaren koşullu seçimlere sahip insan, bu gerçeği kabullenmek yerine bir şeyleri kendi başına tercih ettiğini sanmaktadır.
Çocukluk-gençlik döneminizi, aileniz belirler fakat arada küçük tercihler yapma hakkınız vardır.
Yaş ilerledikçe seçimlerinizi yaşadığınız toplum belirler, onlara aykırı gelmeyecek şeyleri seçip huzur bulmaya çabalarsınız.
Moda dünyası ne giyeceğinize, kozmetik-estetik dünyası nasıl görüneceğinize karar verir ve siz de uyum kurmaya çalışırsınız.

Para, lüks, teknoloji derken her şeye başkaları karar verir ve siz de kurulmuş makine gibi önünüze konan hedeflere ulaşmak için çabalayıp durur, bu durumu da özgürlük diye nitelersiniz!

Doğru. Çünkü toplum düzeni diye birşey icad etmişler ve bunu kutsamışlar. Yolculuk yapmakta özgürsün. Ama yola çıktığın araç belli standartlarda olacak. Yasalarca belirlenmiş hızlar ile, önceden çizilmiş şeritler arasından kurallar dahilinde, vergilendirinmiş arabanla, kontürü yüklenmiş HGS ile, senden istenen harçları ve geçiş ücretlerini vererek "özgürce" seyahat edebilirsin. İsteğin istasyondan benzin alabilirsin, özgürsün. Ama tabi o benzinin oktan değeri ve emisyon durumu ben senin adına belirlemiş olacağım.

Çok büyük bir yalan içindeyiz.

Çok büyük.

Bak mesela çalışmayı kutsamada da var bu. Sakıp Sabancı'nin videolarına bak. Hep sıfırdan milyarder olmanın mümkün olduğunu anlatır. Bunun yolunun da disiplinli ve özverili çalışmatan geçtiğini söyler.

Yaptıkları şey sadık köleler yaratarma çabasıdır aslında. Asla diğer insanların sırtına basmaktan, vergiden kaçınmaktan, siyasal imtiyazlardan, yargı arka yollarından falan bahsetmezler.

Kurallar.. düzen.. bunlar kutsanır. Erdemli ahlaklı olmak, şükretmek kanaat etmek, iyi bir vatandaş olmak ve gerekirse bu uğurda canını vermek. ..

Milyonlarca insan bir düzende hareket ederse, tüm düzen dışı yollar size kalır.

Evrende asıl olan kaostur. Düzen yoktur. Düzenli görünen şeyler tamamen "büyük sayılar yasası" gereği aslında rastlantısaldır.

Gerçekten özgür olan bir varlık, daha önce özgürlük tanımı ile karşılaşmamıştır zaten. Bir fil için, siz hayvanat bahçesine yada sirke kapatmadığınız sürece özgürlük kavramı yada tanımı yoktur.

Ohhh..

Son düzenleme:
Bu kadar ağlıcaksanız yerleşin bi’ dağa, ekin dikin sağın. Üç beş kilo süt satıp kendinizin yapamadıklarını da şehre inip marketten alın. Alın size özgürlük.
İnsanlar hiçbir şey yapmadan, bedel ödemeden yemek içmek eğlenmek istiyor sanırım ckcjnfvkcj

O özgürlüğü biraz siz yaratmalısınız, size sunulan şartları(!) istediğiniz doğrultuda yönlendirerekistediğiniz hayatı yaşama şansınız da var çünkü.
Paradan önce takas vardı, o zaman bile bir şeyler üretmeliydi insan. Almak için vermek gerekiyor.
Ha bu benim bakış açım, keyif verici.

ha ayrıca, sizi bağlayan, kısıtlayan, hapseden tek şey doyumsuzluğunuz, “daha fazla” arzunuz. Ne kadar materyalistseniz o kadar kölesinizdir.

Son düzenleme:
Bu konuya benzer bir konu daha vardı, kendimi özgür hissettiğimi yazdığımı hayal meyal hatırlıyorum. Yüzeysel cevaplardı. Buradaki bütün yorumlara da az biraz hak verdim. Yine de bu simülasyon içinde birçok kişiye göre daha özgür yaşadığımı düşünüyorum ya da bazı taleplerim belki de sınırlarla çok çatışmıyor. Bir şey daha var dönem dönem odak noktam ya da önem verdiklerim değişiyor.
Şu sıralar ise en çok zaman yönetimi ile ilgili bir kısıt hissediyorum. Mesela bir insanın bütün bir gününü iş yerinde geçirmesi, gerçekten inanılmaz bir şey. Böyle olmamalı. Eve gidiyorsun ve sana kalan üç beş saati değerlendirmeye çalışıyorsun, bunu nasıl verimli hale getirebilirsin buna kafa patlatıyorsun. Hep bir şeye yetişme telaşı. Evet, bu konuda kendimi sıkışmış hissediyorum ama yine de söylüyorum çoğunluk içerisinde özgürlük alanlarımın yine de daha fazla olduğunu düşünmekteyim. Muhakkak hepimiz sisteme dahiliz ama neresindeyiz, bazılarımız diğerlerine göre daha şanslı ya da daha şanssız.

Kurallar bazı açılardan gereksiz değil çünkü herkes nerede nasıl davranacağını bilemiyor. Kanunlar olduğu halde suç oranı yüksek ve daha caydırıcı cezalar ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. İşini hakkı ile yapmazsan sonuçtan da verim alamaz ve yine kaybeden sen olursun.

Bazen de bir görüşe, ideolojiye bağımlı kalıp kendi esaretini kendi yaratanlar da çıkabiliyor.

Sonuç olarak sürekli bir gruba dahil olup gerçek anlamda özgür olamıyorsun.

kendine özgür mü diyorsun ?

-niçe

bi de şey var

"Introduce a little anarchy, upset the establish order and everything becomes chaos... Im an agent of chaos, oh! you know the thing about chaos is fair".

Koşullu seçimler arasında ne kadar özgür olabilirseniz o kadar özgürsünüz...

Zihinsel olarak özgür olmak da çok zor çünkü aileden ve okuldan başlayan eğitim süreci ile düşüncelerinizin temeli atılıyor. Temel sağlam ise sorun yok ancak değilse işte o noktadan sonra sorunlar da başlıyor.

Koşullu seçimler arasında ne kadar özgür olabilirseniz o kadar özgürsünüz...

Zihinsel olarak özgür olmak da çok zor çünkü aileden ve okuldan başlayan eğitim süreci ile düşüncelerinizin temeli atılıyor. Temel sağlam ise sorun yok ancak değilse işte o noktadan sonra sorunlar da başlıyor.
Deliler özgürdur Lefty hanimcim. Deli taklidi en guzeli .)

Konudaki yorumlar o kadar iyi anlatmış ki bazı şeyleri, okurken olayların daha çok farkına vardığım gibi ruhumda daraldı.

Geri