İnsanın evi neresidir sorunsalı

Konu sahibi son olarak 813 gün önce görüldü
Bazen doğduğun yerdir bazen doyduğun.
Kimi zaman başkasının kolları olduğunu düşünürsün kimi zaman kendi kalbin.
Ait hissettiğin yer, zamanla tecrübe önderliğinde aidiyetini kaybedebilir.
Velhasıl bence insanın evi yok, hancı değil yolcuyuz.

Başkasının kolları mı öyle bir yerde mi var..

Aslında anasıdır lakin aidiyetlik cebelleşse de cüsse büyük kalır. Ne sığar anasına ne de peyda olduğu bu dünyaya... Sahi insanın evi neresidir? İnsan nedir? Ev nedir?

Yüz yıllar önce Sadık hidayet en güzel bir şekilde anlatmıştır..

Sizin aradığınız hal, ceninin ana rahmindeki halidir. Koşuşturmadan, mücadele etmeden, kimseye yağ çekmeden, sıcak, yumuşak ve kızıl bir duvarın içinde iki büklüm vaziyette durur. Yavaş yavaş annesinin kanını emer, tüm ihtiyaçları kendiliğinden karşılanır. Bu, her insanın yaratılışında var olan, kaybolmuş bir cennet nostaljisidir. Orada insan kendinde, kendi içinde yaşar. Belki bir anlamda ihtiyari ölüm değil midir? -Sadık Hidayet -Aylak köpek.

Genellikle oynadığım tiyatro oyunlardaki repliklerin bir çoğunu, tiradların hemen hemen hepsini hatırlarım.

Yeraltılı adlı tiyatro oyunda Vasko'nun şöyle bir tiradını atmıştım.

"Nedir o zaman gerçek? Bir labirentin içinde sıkışıp kalmışsak en azından daha aydınlık tüneller seç ki duvara toslama. Bak burası duvar burası da burası da. Bu da kapı, yürüyüp dışarı çıkıyorsun. Sokakları, kentleri, meydanları dolaşıyorsun biraz şanslıysan yurtdışına çıkıyorsun ve ne görüyorsun? Her şey aynı. Dönüyorsun, dolaşıyorsun yine buraya geliyorsun. Duvara, duvara ve duvara. Çünkü sokaklarda aynı labirentin çıkışı olmayan uzantılarıdır."

Benim de dönüp dolaşıp döndüğüm yer, labirentin uzantısı hep Diyarbakır oldu. Aşığım da bu kente. O yüzdendir ki içinde yaşadığım duvarları bile evim olarak görmezken koca bir kenti evim olarak görüyorum çok küçük yaşımdan beri.

ne diyecektin, bana söyle, ben bugünler için varım…
hee birde "bebiçkomun yanağının yanı çünkü dilediğim zaman öpebiliyorum" da yazmıştım ama bu seferde forum güvenlik taraması moduna geçtiğinden iletim yayınlanmamıştı! galiba beni bu konuda istemediler...

Sadece dört tarafı duvarla çevrili yer olmadığı kesin...

Geri