İnsanı Suça Ne İter?

Ü
  • Kullanıcı Üyelik Silinmiştir.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Sizce bir insanın suç işlemesine sebep nedir? Toplum mu? Kişinin kendisi mi? Siz ne düşünüyorsunuz?

Biraz daha beyin fırtınası o zaman ^^

Suçu toplum hazırlar bireyde gerçekleştirir.

Toplumda süregelen düzensiz işleyişler , kişiyi tetikler ve suça yöneltir.Herşey kişide bitiyor.
İşin bir de hastalık boyutu var ki o çok başka , kleptomani gibi.

İnsanı suca iticek o kadar çok neden varki saymakla bitmez.ama bunların hemen hemen hepsinde kisi sucu kendi hür iradesisyle isler.arkadasımızın dedıgı gıbı sucu toplum hazırlar birey isler.

İlk önce suça hangi açıdan baktığımız önemlidir bu durumda.
Toplumsal mı bireysel mi?

Bir örnek üzerinde devam edersem;çok bilinen baklava çalan çocukların mahkumiyetinden bahsedelim.

Yasalar gereği bu yapılan suçtur, baklava dükkanının sahibine göre de bu suçtur.
Avukata göre baklava yerine ekmek çalsaydı hafifletici nedenlerle bağdaştırabilecek bir suçtur
Çocuklara göre:Karnımız açtı baklavayı gördük ve aldık.

Olay 4 kişi etrafında dönerken sadece 1 kişi suçsuz olduğunu ileri sürer.

Peki bize göre hangisi suçsuzdur.
Bana göre hakim suçsuzdur.
Evet.
Yasalar bunu gerektiriyor ve bunu yapmakla yükümlüdür.
Hatta bir savcı sorun yaşarsa hakimin (eğer yandaş olduğunu düşünürse) onu o davadan aldırtabilir de ve o hakimin kariyerine neden olur.

Hı unutmadan orada savcıda vardır çocukları suçlayan.
Mahkemesinde bulunmadım ama merak ettim acaba aç oldukları için suçlu bulmuşmudur savcı?

Neyse dönelim durumumuza hı ne diyorduk hakim, evet o görevini yerine getirdi sadece. Peki kanunları kim koymuştu?
TBMM.
Hı, öleyse TBMM kim seçti. Halk
Halk neyi oluşturur Toplumu.

Ve sonuç,

bir döngü oluşmaya başladı bu sefer. Demek ki suçlu Toplumdur.
O çocukları aç bırakarak,o kanunları hazırlayarak, o hakimin vicdanını hiçe sayarak Toplum bir kaç kişiyi içeri atmakla suça sebebiyet vermiştir.

Teşekkürler konu için Remus

Suçu toplum hazırlar bireyde gerçekleştirir.

Bir yerinde çıkarım daha. Bugün aforizma keşfetme günüm galiba.

Yorumuma gelirsek; birey, toplumdan bağımsız değildir.

Suç, kural ihlali olarak değerlendirilirse, toplum belirli kriterler sunarak hayatı yalıtır. Bu yalıtılmış dünyanın vecizeleri bazen yasamanın kararlarıyla yoğrulan yasalarda, bazen de basit biçimiyle yol kenarlarındaki tahta panellerde, okul panolarında, apartman girişlerindeki kapılarda insanın karşısına çıkar.

Suçun önlenmesi, 'hapis' ve 'para cezası' gibi sert ve 'dikkat' ve 'lütfen' gibi de yumuşak yaklaşımlarla sağlanır. Düzen karşıtı her türlü belirsizliğin enerji akışı en aza indirgenir böylelikle.

Not ve Düzenleme: Yorumum kapalı ve tek yönlü olmuş. Tartışmayı ya da mesaja atıfta bulabilmeyi olanaklı kılan şu cümlemi de ekleyeyim, söyleyecek sözünüz olsun: Toplum ve onun kurallar bütünü olmasaydı, suç diye bir kavram da olmazdı.

Açlık, sefalet ve düşünce. Düşünsenize anneniz, kardeşiniz aç sizden birşeyler bekliyor kimse iş vermiyor. Haliyle napıcak çalıcak.

Suç; mevcut düzene başkaldırmak isyan etmek demektir toplum kurallarına göre.
Sistemin kendiside suçun işlenmesine sebep olabilir.

Orsan ın son cümlesi gayet açıklayıcı esasen. Birey ve toplum birbirinden bağımsız düşünülemez lakin toplum kuralları ve devlet olmasa idi suç diye bir kavram da olmazdı.

1.Kişinin kendi eğilimleri (kız arkadaşını bıçaklamak,tecavüz etmek)
2.Kişinin içinde yaşadığı toplum (devlet büyük bi kesimin hakkını kolladığını düşünürken küçük bir kesimin hakkını gasp ediyorsa orada suç kaçınılmaz olur)

İnsan dan insana değişen bi takım şeyler söz konusu misal bu toplum içinde yaşıyorsam o halde ben neden suç işlemiyorum?
diyorum. Benim etkilenme ve algılayış biçimimden kaynaklı.

her insan da bu süreçler farklı işliyor işte.
kısacası suça neden olan şeyler;

insan
sistem
düzen

İzlediğim bir haberde çocuk aynen şunu söylüyordu;

bizler devletin yetiştirdiği teroristleriz.

Suç; mevcut düzene başkaldırmak isyan etmek demektir toplum kurallarına göre.
Sistemin kendiside suçun işlenmesine sebep olabilir.

Orsan ın son cümlesi gayet açıklayıcı esasen. Birey ve toplum birbirinden bağımsız düşünülemez lakin toplum kuralları ve devlet olmasa idi suç diye bir kavram da olmazdı.

1.Kişinin kendi eğilimleri (kız arkadaşını bıçaklamak,tecavüz etmek)
2.Kişinin içinde yaşadığı toplum (devlet büyük bi kesimin hakkını kolladığını düşünürken küçük bir kesimin hakkını gasp ediyorsa orada suç kaçınılmaz olur)

İnsan dan insana değişen bi takım şeyler söz konusu misal bu toplum içinde yaşıyorsam o halde ben neden suç işlemiyorum?
diyorum. Benim etkilenme ve algılayış biçimimden kaynaklı.

her insan da bu süreçler farklı işliyor işte.
kısacası suça neden olan şeyler;

insan
sistem
düzen

İzlediğim bir haberde çocuk aynen şunu söylüyordu;

bizler devletin yetiştirdiği teroristleriz.

son derece iyi bir açıklama doğrusu.

Düzen beğenmeyip baş kaldırış her an olur ve Devlet çoğu zaman herbirimizi anarşist haline getirir vs vs...

Kişinin kendisidir. Çaresiz olan bir insan başka çözüm yolları kullanmayı reddederek kolayca suça yönelebilir. Bunda da kişinin kendisi etkilidir.

% 70 toplum
% 30 kisinin kendi egilimleri.

Genetik ve aile gibi kavramlar.

Kesinlikle intikam alma duygusu ve hırs

Hayat sartlari caresizlik rahatlik batanlarada kiskanclik :$
Ailevi ndenleride unutmamamak lazim tabi

Bazen imkansızlıklar,şartlar,mecburiyet tabiki bunlar bir gecerli bir neden olmamakla beraber oluyor malesef bazende hırs,intikam,gözü dönmüşlükv.s gibi nedenler.Allah herkesi korusun.

Anne dırdırı ve yalan yok hacı kadın dırdırı.
Hani gördüm şahit oldum.

Geri