İnsana suç işleten kendisi midir, toplum mu?

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
İrade var herkeste ve yaptıgı her hareketten kisinin kendisi sorumludur
o sucun karşılığını da kendisi öder

İnsanı canavarlaştıran Egodur düşmanın dışarda olduğunu söyler bu bir tetiğe basan parmaktır ama silah bizim değildir çevreninde etkisi vardır

Toplumun etkisi mutlaka var ama bizde aynı toplumda yaşıyoruz, ve suç işleyecek hatta işlediğimizde haklı olabilecek durumlarla da karşılaşabiliyoruz.Buna rağmen eğer bir şekilde suç işlemiyor isek bu bizim irademiz , ahlakımız , yada sabrımız ile alakalı bir durumdur. Yani bence toplum ne kadar büyük etken olursa olsun suç işlemek insanın kendisiyle ilgilidir. Suç işledikten sonra , "bunu bana toplum yaptırdı" demek biraz bencillik olur diye düşünüyorum

suçu toplum hazırlar suçlu işler diye bi söylem vardır

Sistem, insan, düzen

Toplum olmasaydı ortada suç ta olmazdı.
Birbirleri ile bagintilidir tek bir sebebe bağlanamaz.
Toplum tarafından bireye empoze edilen şeyler de suça teşvik eder ve kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bir tepki ile birey karşılık verir.
Yıllar evvel Tinerci ve cesitli suclardan yargilanan bir çocukla röportaj yapan savaş ay a çocuk söyle demişti; "bizler devletin yetiştirdiği suclulariz"

suç meselesinde kişisel faktörler sıfırdır.herkes uygun çocukluk şartları ile adam edilir.

Toplum imtihandır,
Kişiyi suça itebilir,sürükleyebilir,cezbedebilir..Kişinin bu etkenlere kapılıp suç işlemesi,tamamen kendi iradesi doğrultusunda olan bir eylemdir.

Toplumun/dunyanın işi budur,kapılıp kapılmamak sana kalmıştır.adı üstünde İMTİHAN.

Şayet böyle olmasaydı,nefsine uyanla uymayanları ayırmak mümkün olmazdı..

Toplum imtihandır,
Kişiyi suça itebilir,sürükleyebilir,cezbedebilir..Kişinin bu etkenlere kapılıp suç işlemesi,tamamen kendi iradesi doğrultusunda olan bir eylemdir.

Toplumun/dunyanın işi budur,kapılıp kapılmamak sana kalmıştır.adı üstünde İMTİHAN.

Şayet böyle olmasaydı,nefsine uyanla uymayanları ayırmak mümkün olmazdı..

Farkli bir bakis acisi getirmek istiyorum konuya suçu kisi isliyorsa yaptigi eylemin suç olduğunu veya olmadığıni kim belirliyor yani suç kavramini kim belirtiyor yani insanlar eylemleri çeşitli faktörler neticrsinde sergiledikleri aşırı karsilik oluşan eylem ve davranışlara diye ozetlersek kişiyi suçlu ilan eden toplum ayni zamanda belirtilen suc diye nitelendirilen eylemi yapmaya teşvik eden veya suç işleyecek sekilde olayi tedikleyen toplum bireyleridir fakat nasil tepkiye karsilik vereceğini belirliyen kisinin kendisi dozaji belirleyen suclu veya sucsuz yargısini belirten toplum tetikleyen toplum ve bireyler fakat sonuc olarak tek suclanan eylemi gerçekleştiren yani isin özü masum diye bisi yok :) :dusun:

Farkli bir bakis acisi getirmek istiyorum konuya suçu kisi isliyorsa yaptigi eylemin suç olduğunu veya olmadığıni kim belirliyor yani suç kavramini kim belirtiyor yani insanlar eylemleri çeşitli faktörler neticrsinde sergiledikleri aşırı karsilik oluşan eylem ve davranışlara diye ozetlersek kişiyi suçlu ilan eden toplum ayni zamanda belirtilen suc diye nitelendirilen eylemi yapmaya teşvik eden veya suç işleyecek sekilde olayi tedikleyen toplum bireyleridir fakat nasil tepkiye karsilik vereceğini belirliyen kisinin kendisi dozaji belirleyen suclu veya sucsuz yargısini belirten toplum tetikleyen toplum ve bireyler fakat sonuc olarak tek suclanan eylemi gerçekleştiren yani isin özü masum diye bisi yok :) :dusun:

Yani Aslinda suclu, sucsuz da olabiliyor.
Örnegin, yasadigi ülkeye göre, dinine göre degisebiliyor.
Eylemi yapan kisinin suclu olup olmadigini belirleyen, yine toplum.
bunu demek istedin heralde :)

Toplum insana suç işletmez, buna en iyi zemini hazırlayabilir. İnsan eğer karakteristik özelliklerinde suça eğilim bulunduruyorsa, ya da geçmişte bilinç altında buna dair şeyler varsa, bunu engelleyemeyecek seviyeye gelince suç işler. Zaten topluma rağmen iyi bir şeyler yapan insanlar farklı olurlar, bunu görürsünüz. Ayrıca toplumu oluşturan bireylerdir, eğer bir toplumda bireyler başka bir bireyi suça teşvik edecek seviyedeyse, zaten bireylerin tümü suç işler durumdadır.

Yani Aslinda suclu, sucsuz da olabiliyor.
Örnegin, yasadigi ülkeye göre, dinine göre degisebiliyor.
Eylemi yapan kisinin suclu olup olmadigini belirleyen, yine toplum.
bunu demek istedin heralde :)
Aynen jack başlangıç iyi gitti sonra karisti biraz sanırım ;)

Karşı Koyulamayan Egolar,
Tadmin Olmak Bilmeyen Duygular,
Şizofrenik Hayaller...

Her Olayın Sebebi ve Sonucu İnsan'dır..

bebek olum bunların hepsi.hepsine sıcak aile ekmek su aş iş ver insan evladı gibi eğit okut,hiç bir kişisel fark olmayacaktır.hala imtihan diye meliyorsunuz.her bişeyi bilen Allah benim imansız olacağımı bilmiyor muydu? Girmiyorum ben sınava mınava. Elinden geleni ardına koymasın gücü yetiyorsa

Yaşadığı sosyolojik yapıya göre değişir.Toplumun normları gaz verebilir. (Bkz; Töre cinayetleri) Kişinin İrade/Sorgulama/Düşünme yetilerinin ne derece güçlü olduğu da önemli.

Geri