Soru İnsan neden kendisini başkaları ile kıyas yapar?

🕒 Konu sahibi 7 saat önce aktifti
Yaşam koşullarının eşit olmadığı bir dünyada, çoğu insan sürekli kendini başkaları ile kıyas yapmaktadır oysaki vücut yapısından tutun, zeka düzeyine kadar hiçbir konuda birbirine denk değildir.

Kimisi dünyaya umutla bakar kimisi sürekli olumsuz tarafa odaklanır, kimisi problem çözmeye odaklıdır kimisi de sürekli sorun yaratmaya çünkü her insanın her olayı algılama ve tepki verme şekli de farklıdır.

Kıyas yapmanın insana faydalı olduğu tek nokta ise insanın kendini sadece kendisi ile kıyaslamasıdır.

Doğan Cüceloğlu haklı, kıyası kendisi ile yapan gelişim gösterir. Misal bu sabah uyandığımda göbüşüm düne göre daha ufak göründü gözüme. Hemen kallavi bir kahvaltı hazırladım ve göbüşüme göbüş kattım. Göbüşümün üzerinden yaptığım kıyas sonucu kahvaltı hazırlamaktaki yeteneklerimi geliştirdim. Ne çok göbüş dedim. Sabah sabah çok konuştum.

Doğan Cüceloğlu haklı, kıyası kendisi ile yapan gelişim gösterir. Misal bu sabah uyandığımda göbüşüm düne göre daha ufak göründü gözüme. Hemen kallavi bir kahvaltı hazırladım ve göbüşüme göbüş kattım. Göbüşümün üzerinden yaptığım kıyas sonucu kahvaltı hazırlamaktaki yeteneklerimi geliştirdim. Ne çok göbüş dedim. Sabah sabah çok konuştum.
Göbüşün de saçların gibi asparagas çıkmaz umarım… hfjfjjf

Kıyas yapmak X
Kıyaslamak ✓
Kıyaslama yapmak, kıyas yapmak, kıyas içine girmek, kıyaslama içine girmek, kıyas etmek v.s çok çeşitli kullanımları var ve ben de "Kıyas etmek" dışında hepsini kullanıyorum.

Kıyas Etmek (Veya Eylemek) Ne Demek? Kıyas Etmek (Veya Eylemek) Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - NTV Haber

Kıyaslama Yapmak Ne Demek? Kıyaslama Yapmak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? - NTV Haber

Sonuç olarak: Lefty ✓ climax X

Ela aktif olsaydı tam onun konusu.. Açıklardı net bi şekilde.

Siyah'ı Siyah ile kıyaslayamayız. Tabiki kendimizi de başkaları ile kıyaslamalıyız. İyiyi, kötüyü, yanlışı, doğruyu, başarıyı, başarısızlığı bu şekilde ölçeriz. Kendimize doğru yön vermeye çalışırız. Ölçüm yoksa, yön de yok. Kendimizi kimin ile kıyaslayacağımızı da doğru seçmeliyiz.

İnsanın en büyük sorunlarından biri de yeterlilik veyahut yetersizlik durumudur.Bunu da en elle tutulur şekilde başka bir insanla kıyaslar tabii ki.

Çocukluktan beri anne babalarının yaptığı değil mi bu .. yani anne babalar psikoloji ile oynuyor
Bu durumda..
Küçükken üzülüyordum ama büyüdükçe hepimiz aynı toprağa gireceğiz ya derdiniz ne kafasindayim gkgktk

Geri