İnsan İlişkilerinde Dinlemek Konuşmaktan Daha Önemlidir !

• Kullanıcı Emare
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - İş Hayatı ve Kariyer
Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Yakın çevremize şöyle bir göz gezdirip kulak verdiğimizde görüp işiteceğimiz yakınmalar çoğunlukla şunlardır.

-Beni bir türlü anlamıyor.
-Anlayamıyorum.
-Anlaşamıyoruz.
-Anlamak istemiyor.
-Anlatamıyorum ki !

Bütün bu yakınmaların nedeni konuşanla dinleyen arasında iletişimin empatinin yeterince kurulmamış oluşudur.
İletişim karmaşık bir süreçtir.Bu karmaşıklık iki düzeyde oluşur.

1- Konuşmanın kendi benliği içinde
2- Konuşanla dinleyen arasında

Zira konuşma sentez dinleme de analizdir.

Burada başarılı ve mutlu olmamızın kökeninde dinleme faaliyeti yatmaktadır.

Publilus Syrus'un dediği gibi çocuğuna büyük bir servet bırakmak isteyen anababa ona iyi dinlemeyi öğretmelidir.

Bilelim ki insan ilişkilerinde dinlemek konuşmaktan daha önemlidir.

İletişimin başarıya ulaşmasında en büyük payın konuşana ait olduğu sanısı bir yanılgıdır.Gerçekte iletişim eyleminde istenilen sonuçlara ulaşılmasındaki çaba ve sorumluluk konuşan ile dinleyen arasında ortaklaşabir temele dayanır.Konuşmanın amacına varabilmesi için ortak duygudaşlık sağlanması gerekir.​

Çok haklı bir tespit.Çok konuşanın haklılığını basbas bağırıp bazen ölçü ve edebi de aşıp dayatması kadar boş birşey olamaz.Çok konuşan az düşünür savına katılıyorum.
Keşke düşünerek konuşanların sayısı artsa.Bunun için dinleme erdemine ihtiyaç var.
Konu için teşekkürler güzelliğim.

Dinlemek ve konuşmak ikisi birlikte olmuyorsa bir işe yaramaz. Çok konuşanda cahildir. Çok dinleyende cahildir.

Konusmayi bilen vardida biz mi dinlemedik ?

daha bilgiliymişiz gibi davranmaktan vaz geçip anlamaya ve anlaşılmaya çalışmalıyız...
büyük bir pastayı bir hamlede yutmak çıkışta büyük sıkıntılar yaşatabilir...

özellikle sevdiğinizi dinlerken gözlerinin içine bakıp söylediği kelemelerden yol yapıp yüreğine inmeliyiz...
işte o zaman anlaşılır ve anlaşır oluruz...

Muhatabın ifadesindeki ölçü düzeyi benim normumdur.
Kendinde insan ve kendinden öte insan ayrımı ile söz ve öz muhteviyatının dayanağını idrak önemli.
Bin sözden ziyade abartısız bir yürek evladır.

mıdı mıdı konuşup durmasın ağzının üstüne bi patlatırım

'Anlamak icin dinlemeli, sirf cevap verebilmek icin degil.' sozu de geldi aklima.

Guzel paylasim ve yorumlar.

Benim arkadaşlarım konuşturmuyorlar zaten, öyle bi çeneleri var ki sıra bana gelmiyor :hö:

Dinleyip anlamadan hareket etmek zaten doğru değil de, hebele hübele yapanlar da dinlemiyor.

sürekli bir şeyler anlatan insan yalancının önde gidenidir net..

Dinlediğini duysa anlayacak da.
Anlamak varken dinlemek daha kolay tabi.

Geri