İnsan beyni kaç GIGABYTE

• Kullanıcı Dneme
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Sağlık Konuları
Konu sahibi son olarak 2630 gün önce görüldü
İngiliz bilim dergisi New Scientist, bu ilginç soruya yanıt verdi. İşte sorunun cevabı.

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İngiliz bilim dergisi New Scientist, “Filler Neden Zıplayamaz?” (Why Can’t Elephants Jump?) isimli bir kitap yayımlayarak, ilginç sorulara bilimsel yanıtlar verdi
Kitapta yer alan 114 soru ve cavaptan bazıları şöyle...

1- İnsan beyni kaç cigabayttır?

Londra College Üniversitesi Nöroloji Birimi: Eğer her bir nöronun 1 baytlık veri taşıdığını varsayarsak, beyin 4 terebayt kapasitesinde olabilir. Bu da 4 bin cigabayttır. Fakat beyinde her bir nöron için 50 bin sinapsis (bağlantı noktası) bulunduğunu düşünürsek, beynin kapasitesinin 500 terabayttan daha fazla olabileceğini görürüz. Bu da ortalama olarak 1000’in üzerinde bilgisayara tekabül eder. Ancak bilgisayarların aksine beynin belleği dolmaz, öğrendikçe genişler.

2- Bir erkek yanlışlıkla doğum kontrol hapı alırsa ne olur?

Joanna Jastrzebska, İngiltere: Bir defa alırsa, bulantıdan başka yan etkiye yol açmaz. Ancak düzenli olarak içerse, 3 ay sonra göğüsleri belirginleşmeye ve meme uçları genişlemeye başlar. Hormonlar olumsuz etkilenir.

3- Yorulunca gözlerimiz neden kızarır?

Loughborough Üniversitesi, İngiltere: Çünkü yorgunluk ve uykusuzluk göz kırpma işlemini yavaşlatır. Göz kırpmak göz zarının üzerini sürekli olarak nemli tutar. Nem oranı azalıp kuruluğu artan gözlerin içi bu yüzden kızarır.

4- Bir kurşun kalemle ne kadar uzun bir çizgi çizilebilir?

Peter Peters, İngiltere: Ben 60 mm kurşunu olan bir kalemle, 30 cm uzunluğundaki kağıtlar üzerine toplamda 541 metre uzunluğa ulaşan çizgiler çizdim.

5- Bir kelebek en fazla ne kadar yüksekten uçar?

Terence Hollingworth, Fransa: Yıl içerisinde Meksika’dan ABD’nin güneyine göç eden Danaus plexippus kelebek türlerinin pilotlar tarafından 1200 metre yükseklikte uçtukları görülmüştür.[/FONT]

İnsan beyni hiç bir bilgisayarla karşılaştırılmayacak kadar karmaşık ve üstün bir sisteme sahiptir. Ortalama bir beyinde milyarca sinir hücresi vardır. Dolayısıyla sayıları arttıkça beyin işlevlerinin de artacağı açıktır. Nöron sayısı kadar önemli olan bir diğer özellik; nöronların uzantıları aracılığı ile diğer nöronlarla oluşturdukları ilişkilerdir. Bilgi alışverişinin yapıldığı bu ilişki noktaları (sinapslar) nöron başına 1000 ile 10.000 arasında değişir. Sinapslar, etkiye akım var / akım yok şeklinde tepki gösterir. Demek ki, bir nöron 10-üz3 hatta 10-üz4 tepki verebilir. 10-üz10 nöron olduğuna göre, sinir sisteminde tepki sayısı ya da bilgisayar deyimiyle söylersek bit sayısı, 10 trilyon ile 100 trilyon arasında değişecektir. Bu bit sayısı 500 sayfalık, bir milyon kitabı dolduracak büyüklüktedir. (Yaklaşık 116.416 Gb.)

Bir makalede okumuştum ya da bir hocamdan dinlemiştim. İnsan beyni bir günde 4 milyon uyarıcıyla karşı karşıya geliyormuş.

Yalnız 2. madde enteresanmış.

beynimiz gelişmemiş olduğu için mi beynin yapısını anlayamıyoruz yoksa beyin çok gelişmiş bir organ olduğu için mi yapısını anlamaya beynimiz yetmiyor ?

beynimiz gelişmemiş olduğu için mi beynin yapısını anlayamıyoruz yoksa beyin çok gelişmiş bir organ olduğu için mi yapısını anlamaya beynimiz yetmiyor ?

Bence biz kıymetini bilmiyoruz kendimizin. :)

4 TB az yalnız. Çocukluğunuzdan (mesela 6 yaş diyelim) itibaren tüm anılarınızın HD kalitede saklandığını düşünün. 4TB bir diske sığmaz bence. Üstelik öğrenilenlerin de dosyalar halinde kayıtlı olduğunu düşünürsek, ohooo

Devamını okumamışım. 500 TB, yeaaaannih.. İşte.

Son düzenleme:
dünyanın en güçlü 2 süper bilgisayarı amerika titan ve çindeki tianhe-2:
700-1400 terabyte arasında hafızaya sahipler saniyede 18-34 trilyar işlem yapabiliyorlar kabaca insan beynine yakın değerler.Ancak elektrik gereksinimi onlarda 8-18 megawatt insan beyninde 20watt

1.44mb disket gibi hayatını idame ettirebilen tanıdıklarım var. Susayınca su içmesi bile mucize gibi

Başlığı “İnsan beyni kaç gıybet” okudum da bi heveslendim... Amaaan :hıı:

Geri