İnsan Ahlaki Eylemde Bulunurken Özgür müdür?

Konu sahibi son olarak 639 gün önce görüldü
şimdi bu konuyu okuyordum ve fikirlerinizi almak istedim okuduğum metinden kısa bir paragraf :

insan ahlaki eylemde bulunurken kendi iradesiyle, özgür bir biçimde mi? davran›r,
yoksa baflka iç ve d›fl faktörlerin etkisi alt›nda m›? kal›r. Bu soruyu yan›tlayan farkl›
görüfller vard›r. Bunlardan biri, insan eylemde bulunurken özgürdür diyen indeterminist
görüfl, di¤eri özgür olmad›¤›n› savunan determinist görüfl ve bir di¤eri de ahlaki eylemi
kiflilik ürünü oldu¤unu savunan oto determinist görüfltür​

Değildir.
Özgürlük kavramı da ahlak gibi değişken bi kavramdır. Sınırı yoktur. bir karar alırken içinde bulunduğumuz şartları da değerlendirilmesi söz konusu iken ahlaki ya da ahlaki olmayan (!) Eylemlerde bulunurken özgür degilizdir.

Konunun içeriği düzenlense iyi olur, okunması biraz zor. Konuya gelecek olursak , özgür değildir.Ve neye kime göre özgürlük ? Benim için özgürlük dilediğim gibi fikirlerimi savunmak iken , bir başkası için özgürlük sokakta çıplak gezmek olabilir. O yüzden toplum kuralları dahilinde özgürlük kısıtlanabilir çoğu zaman.

kesinlikle özgür değildir
mutlaka çevreyi düşünür alacağı tepkileri hesap eder asla yok sayamaz bunları
insanın psikolojısınde bu vardır

Oscar Wilde'nin bir sözü geldi aklıma. Şeytan yalnızca sunar, insan isterse seçer.
İnsan Ahlaki Eylemde Bulunurken Özgür müdür? sorusuna cevap vermek çok zordur. Filozoflar bile bu soruya cevap veremezken, benim cevap vermek çok yanlış olur.

Özgür değildir nispeten. Ahlaki eylemde bulunurken kimi birey din faktörü ile hareket eder kimi de toplumsal normlar çerçevesinde düşünür.

Ahlaksız yaşamayı alışkanlık haline getiren insan yaptığı rezilliği de kılıfına uydurmayı bilir. Ruhun duymaz, haberin olmaz rezillik içine işlemiştir ve bildiğini yaşar ve çok sonra öğrenirsin çürümüşlüğünü.

Diğer türlüsü özgürlüğün başkasının alanına girmemek olduğunu bilir. Hiç bir şey sınırsız olamaz çünkü sınırın sınırsızlığı yok olmak kaybolmaktır.

Var olmak için içsel denetim ve toplumsal kurallara yüz çeviremeyiz.

Ozgur degildir cesitli olgulara gore yasar
Kimi zaman ozgurdur utanmadigi surece yapar

Yaşadığınız kültürün buna etkisi Yüzde 80ler civarındadır.
Hiç kimse farketmiyor yada hiçbi şekilde size menfaat sağlamıyorken bile fedakarlıklar yaptığımız düzinelerce nokta var olduğunu düşünüyorum. İşte bu noktalar bizim özgürlük alanımızın da var olabildiğinin işareti.

Yaşadığımız kültüre dair bir iki gereksiz cümle kurayım.
Gergin yargı değerleri taşınan çevrelerde ahlaki eylemlerimiz baskıyı kırmak yada baskıya teslim oluşumuzun neticesidir.
Ama toplumsal baskının giderek çok çok daha azaldığı noktalarda bu eylemlerimizin karşılığı neredeyse yok hükmündedir böyle bir çevrede sürdürülen ahlaki eylemler 90 puanlık bir özgürlüğün ürünüdür düşüncesindeyim.

Degildir.
Oncelikle insan iradesi mumkun mudur? İradenin mumkunati yoktur.
Immanuel Kant bu fikri yumusatmaya yonelir,
kisi ahlaki eylemini sergilerken kendi aklini kullanabildigi taktirde ozgurdur, der.
Otodeterminist bakis acisi.
Oysa,
ahlaki eylemin temel bilesenleri, iyilik kotuluk erdem vicdan vs, varligini aklin salt gucunden almaz.
Ideal degillerdir. Sonradan ogrenilendir.
Bugun ben seviyorum, ben istemiyorum, ben tercih ediyorum ve dogru buluyorum dedigimizde "ben" kelimesi tamamen ici bos ve bilincaltinin kuklasi durumunda.
Ahlak yok, ahlak anlayisi var.
Irade yok, zihnin ardinda bir yigin biriktiren deneyim var.

Etik acisindan bakarsak,evet.
Moral acisindan bakarsak,hayir.

Ahlakın doğuştan gelen kısmına ilave olarak toplumsal koşullara göre şekillenen kısmı da vardır ve sonradan şekillenenleri seçmede özgürüz fakat yaşadığımız toplumun kurallarına göre ya dışlanır ya da kabul görürüz.

Değildir,belirli çizgiler vardır.Bu çizgileri geçersen;toplum tarafından ayıplanır ve dışlanırsın.

Geri