İnfaz düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Azılı suçlular, terör suçluları için oluşturulmuş bir hapishaneymiş. @HosgeldinHarunAbi bizdeki hapishaneler de suçun niteliğne göre düzenlenmiyor mu?

@climax buradaki suçlular hiçbir zaman dışarı çıkmıyor ve çeşitli işlerde çalıştırılıyor galiba,
İki çeşit yemek var. Ya makarna ya pilav. Sebze yok. Protein yok. Tek tip kıyafet. Tuvalet içerde ve temizliği mahkuma ait.

Fare gibi yaşatıyorlar. Hiç bir iş de vermiyorlar.

Azılı suçlular, terör suçluları için oluşturulmuş bir hapishaneymiş. @HosgeldinHarunAbi bizdeki hapishaneler de suçun niteliğne göre düzenlenmiyor mu?
Kısmen. Yüksek güvenlikli cezaevlerinde uzun süreli hapis cezası alanlar kalıyor. Diğer cezaevlerinde de suç tiplerine göre aynı suç tiplerini aynı koğuşlarda tutuyorlar. Genellikle hüküm alanlar / tutuklu olanların cezaevleri de ayrı.

Bakın arkadaşlar bu şaka değil. Kızıl kmerker gibi bir olay uzak değil @Lefty
Adamlar ülkede eli kalem tutan herkesi öldürdü. 2 milyon insan doğrudan, 3 milyon insan oluşan sefalet ve yoksulluktan öldü.

Neymiş yemin etmişim. Ben Brezilya sokaklarında üstü çıplak elde bıçak sağa sola sallayan tipleri korumak için yemin etmedim. Bu hümanizm sonunuz olacak.

Bakın arkadaşlar bu şaka değil. Kızıl kmerker gibi bir olay uzak değil @Lefty
Adamlar ülkede eli kalem tutan herkesi öldürdü. 2 milyon insan doğrudan, 3 milyon insan oluşan sefalet ve yoksulluktan öldü.

Neymiş yemin etmişim. Ben Brezilya sokaklarında üstü çıplak elde bıçak sağa sola sallayan tipleri korumak için yemin etmedim. Bu hümanizm sonunuz olacak.
Örnek verdiğin ülkelerde karteller, çeteler almış başını gidiyor ancak biz de seri katil bile kolay kolay çıkmaz. Bizim suçlu profilimiz farklı ve hukuk devleti olma yönünde kararlıysak, intikam odaklı bir ceza sistemi mantıklı görünmüyor.

Cezaların caydırıcı sınırlarda olmasına katılıyorum ancak çocuk ya da genç suçlular da var ve bir gün oradan çıktıklarında yeniden suça karışacak halde değil, yaptıkları yanlıştan dönmüş olarak topluma dahil olmalılar.

Ya sen ne kadar ülkeden habersiz bir insan oldun @Lefty

Hala caydırılık diyorsun. Ya sen bir gün nezarette kalamazsin. Sana on sene vermeme gerek yok ki. O adama elli sene versen umurunda değil.

Yasa seni çaydırır. Kafası gidik adam bakmaz yatarına çıkarına. Bunları tecrit edeceksin. Tarla faresi ile yasa koyarak mücadele edemezsin

Ya sen ne kadar ülkeden habersiz bir insan oldun @Lefty

Hala caydırılık diyorsun. Ya sen bir gün nezarette kalamazsin. Sana on sene vermeme gerek yok ki. O adama elli sene versen umurunda değil.

Yasa seni çaydırır. Kafası gidik adam bakmaz yatarına çıkarına. Bunları tecrit edeceksin. Tarla faresi ile yasa koyarak mücadele edemezsin
Ülkenin suçlu profilini analiz etmeden bu tip kararlar alınmaz, onu anlatmaya çalışıyorum. Bizde kaç tane azılı suçlu var ki?

Ceza hukukçuları da bu konuda zaman zaman eleştiri yapıyorlar, caydırıcı ceza derken ömür boyu hapis de buna dahil ancak hapishanede diye insani koşulları da yok edemezsin, o dediğin insan haklarına aykırı bir yaklaşım.

Ülkenin suçlu profilini analiz etmeden bu tip kararlar alınmaz, onu anlatmaya çalışıyorum. Bizde kaç tane azılı suçlu var ki?

Ceza hukukçuları da bu konuda zaman zaman eleştiri yapıyorlar, caydırıcı ceza derken ömür boyu hapis de buna dahil ancak hapishanede diye insani koşulları da yok edemezsin, o dediğin insan haklarına aykırı bir yaklaşım.
Motosikletle çantanı kapmaya çalıştıklarında bırak hemen. Sürükleyecekler seni çünkü yerde.

Motosikletle çantanı kapmaya çalıştıklarında bırak hemen. Sürükleyecekler seni çünkü yerde.
Motorlu değillerdi ancak yaya olarak kapkaç başıma geldi, neyse ki yunus polis varmış yakında da hemen görüp yakaladılar. O anki refleks ile çantayı bırakmamıştım.

gulag gibi bir yapı kurulabilir.

farklı şehirlerdeki kolorduların idaresine bırakılacak şekilde askeri hapishaneler kurulur. marmara bölgesinde yoğunlaşmış olan ağır sanayi kamulaştırılarak, kolorduların denetiminde olacak şekilde anadolu'ya kaydırılır. boş tarım alanları değerlendirilir. mahkumlar en üst mahkemenin onadığı ceza süreleri boyunca fabrikalarda, madende, tarlalarda, kamu yararına olan inşaatlarda normal bir işçinin haklarına sahip olacak şekilde ceza süreleri boyunca çalıştırılır.

bu arada kan parası için de uygun bir alan açılır. kamulaştırılan fabrikalarda, tarlalarda vs. üretimle elde edilen gelirden sgk aracılığıyla mağdura ya da yakınlarına ödeme yapılır. mesela cinayet işleyen biri 20 sene mahkumiyet aldığında, 20 sene boyunca her ay maktulün ailesine-o ayki çalışmasına denk gelen- maaşını vermek zorunda kalır.

sovyetlerde gulag daha çok rejim karşıtlarını baskılamak için kullanıldı ama bunu sadece ağır cezaları-ya da 10/15 sene üzeri ceza alanları- kapsayacak şekilde bir düzenlemeyle yararlı hale getirebilirler. bu durumun siyasi bir sopaya dönüşmesini önlemek için de anayasada kesin hatlarıyla siyasi suçluluların bu hapishanelere gönderilemeyeceği belirtilebilir.

Son düzenleme:
@HosgeldinHarunAbi Şeffaf Oda konuğu olduğu zaman ona bu konuda bir soru yöneltmiştim ve bir ceza hukukçusu olarak onun cevabı da çok önemli olduğu için bu başlığa da ekliyorum.

Lefty

Ceza hukukçusu olarak, suçu önlemede cezaların caydırıcı etkisi hakkında görüşün nedir? ABD'de idam cezası uygulanan eyaletlerde bile suç oranın düşmediği görülmüş ve suçu önlemede en önemli tedbir sence ne olabilir?

HosgeldinHarunAbi

Çok yerinde ve önemli bir soru. Cezaların caydırıcı etkisi muhakkak ki olmalı ama arzu edilen caydırıcı etki değil, uslandırıcı etkidir.

Aslolan failin uslanmasıdır. Ceza yargılamasında da aslolan bu olmalıdır, fail uslanmadığı müddetçe ceza miktarlarını ne kadar arttırırsanız arttırın herhangi bir sonuç elde edemezsiniz. Hatta benim teorime göre tam tersi bir sonuç doğuruyor, idam cezasını gerektirecek boyutta bir suç işleyen kişi için ölüm bir son olarak görülüyor, yahut hapis cezası yönünden fail cezaevine girince cezaevinde bulunmanın aslında pek de caydırıcı bir yönü olmadığını görüyor. Yani cezaevine girme korkusu varsa dahi cezaevine girince ortadan kayboluyor. Sıklıkla duyarsınız "Gidip yatarım" cümlesini. Cezaların caydırıcı etkisi suçu önlemede kuvvetli bir enstrüman olsa idi şayet muhakkak ki böylesi bir düşünce oluşmazdı kişilerde.

Burda izlenmesi gereken temel 2 yol var ; Birincisi sosyolojik tespitler ve sosyolojik çözümler. İnsanlar bilinçlendirilip, eğitim belirli bir düzeye gelir, yoksulluk kontrol altına alınıp, liyakat öne çıkarılırsa yani toplum bir düzen ve refah içerisinde olursa suç oranlarının azalacağı şüphe götürmez bir gerçek. (bkz : iskandinav ülkeleri)

İkinci olarak da rehabilitenin güçlendirilmesi gerekiyor. Fail suç işledikten sonra, ya da suç işleme eğilimini ortaya koyacak daha küçük bir suç işlediğinde rehabilitasyon sürecini etkin ve etkili bir şekilde yürütmek lazım. Hep söylerim bugün küçük bir hırsızlık suçuna karışan kişi rehabilite süreçlerine dahil edilmezse kamu kurumunda çalışmaya başladığında rüşvet yer, iş kurduğunda yolsuzluk yapar. Birbirini tetikleyen süreçler bunlar. Yine cezaevlerinde ceza alan hükümlüler açısından da cezaevlerinde dışarı çıktıktan sonra topluma entegre olmasını kolaylaştırabilecek yolları icra etmek lazım.(Örneğin meslek edindirme) ve psikolojik rehabilite süreçlerini cezaevlerinde de işletmek lazım.

5. Hafta Şeffaf Oda Konuğu: HosgeldinHarunAbi

Ya yasa dediğin şey parodi. Mantık aranmaz. Bak misal arabayla yayaya yol verme 5000 ama trafikte ambulansa yol verme (hatta engelle) 933 lira. Hala savunuyorsunuz bunu bana.

Ya yasa dediğin şey parodi. Mantık aranmaz. Bak misal arabayla yayaya yol verme 5000 ama trafikte ambulansa yol verme (hatta engelle) 933 lira. Hala savunuyorsunuz bunu bana.

Kimse şu anki hali en doğru hali demiyor ki... Mutlaka gelişmesi, değişmesi gereken noktalar var.

Geri