İncil İsrailoğullarına mı İndirildi?

Konu sahibi son olarak 3934 gün önce görüldü
arkadaslar günlerdir bi arastırma yapıyorum incilin israiloğullarına gönderildiğini okudum bir yerde kadam cok karıstı beni bi aydınlatabilir misiniz bilen biri varsa ?

Şöyle şeyler buldum sizinle paylasıyım ;

İsa, “Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim” diye cevap verdi (Matta 15:24).

Hristiyanlarında kafası karışık tek senin değil o yüzden mezheplere bölünmüşler. Ayrıca Kuran-ı kerim harici tüm kitaplar değiştirilmiş. İncildeki ayetler günümüze kadar değiştirile değiştirile gelmiş yani doğrusunu teori atılarak çıkmış. Ama her teori doğru olarak sayılmaz, diye düşünüyorum .

İsa aleyhiselama indirilen kitabın simdikilerle alakası yoktur onun ölümünden 75 yıl sonra din adamlarının kafasına göre yazılan bir kitap vardır okuduklarım kadarıyla böyle biliyorum.Kuran-ı Kerim ise Cenabı Allah tarafından korunmaktadır ve insanlara Allah ın verdiği son şans olarak düşünüyorum birde doğru bilgilere ulaşmak için fıkıh kitaplarından ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz

Hristiyanlarında kafası karışık tek senin değil o yüzden mezheplere bölünmüşler. Ayrıca Kuran-ı kerim harici tüm kitaplar değiştirilmiş. İncildeki ayetler günümüze kadar değiştirile değiştirile gelmiş yani doğrusunu teori atılarak çıkmış. Ama her teori doğru olarak sayılmaz, diye düşünüyorum .

her zaman ki aydınlattın tişikkirlir :D

İsa aleyhiselama indirilen kitabın simdikilerle alakası yoktur onun ölümünden 75 yıl sonra din adamlarının kafasına göre yazılan bir kitap vardır okuduklarım kadarıyla böyle biliyorum.Kuran-ı Kerim ise Cenabı Allah tarafından korunmaktadır ve insanlara Allah ın verdiği son şans olarak düşünüyorum birde doğru bilgilere ulaşmak için fıkıh kitaplarından ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz

evet evet incil isa öldükten baya sonra 4 adam tarafından yazılmıs incildede isanın yasamı falan anlatılıyor değişik ya bu konular :D

evet evet incil isa öldükten baya sonra 4 adam tarafından yazılmıs incildede isanın yasamı falan anlatılıyor değişik ya bu konular :D

Pavlus diye bir adamın zırvalıkları diye biliyorum ben o zaman insanlar arasi duzen bozulmus kafalarina gore yazmislar iste sen dedigim gibi gercegi ya bizim kitabımzdan yada fıkıh kitaplarından araştır bende bi zaman merak edip baya bi okumustum bu konulari kafamdaki sorular cevap bulmustu

Pavlus diye bir adamın zırvalıkları diye biliyorum ben o zaman insanlar arasi duzen bozulmus kafalarina gore yazmislar iste sen dedigim gibi gercegi ya bizim kitabımzdan yada fıkıh kitaplarından araştır bende bi zaman merak edip baya bi okumustum bu konulari kafamdaki sorular cevap bulmustu

aynen en güzeli kuran ı okumak tesekkür ederim cevap verdiğin için :)

banladınız bütün ateistleri şimdi işin içinden çıkamıyorsunuz tabi

dünya dinlerini iyi biliyorlar o yüzden
vUXk64I.jpg

İncil aslen İbranice'dir diye biliyorum ben.İsrailoğulları da İbranice kullandığından olabilir diye düşünmekteyim.

Lilith*
Hahaha, Kur'an'dan aldığım ayetleri İncil'den almışım gibi gösterdiğimde forumdaki dincilerin bir kısmı "zaten İncil tahrif edilmiş bir kitap" , "saçmalık" diye yorumlar yazmıştı. :D Neyse, bari inandığınız kitabı bir okuyun, en azından neye inandığınızı bilin...

Velhasıl kelam...

Kimse yoğurdum eşki demiyor. Bu konuda objektif bir materyal bulmak zor. Her taraf kendi açısından bazı referanslar göstererek meşruluğunu artırmaya çalışıyor. Ama şu şekilde tarif edebilirim ki; böyle bir konuya net bir açıklama getirmek, dahası getirilen açıklamaları kabullendirmek imkansız. Çünkü her taraf da kendince çelişkiler barındırıyor ve karşı tarafı dinlemiyor. Britanya ansiklopedisine göre yeryüzüne gelmiş, geçmiş ve şuanda mevcut olan 10 bin din var. Bunların hangi mensubuna sorarsanız sorun olayları en iyi analiz eden, hayatı en tutarlı yorumlayan kendi dinleridir. Ama ben böyle bir konuda sadece İslamiyet ve Hristiyan'lığın söylemlerinden bahsedebilirim. Bir başka teist inanış olan, İslamiyete göre Ehl-i Kitap olarak adlandırılan, semavi bir din olarak nitelendirilen Yahudiliğin ne dediğini pek bilmiyorum.

Kur'anda Zuhruf 59' da : İsa, sadece Bizim kendisine nimet verdiğimiz ve kendisini İsrail oğullarına örnek yaptığımız bir kuldur. Der.

Açık bir şekilde İsrailoğullarına örnek olarak gönderdik deniyor ama örnek olarak gönderilmiş olması bunun sadece İsrailoğullarıma gönderilmiş olduğu anlamına gelmeyebilir.

Maide 110'da da İsa'dan söz edilir ve uzun bir sure olduğu için ben bir kısmını buraya kopyalıyorum. Dilersen tamamına netten bulabilirsin:
"Ve hani İsrail oğullarına apaçık kanıtlarla gelip de onlardan Allah'ın ilâhlığına ve rabliğine inanmayanların: “Bu ancak apaçık bir sihirdir” dedikleri zaman seni onlardan korumuştum."

Burada yazılanlardan yola çıkarsak eğer yine İsa'nın muhatabı İsrailoğulları'ymış gibi görünmekte.

Ali İmran 49 'de yine İsrailoğulları'na seslenir. Buradaki surenin devamı İsa ile ilişkin ama bu konuyla(İsrailoğullarıyla) çok fazla ilişik olmadığımiçin paylaşmadım. Merak ediyorsan onunda net üzerinden bulabilirsin:
"Ve o'nu İsrail oğullarına; ‘Şu bir gerçek ki, ben size Rabbinizden bir alâmet /gösterge getirdim/ gösterge ile geldim; şüphesiz ben, sizin için, çamurdan; kilden; seramikten kuş şekli gibi bir şey; “buhurdan (tütsülük”) tasarlarım..."

Bir başka ayet de İsa'nın İslam Peygamberi Muhammed'in gelişini haber eden ayet olabilir:

Saff Suresi - 6 :"Hatırla ki, Meryem oğlu İsa: 'Ey İsrailoğulları! Ben size Allah'ın elçisiyim, benden önce gelen Tevrat'ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek Ahmed adında bir peygamberi de müjdeleyici olarak geldim', demişti. Fakat o, kendilerine açık deliller getirince: Bu apaçık bir büyüdür, dediler."

Genel olarak Kur'an'dan bulabildiklerim bunlar. Bunun dışında İsrailoğulları ile ilgili başka bir söylem var mı bilmiyorum. Ama bu yukarıdakilerden hareketle İsa'nın özellikle İsrailoğulları'nı "doğru yola" getirtmek için gönderildiği sonucuna ulaşmak mümkündür.

Konu ile ilgili eklenebilecek diğer ayetler de şu olabilir :

Nahl 16 : "Celâlim hakkı için biz her millete -Allah'a kullukda bulunun ve putlara ibadetden kaçının- diye bir peygamber gönderdik."

Fâtır, 35/24 : "İçinde peygamber olmayan hiç bir millet yoktur."

Yunus, 10/47 : "Her milletin bir Resûlü vardır ve Resûlleri geldiği vakit aralarında adaletle hüküm verilir ve hiçbirine zulmedilmez."

Evet, yukarıdaki ayetlere göre hareket edersek ve Kur'an'a göre devam edersek yeryüzüne Allah tarafından 124.000 peygamber gönderilmiştir. Ve yine yukarıdaki ayetlere göre İsa'nın İsrailoğullarına gönderildiği kuvvetle desteklenmiş oluyor. İslamcı yorumcular da ağırlıklı olarak sadece Peygamber Muhammed'in tüm insanlığa gönderildiğini söyler...

Fakat şunu da düşünmek gerekir; peygamberler doğal olarak bulunduğu coğrafya ile etkileşim içindedirler. Söz gelimi Peygamber Muhammed ile ilgili yazılan ve söylenenlere bakıldığında, söylemler, bildiğim kadarıyla kendi coğrafyası dışına çıkmamakta. Değinse bile bunu ana tema haline getirmemelte. Cahiliye dönemi olarak adlandırılan ve o dönemin ve bölgenin insanlarının yanlışlarına bir tepki olarak, doğru yola getirmek ve Allah'ın yoluna çekmek için gönderildiği bilinir. Bunun ötesinde ek olarak bilinen Lut kavmi ve dönemin müşrikleri konu edilir. Hal durum bu iken İsa'nın da Kudüs'te ortaya çıktığını, o bölgede yaşadığı ve haliyle İsrailoğulları ile etkileşim halinde olmasında şaşırmamak gerekir diye de düşünmeteyim.

Son olarak ekleyebileceğim şey; islamcıların kendilerini evrensel bir din olarak tanımlayıp, Hristiyanlığı dar bir coğrafyaya sıkıştırmaya çalışması da anlaşılırdır. Bu, Hristiyanlık karşısında meşruiyetini artırmak açısından ve kendini daha büyük ve dha kapsayıcı bir inanış olarak gösterme açısından önemlidir.

Genel olarak söylebileceklerim bunlar, ama aklıma ekleyebileceğim birşey olursa eklerim. Hristiyanlık bu konuda ne diyor dersen eğer, bununla ilgili Hristiyan forumlardan birinde bir yazı görmüştüm. Bulabilirsem ekleyeceğim.

Lilith*
Hristiyanlık'ın bununla ilgili söylemlerini daha önce bir forumdan okumuştum. Onu da şu şekilde alıntılayayım:

İsa Mesih'in mesajı yalnızca İsrailoğulları için midir?

Pek çok Müslüman orijinal İncil'in Hıristiyanlar tarafından değiştirilmiş olduğunu öne sürerler. Bununla birlikte, bir kısım Müslüman, İsa'nın mesajının sadece İsrailoğullarına yönelik olduğu tezlerine kanıt olarak yine İncil'den aşağıdaki alıntıyı rahatlıkla destek olarak kullanırlar: İsa, "Ben yalnız İsrail halkının kaybolmuş koyunlarına gönderildim" diye cevap verdi (Matta 15:24).

Tahmin edilebileceği gibi bu pasajı ileri sürerken Müslümanların amacı Muhammet'in ve Kur'an'ın mesajının evrenselliği yanında, İsa ve İncil'in mesajınınsa İsrailoğulları ile sınırlı kaldığını göstermektir.

Hıristiyanlar, İsa'nın yeryüzünde bulunduğu sıradaki görevinin İsrailoğullarına yönelik ve sınırlı bir görev olduğu şeklindeki İslami görüşe hiç itirazsız memnuniyetle katılırlar. Ancak gerek İncil ve gerekse Kur'an'da sözü edilen İsa'nın evrensel misyonu için ne demeli?

İsa yine halka seslenip, şöyle dedi: "Ben dünyanın ışığıyım!" (Yuhanna 8:12). [...O, sana Kitabı önündekileri tasdikleyici olarak, Hak bir yoldan indirdi. Önceden de Tevrat ve İncil'i de insanlığa bir rehber olarak indirmişti. Kur'an 3:3,4]

[Dedi: İşte böyle! Rabbin buyurdu ki, O benim için çok kolaydır. Böyle olması O'nu (İsa) insanlara bir mucize ve Bizden bir rahmet yapmamız içindir. Kur'an 19:21]

Ya İsa'nın Havarilerine söylediği şu sözler? "Yeryüzünün tuzu sizsiniz."
"Dünyanın ışığı sizsiniz" (Matta 5:13,14).

Rabbin hizmetkarı ve O'nun evrensel görevi üzerine Eski Ahit'te yer alan ve Yeni Ahit'te İsa ile doğrulandığı görünen şu pasajlar hakkında ne denilebilir? "İşte onayladığım hizmetçim."
"ruhumun hoşnut olduğu. Benim seçtiğim",
"Ruhumu O'nun üstüne gönderdim."
"Milletlere adaletle hükmetsin diye" (İşaya 42:1; Matta 12:15-21).

Kur'an'ı desteklemek için Yeni Ahit'ten yalnızca İsa'nın sınırlı görevine değinen parçaları özenle seçen Müslümanlar sadece Kutsal Kitap'a değil aynı zamanda Kur'an'a da haksızlık etmiş olmuyorlar mı?

Dahası, İsa ve İncil'in ulusal sınırlamaları üzerine Kutsal Kitap'tan ya da Kur'an'dan alıntılar yaparken mademki Müslümanlar seçici olmaktan haz duyuyorlar, öyle ise aynı seçici, ayırıcı prensibi Muhammet'in ve Kur'an'ın da sınırlılığından söz edilen ayetlerine neden uygulamıyorlar? Örneğin; Kuran'ın Araplar için arapça olduğu (43:3) ve neden Kur'an'dan [O, bir hatırlatmadan başka birşey değildir 12:104] diyen pasajını görmezlikten geliyorlar? Ya da Muhammet için: "O, sadece bir uyarıcı idi" diyen bir paragrafı tercih etmiyorlar? [38:66] Ya da ondan [peygamberler dönemini mühürleyen bir mesajcı idi yalnızca 33:40] diye bahseden kısımları geçiştiriyorlar? Matta 15:24 deki "yalnızca" mutlak bir ifade sayılırken, aynı "yalnızca" sözcüğü Kur'an'da kullanılınca niye göreli bir anlama gelsin ki? Yani, İncil gerçekten kendi kendisi ile çelişiyor da Kur'an yalnızca görünürde mi kendi kendisi ile çelişiyor?

Kendilerini Hıristiyan olarak kabul eden bir sürü insan sırf İsrailoğullarından değil diye gerçekte Hıristiyan sayılmayacak mı?

Hatta onlardan biri de Muhammet'in eşi Hatice'nin kuzeni olan Waraka idi. Muhammet ile ilişki içerisinde olan Hıristiyan Araplardandı. Her koşulda İsa'nın misyonunun evrenselliği üzerine Kur'an'daki her kanıt, Kuran'a gerçeğin tek ölçütü olarak bakan her Müslüman için varlığını sürdürecektir.

Hakikaten de Yeni Ahit'te İsa'nın görevinin hem sınırlılığı ve hem de evrenselliği anlatılır. Problem, eğer ortada böyle bir sorun varsa, yine Yeni Ahit'in kendisi tarafından çözülür. Yeryüzünde bulunduğu sürece gerek kendinin ve gerekse elçilerinin işlerini İsrailoğullarıyla sınırlı tutmuştur. Hatta diğer uluslara bile sadece havarilerine bir ders verme amacı ile yardım etti (Matta 8:10). Göğe alınışı sırasında ise, havarilerine şu emri verdi: "Bütün Ulusları öğrencilerim olarak yetiştirin!" (Matta 28:19, 20).

Elçilerin İşleri bölümü İsa'nın ilk takipçilerinin bu emri yerine getirmeye nasıl giriştiklerini anlatır. Bu elçileri izleyerek Pavlus, meseleyi şöylece özetler:

Ben Müjdeden utanmıyorum. Bu, önce Yahudilerin, sonra da Yahudi olmayanların olmak üzere, iman eden herkesin kurtuluşu için Tanrı'nın gücüdür (Romalılar 1:16).

Müslümanların Bazı Yanlış Anlamalarını Anlamak

Alıntıdır.

Oha harikasin gercekten emegine ellerine saglik su an her sey daha net oldu kafamda No Pasaran

Geri