EdLmaster
Üye
-
-
-
-
-
-
- Web sitesi
- www.tic10.com
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırıldı, 10 saati aşan çok zor bir ameliyat geçirdi ve şu an yoğun bakımda. By-pass ve aort greftleme işlemleri uygulanan Önder’in hayati tehlikesi devam ediyor.
Önder, siyasetin, sanatın, mizahın ve mücadelenin iç içe geçtiği insanlardan biri.
Peki Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Bu karşıt görünen ideolojik zemin, Önder’in dünyaya bakışını şekillendiren temel kaynaklardan biri oldu. Haziran 2023’te Armağan Çağlayan’ın “Gör Beni” programına konuk olan Sırrı Süreyya Önder, “Baba tarafım sosyalist, anne tarafım nurcuydu; ikisi de sistem dışıydı. Bu sayede her ikisini de tanıdım, İslam’ı öğrendim, ama sonunda sosyalizmde karar kıldım” demişti.
Henüz sekiz yaşındayken babasını siroz nedeniyle kaybeden Önder, ailesiyle birlikte zor bir çocukluk dönemi geçirdi. Fotoğrafçı çıraklığı, tarım işçiliği, lastik tamirciliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Çocuk yaşta hayatın yükünü omuzlamak zorunda kalan Önder, bu yıllarda kitaplarla tanışarak politik bilincini geliştirmeye başladı.
Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne (Mülkiye) kayıt yaptırdı.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında tekrar gözaltına alındı ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mamak, Ulucanlar ve Haymana cezaevlerinde tutulan Önder, işkenceye maruz kaldı, açlık grevlerine katıldı.
Önder, siyasetin, sanatın, mizahın ve mücadelenin iç içe geçtiği insanlardan biri.
Peki Sırrı Süreyya Önder kimdir?
Adıyaman’da başlayan bir hayat
7 Temmuz 1962’de Adıyaman’da doğdu. Türkmen kökenli bir ailenin çocuğu olan Önder’in babası Ziya Önder, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Adıyaman örgütünü kuran isimlerden biriydi. Annesi Zeliha Hanım’ın ailesi ise Nurcu gelenekten geliyordu. Önder’in dayısı, Nurculuk hareketinin kurucusu Said-i Nursi’nin “talebesiydi”.Bu karşıt görünen ideolojik zemin, Önder’in dünyaya bakışını şekillendiren temel kaynaklardan biri oldu. Haziran 2023’te Armağan Çağlayan’ın “Gör Beni” programına konuk olan Sırrı Süreyya Önder, “Baba tarafım sosyalist, anne tarafım nurcuydu; ikisi de sistem dışıydı. Bu sayede her ikisini de tanıdım, İslam’ı öğrendim, ama sonunda sosyalizmde karar kıldım” demişti.
Henüz sekiz yaşındayken babasını siroz nedeniyle kaybeden Önder, ailesiyle birlikte zor bir çocukluk dönemi geçirdi. Fotoğrafçı çıraklığı, tarım işçiliği, lastik tamirciliği gibi çeşitli işlerde çalıştı. Çocuk yaşta hayatın yükünü omuzlamak zorunda kalan Önder, bu yıllarda kitaplarla tanışarak politik bilincini geliştirmeye başladı.
Gençliğinde başlayan cezaevi tecrübesi
Adıyaman Lisesi öğrencisiyken 1978 yılında Maraş Katliamı’nı protesto etmek amacıyla düzenlenen bir eyleme katılan Önder, bu eylem nedeniyle ilk kez tutuklandı.Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne (Mülkiye) kayıt yaptırdı.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında tekrar gözaltına alındı ve “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mamak, Ulucanlar ve Haymana cezaevlerinde tutulan Önder, işkenceye maruz kaldı, açlık grevlerine katıldı.