İlk yardımın tarihçesi nedir?

Konu sahibi son olarak 2615 gün önce görüldü
ilk yardım insanlık tarihiyle başlar. Ne var ki bununla ilgili bir belge yoktur. Yazılı bir belge olmaması ilk yardımın yapılmadığı anlamına gelmez. İlk yardım savaşlarla birlikte gelişmiş ve önemi kavranmıştır. Savaş hekimliği ve cerrahisinin gelişmesi ilk yardımında gelişmesini sağlamıştır.
Esmarch(1823-1908) ilk yardımın bilimsel temeller üzerine oturtulmasında ve ilk yardımın öneminin kabül edilmesinde katkısı büyük olmuştur. Esmarch ilk yardımın kurucusu olarak kabül edilmektedir. 1884'de "Yaralılara ilk yardım" kitabı yayınlanmıştır. Dr.Mayor tarafından geliştirilen üçgen sargıyı en yaygın olarak Esmarch kullanmıştır. 1863 de İsviçre'de Kızılhaç teşkilatı kurulmuştur.Avrupa ve amerika'da ilk yardım acil bakım organizasyonları farklı gelişme göstererek günümüze kadar gelmiştir. 911 telefon hatlı çeşitli acil sistemleri vardır.Hekimler okul sonraları eğitilerek burada çalıştırılmaktadır. Hekim dışı sağlık personeli olarak, farklı paramedikal gruplar çalışmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı, bize de uyarlanmaya çalışan acil tıp teknisyenleri-teknikerleri (ATT) dir

Geri