Soru C İlk tarihi roman hangisidir?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
ilk tarihi roman,
edebiyatımızda ilk tarihi roman hangisidir,
ilk tarihi türk romanı hangisidir?
batılı anlamda ilk tarihsel roman hangisidir?

Türk edebiyatında tarihi romanın ilk denemesi Ahmet Mithat Efendi’nin Yeniçeriler (1871) adlı romanı sayılabilir.

Batılı anlamda ilk tarihsel Türkçe roman, Tanzimat Edebiyatı yazarlarından Namık Kemal’in Cezmi’sidir. Onun ilk basımı 1880'de yapılmıştır

İlk roman yazan kişinin çevresiyle ettiği bir sohbette, "yahu kapatalım konuyu yazsam roman olur" demesi ve bunun üstüne "yaz da olsun lan." kontrası almasıyla ortaya çıkmıştır.

Roman, Roma işi" demek esasında. İLYADA ROMAN OLSUN zamanından gelir.

Tabii daha roman nedir ne demek bilen yok. Diyorlar ki, adama yaz dedik de roman ney? Öbürü diyor, yahu işte yazacak bir şeyler neyse ney boşver."

Şu rahatlığa bak, nasıl neyse ney? İnsan biraz merak eder.

Yanlış hatırlamıyorsam 11 yy'da japon imparatorluk sarayında görevli bir ablamızın romaydı bilinen ilk roman.

Adam akıllı yazılmış ilk roman ise Don Kişot diye hatırlıyorum.

Düzeltme; Tarihi romanmış soru, onu bilmiyorum valla.

Off konunun kendiside tarihi olmuş. İlk tarihi forum konusu gibi..

Yanlış hatırlamıyorsam 11 yy'da japon imparatorluk sarayında görevli bir ablamızın romaydı bilinen ilk roman.

Adam akıllı yazılmış ilk roman ise Don Kişot diye hatırlıyorum.

Düzeltme; Tarihi romanmış soru, onu bilmiyorum valla.

Cervantes hocam. Tarihi romandan kasıt, ilk romanın tarihi.

Don Quijote öncesi anlatı ve yazım normu lirik. Kahramanlık hikâyeleri ve destanlar. Krallara ve toprak sahiplerine yönelik övgüler. Din kitapları bile şiirsel kaleme alınmıştır. Belli başlı şeyler nakarat misali tekerrür eder.

Don Quijote da aslında bir kahramanlık hikâyesi. Bir nevi romans. Ama anlatım şekli farklı. Düz metin. Zaman örgüsü düzlemsel değil. Hem de ironik. Yani aslında toprak sahipliğini ve kahramanlığı sıradan insanın yaşamına indirgiyor.

Miguel de Cervantes öncesi de düz metin yazanlar olmuştur muhakkak. Ama işte best seller olan Cervantes oluyor. O yüzden Cervantes mihenk taşıdır.

Cervantes hocam. Tarihi romandan kasıt, ilk romanın tarihi.

Don Quijote öncesi anlatı ve yazım normu lirik. Kahramanlık hikâyeleri ve destanlar. Krallara ve toprak sahiplerine yönelik övgüler. Din kitapları bile şiirsel kaleme alınmıştır. Belli başlı şeyler nakarat misali tekerrür eder.

Don Quijote da aslında bir kahramanlık hikâyesi. Bir nevi romans. Ama anlatım şekli farklı. Düz metin. Zaman örgüsü düzlemsel değil. Hem de ironik. Yani aslında toprak sahipliğini ve kahramanlığı sıradan insanın yaşamına indirgiyor.

Miguel de Cervantes öncesi de düz metin yazanlar olmuştur muhakkak. Ama işte best seller olan Cervantes oluyor. O yüzden Cervantes mihenk taşıdır.

Bilgi için teşekkür ederim. Yazar abimiz kara mizahtan anlıyormuş demekki. Sen git yel değirmeniyle kavga et, olacak iş mi?

kur-an yada dur tevrat pardon (eski ahit)

Bilgi için teşekkür ederim. Yazar abimiz kara mizahtan anlıyormuş demekki. Sen git yel değirmeniyle kavga et, olacak iş mi?

Eril olmak dışında eleştirilebilir yönü pek yok. Yazıldığı çağda eril olması da gayet tabii, o başka.

İçinde bulunduğumuz çağda kendini medeniyetin doruğu olarak lanse eden ülke, bir kadını başkan seçebilecek iradeye sahip olmadığı için Trump başkan oluyor. Sonrası malum. Cervantes ne yapsın?

Eril olmak dışında eleştirilebilir yönü pek yok. Yazıldığı çağda eril olması da gayet tabii, o başka.

İçinde bulunduğumuz çağda kendini medeniyetin doruğu olarak lanse eden ülke, bir kadını başkan seçebilecek iradeye sahip olmadığı için Trump başkan oluyor. Sonrası malum. Cervantes ne yapsın?

Aynen Beyaz Saray'a bir kadın eli değmeli artık. İngiltere'ye baksana ne kraliçeler gördü Viktorya'sından, Elizabeth'ine. Rusya'da bile Çariçeler vardı. Biz bile Tansu Çiller'i, bir kadın başbakanı gördük. Belkide İsrail istemiyordur ABD'de kadın başkan, bazen kadınları kontrol etmek samanlıkta iğne aramaktan zor olabiliyor.

Geri