İlişkilerin sonunu daha hızlı getiren yeni nesil kıskançlık türü: Retroaktif Kıskançlık

Konu sahibi son olarak 2 gün önce görüldü

“Seven insan kıskanır” sözünden hareketle aslında herkesin içinde kıskanç bir tarafın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Dozunda kıskançlık durumu çoğu kişinin hoşuna gitse de aslında takıntılı bir hale dönüşen kıskançlık iki taraf içinde zorlayıcı olur. Kıskançlık türlerinin en saplantılı olanı olarak tanımlanabilecek yeni nesil bir rahatsızlıktan söz edeceğiz.

İlişkilerin sonunu daha hızlı getiren yeni nesil kıskançlık türü: Retroaktif Kıskançlık

İkili ilişkilerde geçmişe dair konuşmalar yapmak durumu sıkıntıya sokabilecek en önemli faktörlerden biridir. Retroaktif kıskançlık ise, tamamen geçmişe ait konuların sorgulanmasını anlatır. Bu kıskançlık türü, kadın ya da erkeğin partnerinin geçmişini takıntılı biçimde sorgulaması özellikle cinsel hayatın merak edilmesi olarak tanımlanabilir. Birçok kişi partnerinin geçmişini ve yaşadığı ilişkileri merak eder. Retroaktif kıskançlığı bulunan kişiler, geçmişi sürekli gündeme getirip tartışma konularını bulma konusunda kendilerine göre bir yeteneğe sahiptir.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Geriye dönük kıskançlık yaşayan kişiler zamanla olmayan durumları kafasında kurmaya başlar ve partnerinin geçmişinde yaşadığı ilişkilerle aslında kendi durumunu kıyaslamaya başlar. Kıyaslamadan sonra ise istemsizce huzursuzluk ve sıkıntı dönemine geçilir. Bu dönemde ise kaybetme ve terk edilme korkuları devreye girer. Bu korku ve kaygıyla birlikte ise anksiyete atakları yaşanmaya başlar. Şüphe de bu kişilerin vazgeçemediği duygulardan bir tanesidir. Partnerini devamlı olarak takip etmek ister ve geçmişindeki insanlarla görüşüp görüşmediğini kontrol eder.

"Seven insan kıskanır" klişesi ile insanların hayatını mahvettiler...
Yahu seven insan niye sevdiğine güvensizlik ortamı yaşatsın ki?
Seviyorsan karşındaki insana güven de duyarsın ve başkalarının ona gösterdiği ilgiyi geri çevireceğinden de emin olursun ve şayet olamıyorsan da üzgünüm ama sevdiğin kişi güvenilmezdir ve kıskançlık yapmakla sadece kendini hasta edersin, sonuç ise asla değişmez.
Geçmişi sorgulayan ya da mevzu eden kişilerle de bir dakika bile zaman kaybetmemek gerekiyor.

Son düzenleme:
ne yaptın ne ettin diyene
seni bekledim
hep seni bekledim deyin

"Seven insan kıskanır" klişesi ile insanların hayatını mahvettiler...
Yahu seven insan niye sevdiğine güvensizlik ortamı yaşatsın ki?
Seviyorsan karşındaki insana güven de duyarsın ve başkalarının ona gösterdiği ilgiyi geri çevireceğinden de emin olursun ve şayet olamıyorsan da üzgünüm ama sevdiğin kişi güvenilmezdir ve kıskançlık yapmakla sadece kendini hasta edersin, sonuç ise asla değişmez.
Geçmişi sorgulayan ya da mevzu eden kişilerle de bir dakika bile zaman kaybetmemek gerekiyor.

Medeni durumunuz?

Medeni durumunuz?
Yazdığım yorum ile bu sorunun bağlantısı nedir?

Evli ya da bekar olsun; sonuçta kişi kıskançlık yapmak sureti ile karşı tarafa sana güven duymuyorum mesajı vermektedir ve bu da sağlıklı bir ilişkiyi mahveder. Karşınızdaki kişinin her ortam ve koşulda, size yanlış yapmayacak kadar güçlü bir iradesi olduğundan şüpheniz varsa o kişiye güven duyamazsınız ve bu duruma çeşitli bahaneler üretip de sevginin ölçüsü kıskançlık yapmakmış gibi lanse etmenin manası yoktur.

Yazdığım yorum ile bu sorunun bağlantısı nedir?

Evli ya da bekar olsun; sonuçta kişi kıskançlık yapmak sureti ile karşı tarafa sana güven duymuyorum mesajı vermektedir ve bu da sağlıklı bir ilişkiyi mahveder. Karşınızdaki kişinin her ortam ve koşulda, size yanlış yapmayacak kadar güçlü bir iradesi olduğundan şüpheniz varsa o kişiye güven duyamazsınız ve bu duruma çeşitli bahaneler üretip de sevginin ölçüsü kıskançlık yapmakmış gibi lanse etmenin manası yoktur.

Bence olaya tek bir boyuttan bakıyorsunuz. Hayat bir bilinmeyenli birinci dereceden bir denklem olsaydı, yaşamak herkes için daha kolay olurdu.

Kavramı daha detaylı ele alırsanız, perspektif geliştirme adına olumlu olacaktır diye düşünüyorum. Daha önce kıskançlık ile ilgili bir makale paylaşmıştım. İnsanlık tarihi kadar eski bir duygu durum ve tek nedeni güvensizlik değil.

Bence olaya tek bir boyuttan bakıyorsunuz. Hayat bir bilinmeyenli birinci dereceden bir denklem olsaydı, yaşamak herkes için daha kolay olurdu.

Kavramı daha detaylı ele alırsanız, perspektif geliştirme adına olumlu olacaktır diye düşünüyorum. Daha önce kıskançlık ile ilgili bir makale paylaşmıştım. İnsanlık tarihi kadar eski bir duygu durum ve tek nedeni güvensizlik değil.
Katılıyorum ve elbette tek neden güvensizlik değil hatta evrimsel açıdan da kadın erkeği kıskanır çünkü erkeğin yeni dişi ile kuracağı duygusal bağı kendine ve doğacak çocuklara tehlike olarak görür. Erkek de aynı şekilde başka bir erkeği rakip gördüğü zaman eşini kıskanır, rakiple mücadeleye başlar.

Kıskançlık da tıpkı şiddet gibi insanın doğasında var fakat irade devreye girdiği zaman daha dengeli bir hale getirilebilir yoksa öteki türlü; iki tarafı da yormaktan ve kıskanılan kişiyi de ilişkiden soğutmaktan başka işe yaramıyor. İçgüdüler kontrolsüz olduğu zaman karşı tarafa ve etrafa zarar verir.

Katılıyorum ve elbette tek neden güvensizlik değil hatta evrimsel açıdan da kadın erkeği kıskanır çünkü erkeğin yeni dişi ile kuracağı duygusal bağı kendine ve doğacak çocuklara tehlike olarak görür. Erkek de aynı şekilde başka bir erkeği rakip gördüğü zaman eşini kıskanır, rakiple mücadeleye başlar.

Kıskançlık da tıpkı şiddet gibi insanın doğasında var fakat irade devreye girdiği zaman daha dengeli bir hale getirilebilir yoksa öteki türlü; iki tarafı da yormaktan ve kıskanılan kişiyi de ilişkiden soğutmaktan başka işe yaramıyor. İçgüdüler kontrolsüz olduğu zaman karşı tarafa ve etrafa zarar verir.

Peki.

geçmişi sürekli gündeme getirip tartışma konularını bulma konusunda kendilerine göre bir yeteneğe sahiptir.

aa bu bennn

Kıskançlığın temelinde; rekabet duygusu, rakibe meydan okuma ve güvenli alanı tehdit ettiği düşünülen kişi-olaya tepki vardır.
Sevgi ve kıskançlık arasında bağ kurup yıllardır seven insan kıskanır sözü ile insanların hayatını cehenneme çevirip, kıskanmayan kişiyi de sevgisiz olmakla suçladılar oysaki seven insan kıskanmaz çünkü sevdiği insana güvenir ve kimseyi de kendine tehlike olarak görmez.

Kıskançlık cinayetleri adı altında yaşanan olumsuz durumlarda, kişi sevdiği için öldürmüyor hatta ortada sevgi de yok ancak karşısında bir rakip varsa ona üstünlük taslama savaşına giriyor hatta çoğu zaman olmayan rakibi de kendi zihninde yaratıp senaryo üretiyor.

Kıskançlık, içgüdüseldir ancak dengelenemezse de insanların hayatını cehenneme çevirir.
Seven insan kıskanmaz çünkü seven insan, sevdiğine zarar vermeyi aklından bile geçirmez. Kıskançlık; özünde sahiplenme ve sahiplendiğini kaybetmeme hırsına yenik düşmektir.

1633577604940.jpeg

1633577627746.jpeg

1633577724256.jpeg

Geri