İlahi Komedya

Konu sahibi son olarak 3281 gün önce görüldü
Dante tarafından 14. yüzyılın ilk yarısında yazılmış, İtalyan edebiyatının en meşhur epik şiir ve dünya edebiyatının önemli bir başyapıtı.

ölüm sonrası hayatı anlattığı öyküsü ile Hıristiyan batı kiliseleri tarafından benimsendi. Eserin orijinal adı "Komedya" olmakla birlikte daha sonra 1360 yılında Giovanni Boccacciotarafından başına "İlahi" kelimesi eklenerek Hıristiyanlaştırılmıştır.

Kaynak Vikipedi

Yalan Dünya dizisini izlediğim zamanlarda dilime dolanmış replik. :D

"İlahi komedya sevgılım.. "

Dante nin enfes eseri.

Cehennem, dibe doğru inildikçe daralan bir çukurdur. Bu çukur, iç içe geçmiş dokuz kattan oluşur. Dairelerin her biri gübnah derecelerine göre sıralanmıştır. Aşağıya inildikçe cezalar ağırlaşır. İnsanlar yaşarken i,şledikleri günahlara göre cehennemdeki katlara yerleşmişlerdir..

Dantenin Araf cennet ve cehennem üçlemesinden oluşan eseridir. Lisedeyken meb çevirisini okudum daha sonra Rekin Teksoydan okudum. Dikkatimi özellikle Hz. Muhammed ve Hz. Ali'nin cehennemde tasvir ediliş şekli çekmişti bunun yanında Selahaddin Eyyübi misal arafta bekleyip ızdırap görmeyenlerdendi. Kitaba iyi hoş gözüyle bakarken bi insanın fazla ütopik dünyasını okumak bir yerde sıktığı gibi Avrupa'lıların İslama bakış açılarının o zamandan bu zamana değişmediğini gösterir. Yine misal Gustave Dore nun yaptığı illüstrasyonlar da bu kanıyı destekler.

işte kitabı okuyanın hali başka oluyor. afferin Marple. cennet cehennem tasvirleriyle dolu bu kitap, Hz, Muhammed'i cehennemde, Eyyubi'yi cennette gösterir. Sebebi, bizim büyük bir çoğunluğumuzun hala büyük bir komutan zannettiği Eyyubi'nin, haçlıların lehinde işler yapması. Mesela ünlü bir fethinden bahsedilir ama diğer yandan fethedemediği ve mağlub olduğu savaş söylenmez. Sözüm ona bir savaşta da haçlılarla saf tutmuştur. Dante için Eyyubi günümüzün Esad'ı.

ben, benimle aynı inanca sahip olanlar incinmesin diye bazı şeyleri esnetmekten, gevşetmekten, kamufle etmekten kaçınmadım. o yüzden bu numaracı sorunu yemeyeceğim :p

her ikisinin de ortak biz özelliği vardır. bu özellikler cicero, utica, sokrates ve aristo gibi isimlerde de bulunur. nasıl ki bugün insanlık muhtemel bir uzaylı saldırısına hazır değilse, müslümanlar da bu bu insanların hangi meziyetleri sayesinde dante tarafından araf ve cennette gösterildiğini duymaya hazır değildir. şu sıralar cehaletle suçlamak modaymış da. öyle sıyrılayım dedim işin içinden. okumuyolar ki kardeşim. tövbe est.

Dante'nin başarılı eseridir. Ancak Peygamberimizi cehenneme koymasını asla doğru bulmuyorum.. Nefretini kusmuş o bölümde.

Geri