İdam cezası geri getirilmeli mi? getirilmemeli mi?

• Kullanıcı iFt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forum Meydanı
Konu sahibi son olarak 894 gün önce görüldü
İdam cezası geri getirilmeli mi? getirilmemeli mi?

Terör ve tecavüz ( çocuklara yapılanlarda dahil ). Sadece bu iki suç için evet

Arda abime katılıyorum terör Allahın verdiği canı haksız yere kıymaktır tecavüz o insanın bütün hakkını gasp etmektir bunların ikisine de idam gerekir.

Getirilmemeli. Hiç kimse ölümü hak etmiyor. Biraz geniş bakalım lütfen.

Arda ya katılıyorum terör ve çocuk istismarına karşı yapılan suçlarda kesinlikle geri getirilmeli Dostoyevski "idam devlet eliyle işlenen bir cinayettir" desede bence bazı durumlarda bu biraz temizlik olarak görülmeli tuzhuru çoğu zemine zararlıdır fakat hijyen ve kesin temizlik için kullanılması gereklidir :D

Özgür veya gerçek/gelişmiş Demokrasilerde böylesi çözümler olmaz ama bizim gibi genç veya gelişen/gelişmek de olan demokrasilerde olabilir...
Belli bir sınırı veya sınırları çizilerek geri getirilebilir.

bizim konumuzmuş bu tabiki getirilmeli suçluların azalması için hakekttiğini bulmaları için gerekli.

Güzel bi konu , bi okadarda derin bir konu aslında..

Bi bakıma Arda arkadaşımın dediğinede katılıyorum , o hususlarda getirilsin lakin..

Türkiye'deki hukuk sisteminde idam cezası yanlış kullanılacaktır,örnekleri geçmişte mevcut.İdam cezası yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası daha mantıklı geliyor bana,öldükten sonra kurtulacak, cezasını çekecek mi bilemeyiz,ama ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında fazlasıyla pişman olup cezasını çekecektir.Tabi günümüzde müebbet cezaya mahkum olup kral gibi yaşayanlar da var,dediğim gibi cezayı vermekten çok,doğru uygulamak önemli,o da şuanki Türkiye şartlarında zor görünüyor.Kısacası yanlış hukuk sisteminde doğru uygulamalar bile tam anlamıyla çözüm vermezken,bu tür uygulamalar hiç çözüm vermeyecektir diye düşünmekteyim..

receb tüm Kemalistleri asar terörist diye.

Arda abime katılıyorum terör Allahın verdiği canı haksız yere kıymaktır tecavüz o insanın bütün hakkını gasp etmektir bunların ikisine de idam gerekir.

BFl5sBoCUAE35pS.jpg:large

getirilmeli, pkk köpekleri ve destekçileri, çocuk cinsel istismarcıları başta olmak üzere gebermeli ...

Konu son zamanlardaki çocuk istismarcıları ve çocuk ölümleri üzerinden gündeme geldi. Fakat bir yöntem/uygulama getiriyorsanız yada öneriyorsanız bu sorunu çözme odaklı olmalı.

İdam cezası fiziki yollarla baskı yapma aracı olduğundan sorunu çözmek gibi bir yönü yoktur. Gerek Türkiye tarihine gerekse de dünya tarihine bakıldığında, idam cezasının olduğu dönemlerde de çocuk istismarcılığı, tecavüz vakaları, hırsızlık, terör adı altında suçlamalar olmuştur. Çünkü bu tür olaylar bireysel değil sosyolojiktir. Diğer bir deyişle bunu yapanı idam etmek yerine toplumsal algıyı değiştirmek, buna sebep olan etmenleri incelemek daha tutarlı bir yoldur.

Söz gelimi, AKP döneminde fuhuş suçu oranının %220, ırza geçme ve çocuk tacizlerinin oranının %125 artması bir tesadüf müdür yoksa toplumsal politikaların sosyolojik bir yansıması mıdır? gibi...

Otu yakabilirsiniz ama siz istemesenizde ot yine çıkacaktır. Yakmak kısa vadeli bir "çözümdür". Oysa bunu kökünden halledecek yöntemler vardır.

İdam cezasının gündeme gelmesini çocuk istismarcılığına bağlamak oldukça yanıltmalı bir eğilim olur. Çocuk istismarcılığı gibi hassas bir konu üzerinden gündeme getirmek toplumun benimsemesini daha da kolaylaştırıyor. Peki bundan önce bu olaylar yokmuydu? Elbette vardı. Çocuklar yine tecavüze uğruyordu, kaçırılıyordu. Söz gelimi bundan birkaç yıl önce cezaevlerinde çocuk mahkumların tecavüze uğradığı gündeme gelmemiş miydi?

İdam cezasının gelmesi sadece çocuk istismarcılığı için değil, başka konular için de idamın önünü açacaktır. Bu önü açılacak konuların da ne olduğu da kısmen belli...

Terör faaliyetleri ve siyasi suçlar.

Hükumetin terörden ne anladığı ise az çok belli. Birkaç yıl önce çıkan bir istatistikte Türkiye dünya'da en çok "teröristin" barındırdığı ve yargılandığı ülke konumuna gelmişti. Şimdi durum ne bilmiyorum ama çok farklı olacağını sanmıyorum. Diğer bir deyişle bugün "terör" suçlamasıyla yargılanmış, yargılanmakta olan ve yargılanacak olan onlarca gazeteci, öğrenci, hukukçu, yazar vs var. Bunların durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor. İdam için biri çıkıyor dini görevimizdir diyor, bir başkası milli görevimiz, bir başkası başka bir görevimiz vs diyor ve buna meşruluk katmaya çalışıyor. Oysa idamı istemenin meşru bir yanı yok. Bu şekilde "başarıya" ulaşan bir toplum da yok.

belirli suçların karşılığı olması kaidesi ile getirilmesini ve uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

İdama karşı çıkanların bunun nedenini bir kere de altı yaşında katledilen Gizem'in annesine açıklamaları gerek.

Gözü dönmüş bir katilin evladına karşı hissetmediği merhameti,
birilerinin oturduğu yerden hissedebilmesi ne kadar da manidar.

gizem_katil.jpg

Getirilsin eğer ki siyasi amaçlar için kullanılmayacaksa..

zaten idam edilmese, 3 - 5 seneye psikolojik tedavi edilip bırakıyolar hesapta sonra yine aynı şeyleri yaşatıyor insanlara, hastalıklı zihniyetleri iyileştirmek güçtür, o yüzden hem ibreti alem olması hemde adaletli bir ceza olması için idam edilmesi mantıklı.

Getirilmesin diyenleri anlamadım anlamayacağım da..
Başlarına gelmeden bilemeyecekler çünkü.
Biz her gün çocukların ölüm haberi ile uyanmak zorunda mıyız?
Hangi mantığa dayalı konuşuyor insanlar merak ediyorum. Katilin annesi bile '' o benim oğlum değil idam edin'' diyor ama bağzı insanlar idam gelmesin diye biliyor.
Saçmalık ve bencillik!!!!!!

Ama şöyle bir durum da var. İdam geldiği zaman da ayrı bir düzenlemesi yapılacaktır. Öyle önüne geleni asmak değildir!
Önlem alınamıyor ölümlere, tecavüzlere.

Ateş düştüğü yeri yakar baylar bayanlar.
Biraz empatiye davet ediyorum.

Geri