İç Kanama Nedir?
İç Kanama Belirtisi Nedir?
İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
Vücudun iç kısımlarında; 1- travma nedeniyle, organ yırtılmalarına bağlı olarak, 2- her hangi bir hastalık nedeniyle gelişen kanamalardır. İç kanamalarda kan vücut boşluklarında organ içinde doku aralarında kalır. Bazı durumlarda. Solunum, sindirim, boşaltım sistemi yoluyla dışarı atılabilir. Akciğer kanamasında parlak löpüklü kanın öksürükle birlikte dışarı atılmasına hemoptizi, simdirim sistemi (GIS) kanamalarında kanın kusmukla dışarı atılmasına hematemez, dışkıyla kahve telvesi kıvamında dışarı atılmasına melena, açık çay renginde idrarla kan çıkmasına hematüri denir. İç kanama gözle görülsün veya görülmesin kaybedilen kan miktarına bağlı olarak genel belirtiler şunlardır:
1) baş dönmesi, halsizlik
2) Hava açlığı, huzursuzluk.
3) Anemiye bağlı yüzde ve ellerde soğukluk- solukluk.
4) Cilt nemli ve soğuktur
5) Nabız hızlı ve ipliksizdir (filiform nabız)
6) Gözler donuktur, ışık refleksi zayıflamıştır, pupüllalar büyümüş olabilir.
7) Kan basıncı (tansiyon) gittikçe düşer.
8) Zamanla hemotokrit de düşer.
9) Solunum hızlı-kesik kesik ve yüzeyseldir.
10) Kazazede huzursuz--telaşlı-tedirgindir.
11) Aşırı susuzluk hissi vardır.
Bu belirtilerden sonra kaybedilen kan oranına göre kazazede şoka girebilir. İç kanamada olay yerinde ilk yardım olarak; kazazede bilinci yerindeyse, şok pozisyonuna bilinci yerinde değilse sabit yan yatış pozisyonuna alınır. Şoka girmemesi için şoktaki hasta bakım teknikleri uygulanır. En kötü ihtimalle yatar veya oturur vaziyette sağlık kuruluşuna sevk edilir.
İç Kanama Belirtisi Nedir?
İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
Vücudun iç kısımlarında; 1- travma nedeniyle, organ yırtılmalarına bağlı olarak, 2- her hangi bir hastalık nedeniyle gelişen kanamalardır. İç kanamalarda kan vücut boşluklarında organ içinde doku aralarında kalır. Bazı durumlarda. Solunum, sindirim, boşaltım sistemi yoluyla dışarı atılabilir. Akciğer kanamasında parlak löpüklü kanın öksürükle birlikte dışarı atılmasına hemoptizi, simdirim sistemi (GIS) kanamalarında kanın kusmukla dışarı atılmasına hematemez, dışkıyla kahve telvesi kıvamında dışarı atılmasına melena, açık çay renginde idrarla kan çıkmasına hematüri denir. İç kanama gözle görülsün veya görülmesin kaybedilen kan miktarına bağlı olarak genel belirtiler şunlardır:
1) baş dönmesi, halsizlik
2) Hava açlığı, huzursuzluk.
3) Anemiye bağlı yüzde ve ellerde soğukluk- solukluk.
4) Cilt nemli ve soğuktur
5) Nabız hızlı ve ipliksizdir (filiform nabız)
6) Gözler donuktur, ışık refleksi zayıflamıştır, pupüllalar büyümüş olabilir.
7) Kan basıncı (tansiyon) gittikçe düşer.
8) Zamanla hemotokrit de düşer.
9) Solunum hızlı-kesik kesik ve yüzeyseldir.
10) Kazazede huzursuz--telaşlı-tedirgindir.
11) Aşırı susuzluk hissi vardır.
Bu belirtilerden sonra kaybedilen kan oranına göre kazazede şoka girebilir. İç kanamada olay yerinde ilk yardım olarak; kazazede bilinci yerindeyse, şok pozisyonuna bilinci yerinde değilse sabit yan yatış pozisyonuna alınır. Şoka girmemesi için şoktaki hasta bakım teknikleri uygulanır. En kötü ihtimalle yatar veya oturur vaziyette sağlık kuruluşuna sevk edilir.