İbadet

Konu sahibi son olarak 4553 gün önce görüldü
Arkadaşlar bir konuda fikrinizi soracağım.
Şimdi hepimiz biliyoruz ki sadece kimlikte dini ''İslam'' yazmakla müslüman olunmaz.Allah'a inanmak ve ibadetlerini yerine getirmek gerekir.Ama mesela başörtü takamıyoruz yada derslere gidemiyoruz ama içimizde Allah'a karşı aynı aşkı hissediyoruz derse giden arkadaşla.
Olay budur ama bir de şu var.Mesela siz sevdiğiniz kişiye onu sevdiğinizi söylüyorsunuz ama dediklerini yapmıyor,terbiyesizce karşılıyorsunuz.Bir tereddüt olur.Bizde ibadetlerini yerine getiren arkadaşla Allah'a aynı aşkı hissediyoruz ama bunu ibadetlerle yapamıyoruz yani tereddüt oluşturuyoruz.
Sizin fikriniz nedir bu konuda ? Yani sizce İbadet olmadan da iyi bir Müslüman olunur mu ?

Eğer Allahın Emir Ve yasaklarına Uyarsa Birkişi Eminol Hem iyi BirMüslüman Hemde Layık BirKul olur.

@UykucuEgoist ibadet denilince çok büyük bir kavrama değişmiş oluyorsun. İslam dininin yani "Elhamdülillah Müslüman'ım" diyen bir kimsenin yapmakla yükümlü olduğu bazı ibadetler var. Müslüman bir kimsenin bu ibadetleri yapmaması istisnai durumlar dışında günah kabul ediliyor. Bu ibadetleri istisnalarının dışında terk edipte vicdanımızı rahatlatan yada dışarıya karşı mazur gösteren sebepler bulmak bu durumu değiştirmez.

Fakat kesin olarak yapılması mesul tutulmayan bazı ibadetleri yapmak isteyipte yapamamak ve bunlar için "şu şu şu sebeplerden dolayı yapamıyorum" demek suretiyle vicdani rahatlık yada meşruiyet bildirmek tamamen insani bir durumdur ve en azından yapma isteği olduğunu belirtmesi açısından bakıldığında meşru kabul görebilir.

Çünkü İslam dinini tamamlayan Hâdis bahsinde en etkili kaynak olarak gösterilen Sâhih-i Buhari'nin ilkk hâdis'inde de denildiği gibi "Ameller Niyetlere Göredir."

Bu noktadan bakıldığında farz yani kesin hükümlerle şart koşulmamış ibadetleri yapamıyor olmamız bizim inanç ve itikadımızın eksik olduğu anlamına gelmiyor.

Rabb'e duyulan AŞK bambaşka bir AŞK. Yunus'un , Mevlana'nın dillendirdiği bu AŞK çok başka. Yüce Mevlam hayrını kazananla kazanmış gibi yapanı şüphesiz ki bilir. İbadet çok geniş bir kavram. Sorumlu olduğumuz birçok ibadet var ki bunlardan bazıları Farz bazıları vacip kimi mesuller sünnettir. Rabb'in rızasını kazanmak en güzelidir.

Ben nasılsa iyi bir insanım demekle cennet hayal edilmez. Allah'a ibadet, ona teşekkürdür. Ne için teşekkür? Sana verdiği milyonlarca güzellikler için teşekkür. Sen o milyonlarca sebebi göremiyor musun? Kabahat beyninin içerisinde dolaşıyor. Ara bul...

Ibadet Müslümanligi tamamlar, ibadetsiz müslüman eksik olur..

Kelime-i Şehadet getiren herkes Müslümandır.İbadetler bizim Allah katında mertebemizi yükseltir.Yapana sevabı vardır yapmayana günahı.Ama ibadet eksikliği varsada Müslümanlıktan çıkmaz.

Valla ben oysunu buysunu bilmiyorum da nedense ibadet,müslümanlık işte nasıl müslüman olunur vs vs
yada kim ne kadar müslüman kim ne kadar ibadet yapıyor.
ne kadar ibadetle müslüman olunur vs vs . gibi konuların tartışmasının yapılmasını yada yorumlanmasını doğru bulmuyorum
elbette yapılırda bu bize düşmüyor sonuçta
en azından şahsen.

Valla ben oysunu buysunu bilmiyorum da nedense ibadet,müslümanlık işte nasıl müslüman olunur vs vs
yada kim ne kadar müslüman kim ne kadar ibadet yapıyor.
ne kadar ibadetle müslüman olunur vs vs . gibi konuların tartışmasının yapılmasını yada yorumlanmasını doğru bulmuyorum
elbette yapılırda bu bize düşmüyor sonuçta
en azından şahsen.
Çok hassas konular bencede bunlar.Allah ve kul arasındadır.İbadetlerin elbette sevabı vardır.Ama Allah o kadar büyükki ben cok okurum kitap yaptığı cok güzel bir davranış hareket bile insanoğlunuAllah katında değerli kılar.Sadaka vermek bir yetimi sevindirmek ve sayamayacağım ufak görünen ama kocaman şeyler aslında o yüzden samimiyet cok önemli

Namazda ruhun, kalbin, aklın büyük bir rahatı vardır. Hem vücuda da o kadar ağır bir iş değildir. Hem namaz kılanın, diğer mübah dünyevi amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır.
Bu surette bütün sermaye-i ömrünü, âhirete mâl edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibka eder... Kısacası namaz mü'minin istirahatidir.
Said-i Nursi

alefili bi arkadaşım benim için çiçeği sevmek ibadet diyodu. konuyla alakasız ama yazayım dedim. az dalga geçmemiştim :(

''Ama mesela başörtü takamıyoruz yada derslere gidemiyoruz ama içimizde Allah'a karşı aynı aşkı hissediyoruz derse giden arkadaşla.''

Bu ne biçim bir cümle ya. Anlayan bir adım öne çıksın ve açıklasın lütfen.

''Ama mesela başörtü takamıyoruz yada derslere gidemiyoruz ama içimizde Allah'a karşı aynı aşkı hissediyoruz derse giden arkadaşla.''

Bu ne biçim bir cümle ya. Anlayan bir adım öne çıksın ve açıklasın lütfen.

Din derslerine katılmayan veya ibadet yapmayan kişilerdede Allah aşkı olabilir demek istemiş arkadaş.

İbâdet, kulluğun çekirdeği, îmanın direğidir. Çekirdeksiz ne bir canlı yaşar, direksiz ne bir yapı ayakta durabilir.

Allahın kelamı belli ve yine aynı kitap içinde mutlaklığı da. kişi elbette varoluşunu sorgulayabilir, araştırabilir, felsefi yönden ibadeti, dini ve Tanrı kavramını irdeleyebilir ama kitapta yazan ne ise değişmez, sabittir. hasılı; eğer kişi "isterse" tam da yazıldığı gibi bir yaşam sürmeye engel hiçbir durum yoktur. zaten tüm koşullar kişinin lehine gelişse sınavın da manası kalmazdı önemli olan zorda da kalınsa o yolda yürümeye devam etmek. kişi dış yaşam koşullarına göre dini uyarlamaya çalışmak yerine kendi koşullarını yaratmalıdır kanımca.

( dipnot: sen uyuyor musun tüm kurallara, ibadetlerini eksiksiz yerine getiriyor musun ki gibi gelecek sorulara karşı peşinen yazayım; tüm gereklerini yerine getirmiyorum ama bunu dış koşullara bağlamak yerine en azından kendi inanç eksikliğimde arıyorum sorunu ve kendimi bu hususta sorguluyorum)

Geri