Huzurlu bir toplumu ahlak mı yoksa yasalar mı sağlar ?

Konu sahibi son olarak 980 gün önce görüldü
Huzurlu bir toplumu ahlak mı yoksa yasalar mı sağlar ?

yasalara gerek kalmamalı, nerde ne yapacağımızı bilelim bi zahmet

İnternet'ten canlı video yayını yapan programlardan biriyle Japonya'dan bir arkadaşı takip ediyordum. her gün bıkmadan usanmadan yayın yapıp, Japonya hakkında bilgi veriyordu. aklıma kazınan iki durumu aktarmak istiyorum:

1) Bunların din eğitiminde "yasak" yok. "Bunu bu şekilde yaparsan sen mutlu olursun, seninle birlikte çevrendekiler de mutlu olur." tarzında büyütülüyormuş çocuklar. ( hırsızlık filan çok az oluyormuş.)

2) Burada bir çalışma yapılıyorsa, örneğin bir çatı onarımı; 3 kişi çalışır; 1 kişi çatıyı onarır, 2 kişi aşağıdaki insanların binaya uzak yürümelerini sağlar.

belki ikincisi ahlaka direkt olarak verilmiş bir örnek değil, fakat buradaki çalışma durumunu göz önünde bulundurarak yazdım.

Seçeneklere göre cevap ahlak elbet ama hangi toplumdaki ahlak bu? Toplumsal huzur bireysel huzurla ilişkili midir? Bireysel huzurun vicdanla bağıntısı var mıdır? Ahlaka aykırı olmayan bir şey yasaya aykırı olursa ne olur? Yani o mu bu mu diye cevaplanamayacak kadar kompleks bir tartışma bence bu..

bir an Socrates okuyormuş gibi hissettim. ne güzel yazdın.

Ben anlamam o işlerden de demek istediğim ahlak tanım olarak bireyin değil genelin kabul ettiğidir ve genelin kabul ettiği de cağın koşullarında her zaman doğru değildir.. birden oluşmaz zamanla gelişir bilmemne.. bireysel huzur bence toplumsal huzur için şarttır.. bireysel huzur da soyut ve somut birçok şeyden etkilenir.. son söz: hocam soru hatalı

Konuyu açan kişiye iki seçenekli soru vereyim: toplumsal düzen neyle sağlanır? Bu iki seceneklidir mesela

Geri