Hukukçular sınıfta kaldı: Mesleğe giriş sınavını yarıdan fazlası geçemedi

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Adayların yüzde 57’sinin 70 puan barajına takılması hukuk fakültelerinin hâlini gözler önüne serdi.

Türkiye’de üniversite eğitiminde kalitenin düştüğü iddialarının doğruluğuna dair hukuk fakültesi mezunlarının katıldığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı sonuçları en büyük delil oldu.

Bu durumun “atanamayan öğretmen”lerden sonra “atanamayan hukukçular” tabirinin de gündeme gelmesine sebep olacağı belirtiliyor. Mayıs ayında çıkarılan bir yönetmelik ile adli ve idari yargıda hâkim ve savcı yardımcılığı sınavlarına girmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’nda başarılı olma şartı getirilmişti.

Yeni sistem ile gerçek anlamda bir performans ölçümünün yapılacağı amaçlanmıştı. Yeni sistemin ilk uygulaması ÖSYM tarafından eylül ayında yapıldı. Ezbere dayalı olmayan, daha çok muhakeme yeteneklerinin ölçüldüğü sınava ilişkin sonuçlar, hukuk fakültelerinde verilen eğitimin de yetersiz olduğunu ortaya koydu.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na (HMGS) katılan 9 bin 142 adayın sadece yüzde 42,67’si 70 olan baraj puanını geçerek başarı sağladı. İdari Yargı Ön Sınavı’na (İYÖS) katılan toplam 1.228 adayın ise yalnızca yüzde 1,2’si başarı sağlayabildi. Türkiye’de devlet, özel ve vakıf üniversiteleri dâhil 90 civarında hukuk fakültesi, 180 civarında da iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunuyor. İdari yargı ön sınavı, siyasal ile iktisadi ve idari bilimlerle ilgili fakültelerin mezunları için yapılıyor.

Yeni sistemle ilgili yapılan değerlendirmelerde, adayların en fazla yüzde 20’sinin elenmesi bekleniyordu. Ancak adli yargı alanında elenenlerin oranı yüzde 57, idari yargıda yüzde 98 oldu.

Kaynak

geçen ünideki hocamla denk geldik . Adam öğretim üyeliğinden doçentliğe kadar ulaşmış. Adam hukuk için yaratılmış , dersleri çok zevkliydi bizim zamanımızda . şimdi öğrenciler çok kötü diyor . Hele ki şu pandemi ve sonrası içler acısı filan diye bahsetti..Keşke o yıllara ışınlansam çok özledim derslerini:=)

Fakültelerin çoğu aynı durumda ve mezun oldukları bölümden bihaber öğrencilerin gerçeği, iş başı yaptıklarında hiçbir şey bilmiyor olmaları ile ortaya çıkıyor çünkü ezbere dayalı bir sistem ile sadece sınav vermeye çalışıyorlar. Sözlü mülakatlarda soruları yanıtlayamıyorlar veya kendilerine ait bir görüş ile katkı sunamıyorlar.

Paralı üniversitelerden diploma alıp da çok şey bildiğini zanneden bir tanıdığım, üç otel batırmıştı.

Eğitim sisteminin de hukuk sisteminin de en baştan ele alınması gerekiyor.

Eğitim sisteminin de hukuk sisteminin de en baştan ele alınması gerekiyor.
Diyanet İşleri Bakanlığına ayırılan kaynağın hatta daha fazlasının Milli Eğitim Bakanlığına ayırıldığını görmedikçe ister baştan ele alsınlar, ister ceza sahasından rövaşata çeksinler.

Sonuç değişmez.

twitter'da çok afedersiniz "mini etek" giyip bi ton boya, yapılı dudak ve burun ile cüppesiyle pp koyup biosuna "hukukokuyorum" yazanlar, azalarak bitiyor. çok şükür.

"hukukokuyamıyorum" loading...

Sıkıntı yok sözlü mülakatta yüksek puan alırlar Cumhur'dan referans gösterip.
Ben yazılıda devamlı yüksek puan alıp sözlüde kaybeden bir genci tanıyorum. Yani fakültenin verdiği eğitimin bir önemi yok önemli olan yandaş yalaka olman.

Geç kalınmış bir sınavdı. Olumlu bir şey.

Ben “usuli kazanılmış hak” olmasa son 5 yıldaki tüm avukatların da benzer bir sınava tabi tutulması gerektiğini düşünenlerdenim.

Böylelikle baba parası ile Kıbrıs başta olmak üzere apartman üniversitelerine artık insanlar kendileri gitmeyecekler. Ebeveynler yaptıkları yatırımın karşılığını alamayınca bu üniversitelerin kontenjanları boş kalacak, böylelikle avukat enflasyonun önüne geçilecek.

Herhangi bir donanımı olmayan, hukuk nosyonundan uzak kişilerin avukatlık yapması, en başta adalet sistemini sonrasında ise vatandaşları da ciddi anlamda olumsuz etkiliyordu.

Okul kalitesi bölümden daha önemli.
Okul kalitesini istediğiniz bölümden daha önde tutun. Sırf istediğiniz bi bölüm diye dandik bi okulda okumak yıllarınızı çöpe atmaktır, gerekirse yeniden sınava hazırlanın.
Okul iyi mi, bölüm köklü mü, akredite mi, verdiği diplomanin uluslararası geçerliliği var mı bunları araştırın.

Gençlerimizin kafası almıyor eski usül ders yöntemlerini.
Ve, teknolojiye güvenerek çalışmıyorlar.
"Şu an sınavdayım, bu sorunun cevabı acilen" diye bir kaç konuya rastlamıştım bir Teknoloji forumunda.
İtiraf edeyim, Pandemi döneminde komşumun oğlunun İngilizce sınavına (Online olarak) ben katılmıştım. Kullanıcı numarası ve cihaz tanımı dışında hiç bir denetim mekanizması yoktu.
Yeğenlerimin durumu da çok kötü. Eğlenmekten başka bir şey bilmiyorlar. Dersler de hiç eğlenceli değil.

Pedagoglar iş başına lütfen.

Geç kalınmış bir sınavdı. Olumlu bir şey.

Ben “usuli kazanılmış hak” olmasa son 5 yıldaki tüm avukatların da benzer bir sınava tabi tutulması gerektiğini düşünenlerdenim.

Böylelikle baba parası ile Kıbrıs başta olmak üzere apartman üniversitelerine artık insanlar kendileri gitmeyecekler. Ebeveynler yaptıkları yatırımın karşılığını alamayınca bu üniversitelerin kontenjanları boş kalacak, böylelikle avukat enflasyonun önüne geçilecek.

Herhangi bir donanımı olmayan, hukuk nosyonundan uzak kişilerin avukatlık yapması, en başta adalet sistemini sonrasında ise vatandaşları da ciddi anlamda olumsuz etkiliyordu.
Kıbrıs'ta sadece iki üniversite çok iyi eğitim verir: Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz.

Okutmuşsun okulu vermişsin diplomayı. Daha neyin sınavını yapıyorsunuz

Okutmuşsun okulu vermişsin diplomayı. Daha neyin sınavını yapıyorsunuz
Kurumsal firmaların iş alımlarında da sözlü yazılı mülakatlar olur ve şayet o sınavı geçemezsen diploman önem arz etmez.

Kurumsal firmaların iş alımlarında da sözlü yazılı mülakatlar olur ve şayet o sınavı geçemezsen diploman önem arz etmez.
Aman ne meraklisiniz elemeye velveleye denemeye. Laf onlar. Beni ölçecek metre icad edilmedi.

Aman ne meraklisiniz elemeye velveleye denemeye. Laf onlar. Beni ölçecek metre icad edilmedi.
Sizde intörn dönemi var, bazı meslek gruplarında da bu tip elemeler çok normal. Bitirdiği bölümün hakkını verebilecekse zaten sınavı da geçer.

Öğrencilerin kalitesi düşmüş olabilir akılları başka yerlerde çoğunun

Sizde intörn dönemi var, bazı meslek gruplarında da bu tip elemeler çok normal. Bitirdiği bölümün hakkını verebilecekse zaten sınavı da geçer.
Sizin hep beyninizi yıkamışlar. Hep bi özgüvensizlik hep bi olmamışlık aşılamışlar.

Bu avukat sınavının amacı sayı fazlalığı. Adam diyor ki eleyelim enflasyon olmasın. E okula alma o zaman.

Eğri oturup doğru konuşalım. Şu an eski avukatlar bu sınav işini haklı bulacak. Neden, alttan rakip gelmesin piyasa bunlara kalsın. Bu işler böyledir. Ben de isterim kimse doktor olmasın bi ben olayım evde oturup el öptüreyim sadrazam gibi.

Sizin hep beyninizi yıkamışlar. Hep bi özgüvensizlik hep bi olmamışlık aşılamışlar.

Bu avukat sınavının amacı sayı fazlalığı. Adam diyor ki eleyelim enflasyon olmasın. E okula alma o zaman.

Eğri oturup doğru konuşalım. Şu an eski avukatlar bu sınav işini haklı bulacak. Neden, alttan rakip gelmesin piyasa bunlara kalsın. Bu işler böyledir. Ben de isterim kimse doktor olmasın bi ben olayım evde oturup el öptüreyim sadrazam gibi.
Yıllardır her meslek grubunda işini hakkı ile yapamayan kişiler var ve bunların tespit edilip elenmesi çok daha mantıklı.
Üniversite bitirmiş ancak hiçbir şey bilmiyor ve bu kişiyi de ancak sınavla tespit edebilirsin.

Kurumsal firma örneği özellikle verdim, özel sektörde kimse senin Boğaziçi mezunu olmana bakmaz ve sınava tabi tutar ki bakalım gerçekten bir şeyler biliyor musun ya da yeteneğin var mı?

Arkadaşlar misal 5 milyonluk araba almışsın. Götürüp servise veriyorsun. Usta mekatronik mezunu mu?

Hiç yeterlik sınavına giren duvar ustası gördün mü.
Tez yazmış terzi?
Mezuniyet sonrası sürekli zorunlu eğitime tabi tutulmuş tesisatçı.

Yok öyle bişey.

Adam murat 131 zamanı usta olmuş 2024 model hybrit byd tamir etmeye çalışıyor. Lan saatini bile ayarlayamazsin sen onun.

Isı ve ses yalıtımcı eleme sınavı var mı. Adam 1964 doğumlu. Daha yutong icad olmadı o eline mala aldiginda.

Ya bırakın ya.

Yıllardır her meslek grubunda işini hakkı ile yapamayan kişiler var ve bunların tespit edilip elenmesi çok daha mantıklı.
Üniversite bitirmiş ancak hiçbir şey bilmiyor ve bu kişiyi de ancak sınavla tespit edebilirsin.

Kurumsal firma örneği özellikle verdim, özel sektörde kimse senin Boğaziçi mezunu olmana bakmaz ve sınava tabi tutar ki bakalım gerçekten bir şeyler biliyor musun ya da yeteneğin var mı?
Kim sokacak sınava? Sınav yapan adam sınava giren adamdan aptal

Arkadaşlar misal 5 milyonluk araba almışsın. Götürüp servise veriyorsun. Usta mekatronik mezunu mu?

Hiç yeterlik sınavına giren duvar ustası gördün mü.
Tez yazmış terzi?
Mezuniyet sonrası sürekli zorunlu eğitime tabi tutulmuş tesisatçı.

Yok öyle bişey.

Adam murat 131 zamanı usta olmuş 2024 model hybrit byd tamir etmeye çalışıyor. Lan saatini bile ayarlayamazsin sen onun.

Isı ve ses yalıtımcı eleme sınavı var mı. Adam 1964 doğumlu. Daha yutong icad olmadı o eline mala aldiginda.

Ya bırakın ya.

Kim sokacak sınava? Sınav yapan adam sınava giren adamdan aptal
Saydığın meslekler el becerisi ile alakalı ancak hukuk, tıp, mühendislik v.s farklı alanlar ve tabii ki yeterlilik sınavı olmalı ve belli aralıklarla yenilenmeli ki meslek sahipleri de yerinde saymayıp sürekli kendini geliştirsin.

Çıraklıktan yetiştirilen meslekleri ayrı tutmak gerekiyor.

Saydığın meslekler el becerisi ile alakalı ancak hukuk, tıp, mühendislik v.s farklı alanlar ve tabii ki yeterlilik sınavı olmalı ve belli aralıklarla yenilenmeli ki meslek sahipleri de yerinde saymayıp sürekli kendini geliştirsin.

Çıraklıktan yetiştirilen meslekleri ayrı tutmak gerekiyor.
Etme etme mezun etme. Bi çocuk 11 yilda doktor oluyo. Yapma doktor. Kaldın de. Eve git kalaycilik yap de. Ama eğitim fakültesinden çıkan adamı da ilkokul öğretmeni olacak diye kpss ogs hgs diye icat ettiğin aptalliklara sokma. Ne soruyorsun sınavda? Mercidabik Savaşı'nın siyasi sonuçları... Ya yürürüyin gidin bi yeter ya

Geri