Merhaba,
Hızlı okumanın mantığı ve tekniği, esasında, oldukça basit. Kısa bir eğitim ve öğretim sürecinden sonra uygulayabilmeniz ve işinize yaraması pek olası. Yapılacak bu eğitim ve öğretimi ister merkezlerinde, isterseniz de kendi evinizde yapabilirsiniz. Ben, kendi evimden, yıllar önce uygulamıştım. Bana, gözle görülebilecek, bir faide sağlamadı. Yarışmalarına katılmadım, ödül almadım, sertifikam yok... Ama eskisine nazaran daha hızlı okuyordum, okuyorum, kitapları.
Yaptığım şeyler ise, edindiğim bilgilere dayanan şeylerdi. Örneğin, her gün oturduğum yerden göz kaslarımı açmağa yönelik hareketler yapıyordum. Ücretsiz programları indirip, dakikada kaç kelime okuduğumu günbegün not ediyordum. Özellikle okuduğum ve ne anlattığını bildiğim, kısa, kitapları okuyor; yalnız hızlı okuduğum kadariyle anladığımı yazıyordum, özet niteliğinde. Sonrasında da dakikada okuduğum kelime sayısı arttı, daha fazla anlamlı ve özüne yakın özetler çıkarmağa başladım. O vakit, bu işi kavrayabildiğimi anladım. Eğer yabancı dil(ler)iniz var ise, rahatça kaynak bulabilirsiniz. Ben Fransızca kaynaklardan çalışmıştım, Türkçe kitaplar üzerine uygulamıştım.
Not: Bir tek dilde mi yoksa bildiğimiz diğer dillerde de mi işe yarıyor, diye soracak olursanız... Mantıken olması gerekiyor; ama ayrıldığı yönleri oluyor. Bunu, zamanla, anlıyacaksınız.
«Bir yerden sonra da saçma geldi. Misal hızlı okuma için bazı satırları, bazı bölümleri atlayın diyor. Atlayacaksak neden okuyoruz?» Tekniği ve mantığını tam anlamadığınız için, belki de hiç bilmediğinizden dolayıdır, bu kısım size elbette saçma geliyor. Hızlı okumada aslında okumuyorsunuz, göz gezdiriyorsunuz resmen.
Bunu da, son olarak, şöyle açıklıyayım. Hızlı okuma değil de normal okuma yapan birisi, bir kitabı sessiz okuduğunda bile içinden tekrar etmekte. Hem gözüyle takip, hem içinden okuma derken; bunun beyine iki aracıdan gitmesi ve beynin bunu anlamlı bir bilgiye dönüştürmesi uzamaktadır. Ama hızlı okuma sayesinde, içinizden okumadığınız için, yalnız gözünüz ile takip ediyorsunuz. Ve gözünüzün range’ini arttırarak, 2-3 kelimeyi görüyorsunuz; 5-6 kelimenin yalnız ortasına bakarak. Bu yüzden de bazı kelimeleri atlıyorsunuz. - Ve hatta bazen satırları da.