Hızlı okumak çok önemli ve gerekli mi?

A
  • Kullanıcı asdfghjkl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
Hızlı okuma teknikleri konusunda baya takmıştım. Çok standart bir istatistik çıkınca kendi kendime dert edindim bunu. Nasıl ilerletirim, nasıl geliştiririm, neler yapmalıyım falan...

Hızlı okuma teknikleri ile alakalı bilgiler, yazılar falan okudum. Bir yerden sonra da saçma geldi. Misal hızlı okuma için bazı satırları, bazı bölümleri atlayın diyor. Atlayacaksak neden okuyoruz?

Bir de hızlı okuma tekniğiyle okumaya çalıştım romanımı hiçbir şey anlamadım. Okuduğumdan zevk bile alamadım. Canı cehenneme hızlı okumanın dedim. :liv:

Aynı şöyle olmuş Bknz.: Hızlı okumamı ilerletmek istedim :D

a14cc4ab9784094425073ac7feaad6bd.jpg

Burda ciddili bir şey diyoruz. Banlayım şu kek kafalıları şlkjlfkfm

Bence anlayıp anlamadığın önemli , hızlı okumak sadece sınavlarda gerekli. O bile sorudan yine bir şey anlamadıysan dönüp bir daha okuyorsun ee ne anlamı kaldı hızlı okuyor olmanın? İstatistik neymiş dakikada kaç kelime imiş merak ettim ? =)

ne okuduğuna bağlı.

(hiç kullanmadım o teknikleri, ne olduğu hakkında da zerre fikrim yok)

Ne okudugunu anlamadigin surece, hic bir manasi yok. Ben boyle teknikleri pek onemsemiyorum. Kattigi cok bir sey oldugunu da sanmiyorum

Ya gerekli mi bilmem ama baya işe yaradığını söyleyebilirim. Mesela romAn okurken değil kısıtlı bir zamanda bir metni okuyup ana fikrini alman gerektiğinde kullanırsın, işe yarar.
Ben roman okurken mesela dayanamıyorum bazı betimleme kısımlarında alenen midem bulanıyor. Hızlıca göz gezdirip ilgimi çeken olağanüstü bir detay olmadığı sürece geçiyorum. Detaya takılırsam o cümleyi sindire sindire tekrar okuyorum. Yani ayrıntısına hakim olmak istediğin değil de ana fikrini hızlıca almak istediğin bir metni okurken kullanırsan çok yararlı olabiliyor.

Zamanla yarışacağın durumlarda evet, zarar gelmez bu beceriyi edinmekten.

Merhaba,

Hızlı okumanın mantığı ve tekniği, esasında, oldukça basit. Kısa bir eğitim ve öğretim sürecinden sonra uygulayabilmeniz ve işinize yaraması pek olası. Yapılacak bu eğitim ve öğretimi ister merkezlerinde, isterseniz de kendi evinizde yapabilirsiniz. Ben, kendi evimden, yıllar önce uygulamıştım. Bana, gözle görülebilecek, bir faide sağlamadı. Yarışmalarına katılmadım, ödül almadım, sertifikam yok... Ama eskisine nazaran daha hızlı okuyordum, okuyorum, kitapları.

Yaptığım şeyler ise, edindiğim bilgilere dayanan şeylerdi. Örneğin, her gün oturduğum yerden göz kaslarımı açmağa yönelik hareketler yapıyordum. Ücretsiz programları indirip, dakikada kaç kelime okuduğumu günbegün not ediyordum. Özellikle okuduğum ve ne anlattığını bildiğim, kısa, kitapları okuyor; yalnız hızlı okuduğum kadariyle anladığımı yazıyordum, özet niteliğinde. Sonrasında da dakikada okuduğum kelime sayısı arttı, daha fazla anlamlı ve özüne yakın özetler çıkarmağa başladım. O vakit, bu işi kavrayabildiğimi anladım. Eğer yabancı dil(ler)iniz var ise, rahatça kaynak bulabilirsiniz. Ben Fransızca kaynaklardan çalışmıştım, Türkçe kitaplar üzerine uygulamıştım.

Not: Bir tek dilde mi yoksa bildiğimiz diğer dillerde de mi işe yarıyor, diye soracak olursanız... Mantıken olması gerekiyor; ama ayrıldığı yönleri oluyor. Bunu, zamanla, anlıyacaksınız.

«Bir yerden sonra da saçma geldi. Misal hızlı okuma için bazı satırları, bazı bölümleri atlayın diyor. Atlayacaksak neden okuyoruz?» Tekniği ve mantığını tam anlamadığınız için, belki de hiç bilmediğinizden dolayıdır, bu kısım size elbette saçma geliyor. Hızlı okumada aslında okumuyorsunuz, göz gezdiriyorsunuz resmen.

Bunu da, son olarak, şöyle açıklıyayım. Hızlı okuma değil de normal okuma yapan birisi, bir kitabı sessiz okuduğunda bile içinden tekrar etmekte. Hem gözüyle takip, hem içinden okuma derken; bunun beyine iki aracıdan gitmesi ve beynin bunu anlamlı bir bilgiye dönüştürmesi uzamaktadır. Ama hızlı okuma sayesinde, içinizden okumadığınız için, yalnız gözünüz ile takip ediyorsunuz. Ve gözünüzün range’ini arttırarak, 2-3 kelimeyi görüyorsunuz; 5-6 kelimenin yalnız ortasına bakarak. Bu yüzden de bazı kelimeleri atlıyorsunuz. - Ve hatta bazen satırları da.

Çok hızlı okurum oldum olası .. Faydasını da çok gördüm ..

Geri