Hızın artması zamanı yavaşlatır mı?

P
  • Kullanıcı pan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Doğanın 1 numaralı kuralına karşı çıkmaya çalışıyorsunuz :)

biiibiibiiliiiililili15 (Cosmos 4. Bölüm)

Madde, ışık, uzay zaman ve insan algısı arasında bir bağ kurabilmeniz için bu bölümü izleyin. Hatta fırsatınız olduğunda hayal gücü geminize binip tüm bölümleride izlemenizi tavsiye ederim.

Bu bölümde, bu konuda ki çıkmazın muhtemel iki cevabı olduğunu anlayabilirsiniz. Ama insanoğlu olarak bunun net cevabı şudur diyemiyoruz.

Hatta fotoşopla çok uğraşan arkadaşlarda izlemeli :) Belki ellerinde ki fotografların makyaj için, bir kaç dijital işlemle bozulmaması gerektiğini anlayabilirler :cici:

Cismin hızını ne kadar arttırmak istesekte ivmelendikçe daha çok kuvvet gerekiyor. Böyle bir teknoloji yok şuan. Durum böyle olunca maddedeki bu kütle olgusuna yöneldi bilim insanları. Maddeye kütleyi kazandıran şey ne sorusu geldi.Oradan tartışmalar atom altı parçacıklara ve bir dönem çok duyduğumuz Higgs Bozonuna geldi. Konuyla ilgili merakı olan Higgs Bozonu ya da Tanrı parçacıgını araştırabilir.

hız arttıkça zamanın azaldığı tek yer benim için yoldur. :) ne kadar hızlı gidersen o kadar kısa sürede varırsın. Sadece ikisine baktığımızda yolu yok sayarak hız arttıkça zaman azalır kısmına katılamıyorum. Bu durumda ne kadar hızlı olursak olalım zamanı eksiye getireceğimizide sanmam. Tabiki zamanı ve hızı etkileyen başka faktörler çıkmadıkça.

Hiz artması zamanı yavaşlatır ancak stabil kalmaz.
Einstein bunu suya taş atmaya benzetmiştir. Dalglanma olabilir ama sonucta göl yine eski haline gelir.

Bu soru çok zor ve uzun olmasına karşın kara deliklerle beraber tüm bu sorulara cevap bulabiliriz

Bu konuda kuantumun dibine vuracaktık oysa :(

saniyede 300bin kilometrede ölmem pazar günü sıkıntıdan ölürüm şansıma püüü

Eğer çözseler ve ölmezsen, sıkıntıdan ölürsün evet. Hayatın tatlı olması, zorluk, risk ve kaybetme heyecanıdır. Her gün şeftali yersen bıkmaz mısın? Marjinal fayda nedir bilir misin?

Eğer çözseler ve ölmezsen, sıkıntıdan ölürsün evet. Hayatın tatlı olması, zorluk, risk ve kaybetme heyecanıdır. Her gün şeftali yersen bıkmaz mısın? Marjinal fayda nedir bilir misin?

Herşeyin dört dörtlük olması seni korkutmuyor mu :D yok bilmirem nedir ?

Herşeyin dört dörtlük olması seni korkutmuyor mu :D yok bilmirem nedir ?

Sana verim sağlayan bir olay veya bir yiyeceğin, ard arda sabit bir şekilde sana sunulması sonucu, her bir seans sonunda bir önceki ve bir sonraki seans ile karşılaştırmanın vardırdığı farktır.

Örnek vereyim;

Sana bu gün sadece 1 şeftali verdiler. Bundan 10 verim aldın. Yarın da şeftali verdiler ve verim 8 olur, öteki gün de verdiler ve verim düşmeye devam edecektir derken.... 30'uncu gün yine şeftali verdiler. 31. şeftalinin sana faydası, eksi faydaya(yani zarar) doğru gidecektir. Bu, kaçınılmazdır...

Sana verim sağlayan bir olay veya bir yiyeceğin, ard arda sabit bir şekilde sana sunulması sonucu, her bir seans sonunda bir önceki ve bir sonraki seans ile karşılaştırmanın vardırdığı farktır.

Örnek vereyim;

Sana bu gün sadece 1 şeftali verdiler. Bundan 10 verim aldın. Yarın da şeftali verdiler ve verim 8 olur, öteki gün de verdiler ve verim düşmeye devam edecektir derken.... 30'uncu gün yine şeftali verdiler. 31. şeftalinin sana faydası, eksi faydaya(yani zarar) doğru gidecektir. Bu, kaçınılmazdır...

herşeyin fazlası zarar diyorlar ondan işte :D anladım teşekkürler bilgi için :papatya:

No
Neyse daha anlaşılır bir dille yazayım;
benim hızım benim senin hızın senin. Ama zaman herkesin zamanı. Ben 300 bin km hıza ulaştım diye senin zamanını durduramam. 300 bin km hıza ulaştığım anda benim için zaman kavramı kalmaz.
okey mi?

No
Neyse daha anlaşılır bir dille yazayım;
benim hızım benim senin hızın senin. Ama zaman herkesin zamanı. Ben 300 bin km hıza ulaştım diye senin zamanını durduramam. 300 bin km hıza ulaştığım anda benim için zaman kavramı kalmaz.
okey mi?

İnsanlar Dünya yörüngesine uydu yolladı. Yolladığı uydunun saati bozuk olmamasına rağmen saatte 100 binin üzerinde yol alan uydudaki saat sapıyordu. Bunu başta anlamadılar. Sonra hızdan dolayı saliselik farkın olduğunu anladılar. Bu farkı azaltmak için uydu saatini bile bozdular Dünyadakine uysun diye. Oldukça ilginçtir. Zaten konuyu ilginç olduğu için açan benim. Basbayağı hızlı olanların zamanı yavaşlıyor. Bu zamanın yavaşlaması için insan olman gerekmiyor. Madde için de geçerli bu. İnsan olarak devam etsen genç kalırsın sadece. Çok fazla, aşırı tur atıp gelirsen, Dünyada geleceğe gelmiş olursun. Umarım anladın :)

Geleceğe degilde farklı bir evrendeki geçmişe gidilebilir belki.
Uydudaki saatin sapması nasıl olur bilmiyorum sonuçta mekanik ya da dijital bir makine.

İnsanlar Dünya yörüngesine uydu yolladı. Yolladığı uydunun saati bozuk olmamasına rağmen saatte 100 binin üzerinde yol alan uydudaki saat sapıyordu. Bunu başta anlamadılar. Sonra hızdan dolayı saliselik farkın olduğunu anladılar. Bu farkı azaltmak için uydu saatini bile bozdular Dünyadakine uysun diye. Oldukça ilginçtir. Zaten konuyu ilginç olduğu için açan benim. Basbayağı hızlı olanların zamanı yavaşlıyor. Bu zamanın yavaşlaması için insan olman gerekmiyor. Madde için de geçerli bu. İnsan olarak devam etsen genç kalırsın sadece. Çok fazla, aşırı tur atıp gelirsen, Dünyada geleceğe gelmiş olursun. Umarım anladın :)
Aynen sevgili Anubis. Hatta bununla ilgili "İkizler Paradoksu" da var. Gerçi artık paradoks değil fakat adı öyle kalmış sanırsam. Düzeltmek gerek. Özel Görelilik ile paradoks olmaktan çıkmış olması gerekiyor.

Sen hızlandıkça, zaman sana göre YAVAŞLAR. Bu kadar basit. Ayak diretmeye gerek yok. :) Ayrıyetten "Sadece insan için değil, madde için de geçerli." diye belirtmen iyi olmuş.

Bir de şey vardı, biz evrende dünya olarak 4.5 - 4.6 milyar yıldır varız fakat, mesela bu süre Kozmik Takvime göre bir kaç saniyeye denk geliyordu.

Aynen sevgili Anubis. Hatta bununla ilgili "İkizler Paradoksu" da var. Gerçi artık paradoks değil fakat adı öyle kalmış sanırsam. Düzeltmek gerek. Özel Görelilik ile paradoks olmaktan çıkmış olması gerekiyor.

Sen hızlandıkça, zaman sana göre YAVAŞLAR. Bu kadar basit. Ayak diretmeye gerek yok. :) Ayrıyetten "Sadece insan için değil, madde için de geçerli." diye belirtmen iyi olmuş.

Bir de şey vardı, biz evrende dünya olarak 4.5 - 4.6 milyar yıldır varız fakat, mesela bu süre Kozmik Takvime göre bir kaç saniyeye denk geliyordu.

Evet. :) Aslında bunun adı genel görelilik kuramıdır. Görecelidir her şey :) Beni anlayan nadir insanlardan birisin :cici:

Geri