Hiç ve Hiçlik Üzerine

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Bu forumda tartışılmamış 'hiç.'

Hiç ve hiçlik bir anlam ve tartışma konusudur.

";hiç ile her şeyi başlatabilecek kudretli bir kalbe ve ardından her şeyi darmadağın edecek bir egoya sahibimdir, bu yüzden 'hiç' benim için başlangıç ile sonun tezahürüdür."

Peki hiç ve hiçlik sizin için ne ifade etmektedir?

Hiç nedir?​

dur şu konuya dayı desteği verelim de hiç oralı olmadi demesinler.
kelime sakasi bile yaptik bak ona gore.
konu tazelere.

Ne demiş Mevlana.

Sen benim ünümü duymadin mi hiç?
Ben bir hicim hiç..

bir kişisel sayfa vardı, denk gelmiştim ilk üye olduğum dönemlerde, başlığı hiç ile ilgili bir şeydi ya da hiç miydi?
neyse dağılmasın konu, tekrar geleceğim buraya.

ıNasrettin Hoca'ya sormuşlar:
“Kimsin?”
“Hiç” demiş Hoca, “Hiç kimseyim.”
Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca:
...“Sen kimsin?”
“Mutasarrıf” demiş adam kabara kabara.
“Sonra ne olacaksın?” diye sormuş Nasrettin Hoca.
“Herhalde vali olurum” diye cevaplamış adam.
“Daha sonra?” diye üstelemiş Hoca.
“Vezir” demiş adam.
“Daha daha sonra ne olacaksın?”
“Bir ihtimal sadrazam olabilirim.”
“Peki, ondan sonra?”
Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş:
“Hiç.”
“Daha niye kabarıyorsun be adam. Ben şimdiden senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: "Hiçlik makamında!”

Hiç, en sevdiğim kelimedir.

ıNasrettin Hoca'ya sormuşlar:
“Kimsin?”
“Hiç” demiş Hoca, “Hiç kimseyim.”
Dudak büküp önemsemediklerini görünce, sormuş Hoca:
...“Sen kimsin?”
“Mutasarrıf” demiş adam kabara kabara.
“Sonra ne olacaksın?” diye sormuş Nasrettin Hoca.
“Herhalde vali olurum” diye cevaplamış adam.
“Daha sonra?” diye üstelemiş Hoca.
“Vezir” demiş adam.
“Daha daha sonra ne olacaksın?”
“Bir ihtimal sadrazam olabilirim.”
“Peki, ondan sonra?”
Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş:
“Hiç.”
“Daha niye kabarıyorsun be adam. Ben şimdiden senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: "Hiçlik makamında!”

Hiç, en sevdiğim kelimedir.

En sevdiğim kissalardan biridir bu:)Çok güzel anlatmış hayatı hoca Nasreddin.

Bak sen böyle panayırı andıran bir forumda böylesi derin konular görmek duygulandırdı beni .. Hatta o kadar duygulandım ki gözlerim hiçlikle doldu ..

’Öyle görünüyor ki hiçbir bilimsel kuram mutlak hiçlikle bütün bir evren arasındaki boşluğu aşamamıştır’

konusunu acman daha güzel olmuş.. Sadece benim beynimi yakmamış oldun böylelikle:P

hiç bazen karakteristik neüdüğü belirsiz bir kelimedir bana göre.. Mantığımda tam olarak oturtamadığım sözle ifade edemediğim :)) o yüzden tersten bakıyorum olaya hep olayan yerde hiç vardır:))

hiç hiçle karşılaştık mı ? nasıl göründüğüne dair bir fikrimiz var mı?varlık için hiçlik söz konusu mudur? hiç diye bir sey var mı:)) sadece birine cvp bulabiliyorum ben:)))

nihilistler bu karmaşık kavramı hiç in içinden cıkamadıkları için mi basite kaçmak için mi benimsemişler?
şu dayanak noktaları olan rüya görmediğimizi nasıl kanıtlayabilirsin derken rüyayı görenin variyetine hiç değiniyorlar mı? bahsettikleri hiçlik anlık lahza baz alınarak mı yorumlanacak..

diyelim ki rüyadayız milyonlarca insan aynı anda aynı zamanda bu kadar cok ortak yaşanmışlıkları nasıl denk getiriyorlar varlığımızın tesadüfler sonucu oluştuğu gibi rüya içinde de birden cok tesadüf zuhur edebiliyor herhalde..
bir tek kişinin gördüğünü varsayarsak cevap verebildiğim tek soru olan
variyet cıkıyor ortaya..

bir "hiç" olmaktansa, hiç olmamak yeğdir.

İnsan sorgularken soyutluktansa daha somuta yönelmeyi seçiyor.Daha somut görünen 'Varlık'
Oysa daha soyut görünüyor.
En genel durumların istisnasıdır hiçlik.
Ahlak deriz mesela ? Neye göre, kime göre? Var mıdır, yok mudur?
Yokluk hali midir hiç ya da boşluk hali midir?
Hiçlik başlangıç getiren bir son gibi.

Neyse.

Hiçbir şeye sahip değiliz, çünkü kendimize sahip değiliz. Hiçbir şeyimiz yok, çünkü hiçbir şey değiliz =)

Hiçlik bir defterin boş sayfasıdır. Hiçlik sabah doğan güneş, gece batan güneştir. Hiçlik aldığımız ilk nefes ve o nefesten sonrasıdır. Hiçlik elindeki koca bir sıfırdır.

Hiç olabilmek bu dünyadaki en zor zanaattir. Herşeyi bir yana bırakıp sıfıra dönebilmektir hiçlik. Hiçlik kimi zamanda tüm duygulardan arınabilmektir. hiçlik kimi zamanda aldığımız bir yudum çay içtiğimiz son sigaradır.

Herkesin hiç olabilmeyi öğrenmesi dileği ile

Başka bir forumdan "Haci" nickli üyeden alıntı yaptım. Güzel bir beyin yakan yazı yazmış, 1-2 kere okunulunca daha iyi anlaşılıyor.

VAR-YOK!

VARLIK YOKLUĞA MECBURDUR, YOKLUĞUN VARLIĞA BAĞIMLI OLDUĞU GİBİ..

Varlık olmadan (tek başına) yokluğu tanımlamaya olanak yoktur. Varlığa anlam veren yokluktur! Dolayısıyla varlığın nedeni yokluktur. Yokluk varlığa eşlik eden bir kavramdır. Onun kaçınılmaz bir öğesidir. Varlığın yokluktan çıkmadığını kabul edelim. Diğer bir varlıktan çıktığını... Peki o varlık nereden çıkmıştır? Bu soru sonsuza kadar sorulacaktır.

Varlığın yokluktan çıkmaktan başka çaresi yoktur. Başka bir deyişle, varlığın yokluktan kurtulmasına olanak yoktur.

Bunun tersi söz konusu olabilir mi?
Yani varlık da yokluğun kaçınılmaz bir parçası olabilir mi?

Evet! Olmalıdır. Çünkü ancak varlık böyle bir soruyu sorabilir. Varlığın olmadığı bir ortamda yokluk da olamaz. Varlık, yokluğun kaçınılmaz bir yoldaşıdır. Öyleyse varlık, yokluktan çıkmıştır!

Varlık varsa, yokluk da vardır. Varlık yoksa, her ikisi birden yoktur. Ama bu durum için yokluk değil, “gerçek yokluk” terimi kullanılmalıdır. İçinde yaşadığımız evrende böyle bir durum söz konusu değildir. Yani “gerçek yok, yoktur”.

Yokluğun ne olduğunu sorduğunuz an, varlığı kabul ediyorsunuz, demektir.
Varlığı kurguladığınız zaman karşınıza yokluk çıkmaktadır.

Varlık nedir?
Yokluğa eşlik eden ve onun tanımına katkıda bulunan bir kavramdır.
Varlık olmadan yokluk olmaz.

Yokluk da öyledir!
Varlığa eşlik eden, onun kaçınılmaz bir parçası ve bütünleyicisidir.
Yokluk, varlığın kaynak aldığı bir tür varlıktır!

Var varsa, yok da vardır. Var yoksa, her ikisi de “gerçekten yoktur.” Gerçek yokluk kuramsal bir yokluktur ve içinde yaşadığımız evrende asla olmamıştır.

Bizim evrende, varlığın kökeni olan ilk yokluk absolü sıfırdır. O da “gerçek yokluk” değildir. Yok kabul edilecek kadar düşük bir ısıdır belki ama, yine de nicel ve nitel bir değerdir ve bir tür varlıktır.

Yok yoktur......

Yok vardır........

Gerçek yokluk yoktur.

Yokluk varlıktır !
HACI
Ayırca şöyle bir yorum da yapmış kendisi; "Varlık yokluğun zorunluluğudur ,varlık sonsuz yokluğun anlık kararsızlığı yani kuantum dalgalanma ile oluşma durumudur. Varlığın yoklukta var olan kararsızlıktan çıkması olasıdır.
Tek başına yokluk var olamaz.
En azından yoklukta kararsızlık olmak zorundadır. Ona biz kuantum dalgalanma diyebiliriz."

Sen bir 'hiç' idin mesela, sonra bir şey oldun. Konu derin, yerler kaygan.

hiç, varlığın anlamlandıramadığımız yanı olmalı.

Felsefi olarak hiçliğin olduğu yerde, varlığın var olması zorunlu, nasıl olduğunu yukarıda paylaştım.

Bilimsel olarak da, hiçliğin olduğu yerde, yine varlığın olması zorunlu. Hiçlik varsa, varlık da olmak zorunda.
Varlık; sonsuz hiçlikteki ufak bir Kuantum Dalgalanması.

Bknz: Casimir Deneyi

Varolma potansiyelinin bile olmadığı bir durumdur hiçlik.
Sonsuz hiçlik için varolmaktan söz edemeyiz.
Büyük patlamadan önce sonsuz bir hiçlik söz konusuydu.
Zamanda yoktu, mekanda.
Evren varoluşun simgesidir.
Yokluktan varoluşa geçiş büyük patlama ile başlamıştır.

Geri