Hepimizin Kabusu: Aşırı Yeme İsteği Nedir ve Nasıl Önlenir?

• Kullanıcı Aze
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Diyet ve Sağlıklı Beslenme
🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
İlk olarak kişinin kendine sorması gereken soru “Gerçekten aç mıyım?” olmalıdır. Yani kişi gerçekten ihtiyacı olduğu için mi yemek yemek istiyor yoksa duygusal sebeplerden dolayı mı?

asiri-yeme.jpg

Şimdi sizi duygusal yeme problemlerine iten birkaç sebepten bahsedelim. İlk olarak ilişkisel problemler!

mutsuz-iliski.jpg

Kavga ya da tartışma anlarında yaşanan üzüntü kişiyi yemek yemeye itebilir. Kendini sevdiği bir yiyeceği yemeye odaklayan insanlar, anlık olarak sorunlarından kaçmaya çalışabilir.

Yalnızlık

yaln%C4%B1zl%C4%B1k-testi.jpg

Kişi kendini yalnız hissettiğinde, içinde bulunduğu boşluk hissini yemekle doldurmaya çalışır. Sosyal ilişkilerde başarısızlığını ve mutsuzluğunu yemekten aldığı keyif ve hazla gidermeye çalışır.

Stres

stres-kapak-.jpg

Zor bir sınav, iş yerinde geçirilen stresli bir gün, çok önemli bir toplantı; stres faktörünün artmasına neden olabilir. Böyle durumlarda beyin yemeğe odaklanır ve stres, geçici olarak ortadan kalkmış olur.

Sosyal medya

5d3abc0018c7731b187e721e.jpg

Sosyal medyanın yeme isteği artırmadaki etkisi çok büyüktür. Reklamlar, paylaşımlar, kişide aşerme isteği uyandırarak daha fazla besin tüketimini tetikler.

Peki tüm bu yeme isteğini nasıl hafifletebiliriz?

RvVLZKnlbEmlq4kaQCZNOQ.jpg

Vücudunuzu dinleyin, sorunun kaynağına inmeye çalışın. Gerçekten aç mısınız, yoksa duygusal sebepler yüzünden mi yemek istiyorsunuz, tespit edin

mulher-bra%C3%A7os-abertos-shutterstock_160624754-1536x1023.jpg

Yürüyüşe çıkın, temiz hava alın ve yeme hissi düşüncelerinden uzaklaşmaya çalışın

yuruyus-800x445-1.jpg

Açlığınızı baskılamaya çalışacak, sağlıklı ve düşük kalorili atıştırmalıklar tüketmeye çalışın

saglikli-atistirmaliklar-musli-800x533-1.jpg

Örneğin yoğurt, yulaf, salatalık, bitki çayı, yeşil sebze…

Derin nefes alın ve oyalanacak farklı aktiviteler bulun

istock-960077510.jpg

Mutfağınızda sizi yeme arzusuna sokacak sağlıksız besinler bulundurmamaya çalışın

istock-1179272859.jpg

Sosyal medyada odağınızı farklı yönlere çevirin. Yemek alanında özendiren reklamları ve paylaşımları sayfanızda kısıtlamaya çalışın

sosyal-medya-uzerinden-satis-yapmak.jpg

mesela yutuba giriyorum önüme birden ''5 dakikada poğaça'' tarifi, ''kolay kahvaltılıklar tarifi'' falan düşüyor, gece boyu yarın hepsini yapayım diyorum, çıldırıyorum böyle, allahtan sabaha üşenmiş oluyorum ama az önce 5 dakika poğaçası yaptım... tamamen yolluk olsun diye ya, inceliğimden.
DdRtwX.jpeg

not: 5 dakika değil ama 10 dakika.

mesela yutuba giriyorum önüme birden ''5 dakikada poğaça'' tarifi, ''kolay kahvaltılıklar tarifi'' falan düşüyor, gece boyu yarın hepsini yapayım diyorum, çıldırıyorum böyle, allahtan sabaha üşenmiş oluyorum ama az önce 5 dakika poğaçası yaptım... tamamen yolluk olsun diye ya, inceliğimden.
DdRtwX.jpeg

not: 5 dakika değil ama 10 dakika.

: )) Aa super gozukuyor. Tadi da nefisse, tarifi alabilir miyim :p 10 dakikadan fazla surmez ama di mi melodram :p

: )) Aa super gozukuyor. Tadi da nefisse, tarifi alabilir miyim :p 10 dakikadan fazla surmez ama di mi melodram :p
ahah kötü olma ihtimali bence sıfır, sürekli yapıyorum ben çünkü normalde dereotlu ama yiyecek olan kişi dereotu sevmiyor diye peynir koydum buna.
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Yarım demet dereotu (sevmezsen koymasan da olur)
2.5 - 3 su bardağı un
bütün malzemeleri bi kaba koyup yoğur ve hazır, unu koyarken sadece yavaş yavaş koyup bir yandan yoğur, kıvamına göre miktarını azaltırsın ya da çoğaltırsın.
180 derecede hemen pişiyor, üzerine de yumurta sarısı sürdün mü tamamdır.

Bol su, lifli gida tuketmek, mumkunse yuruyus. Birde tika basa doymak zorunda degiliz arkadaslar.

Tiroidlerden kaynaklı olabilir..İhmale gelmiyor.:/

Güzel yemeklerden uzak durun. yedikçe doyamıyorsunuz. Kara lahana yiyin. Kara Bakla yiyin. Hemen yemeyi bırakırsınız.

Geri