Hepimiz Narsistiz

Konu sahibi son olarak 42 gün önce görüldü
Okumayı bitirdiğim ve bu aralar etkisinden pek çıkamadığım kitabın konusuyla yeni bir tartışma açmak isterim. Kitabın açıklamasında diyor ki;
Bu kitap, narsist olduğu ilk bakışta anlaşılan büyüklenmeci narsist bireyler kadar; narsist olduğu fark edilmeyen; sadece mağdur, depresif ya da bağımlı sanılan; yaşam akışı tıkanmış, potansiyelini gerçekleştirememiş kırgınlarla, küskünlerle ve kindarlarla, yani örtük narsistlerle ilgili. Belki kendini bildin bileli babandan kurtarmaya çalıştığın annenle, köken ailesinden kurtarmaya çalıştığın babanla, kendisinden kurtarmaya çalıştığın eşinle, sevgilinle ilgili. Ve aslında seninle, hepimizle ilgili. Hepimizin içine az çok sızmış ve sızmakta olan patolojik narsisizme direnebilmen; narsisistik istismarla taktik ezberleyerek değil, taktiklere ihtiyaç duymadan baş edebilmen için.
Benim de düşüncelerim şu yöndeydi kitabı okuduktan sonra günümüz kültürel ve sosyal yapısında narsisizm kavramı giderek daha görünür hâle geliyor
dijitalin bu kadar yaygınlaşması, bireysel kimliğin sürekli olarak onaylanması gerekliliğinin artması....
modern toplumun değerler sistemi de öz merkezci eğilimleri normalleştiriyor gibi artık...
bu durum da bana şu soruları sormama sebep oluyor;
narsistik eğilimler gerçekten her bireyde belirli bir düzeyde mevcut mudur?
modern toplum, yapısal olarak narsisizmi teşvik eden bir ortam mı yaratıyor?
görüşlerinizi merak ediyorum...

ne narsist olun, ne de özgüvensiz. okuyun memur olun yieenim sırtınızı dövlete verihhn....
herşeyin ortası makbul, her durumda balance lazım. bu arada;

nası sıkıştırdım araya reklamı hohah.
ticari zeka budur...............

Bence herkeste var ve biraz olması kötü bir şey değil insanı özgüvenli yapar xd
Ve evet günümüz modern toplumu biraz bireysel yaşama yöneldiği için narsistliğe teşvik ediyor

Ben insanın gerek doğası gerekse de toplumsal tarihin evrimi içerisinde toplumsal bir varlık olduğu kanaatindeyim. Yani insanın özünde kolektif bilinç her daim bireyselliğin önündedir.

Burdan yola çıkarsak toplumsal bağların zayıfladığı, dayanışma kültürünün ortadan kalktığı dünyamızda özellikle son dönem ebeveynlerinin çocuk yetiştirme tarzını da gözlemlediğimizde ; toplumsallık yerini rekabetçilik ve bireysel çıkarcılığın öne çıktığı ve kıymete bindiği bir değersizlik silsilesine bıraktı.

Yani bir narsistlik dediğiniz ( ya da climax hocamın arsızlık dediği) kavram siyasal/kültürel koşulların ürettiği bir ruhsal biçim şu anda.

İnsan ilişkilerini piyasa mantığına indirger, varlığını tüketim üzerine kurup bir de sosyal medyanın bu kadar hayatımızın merkezi haline geldiği bir noktada görünmeyi ve onaylanmayı statü göstergesi haline getirirsen. Doğal olarak insanı da bu koridora sen sokmuş olursun.

Ezcümle ; Toplumun geldiği aşama bilhassa dijital kültür narsistlik kişilik oluşturmayı şu an teşvik ediyor.

Ama bu demek değildir ki iyi olan iyi olduğu konuda fazla tevazu gösterip vasattan nasihat dinlesin. (Bu başka bir tartışmanın konusu ona bilahare geliriz)

Kitabın adı ne? Sana özel mi yazıldı? Fkkfjf
İkili ilişkilerde duygusal manipülasyon diye kitap okumuştum. O da güzel.

narsisizm, modern çağın en yanlış anlaşılan ruh hallerinden bence biri. çoğu, çocuklukta görülmeyen, duyulmayan, sevilmeyen insanlar. yaşadıkları olumsuz tecrübeleri anlamak ile birlikte tolere edilmesi gerektiğini düşünmüyorum. bir yere kadar evet, değer verdiğiniz biri ise tolere eşiğiniz yüksek olabiliyor...... yine de onun da bir sınırı, çizgisi olduğunu savunanlardanım. sorun ve rahatsızlık yaratmaya başladığı evrede, hayatımda kalmalarına katlanmak zorunda değilim. gizli narsistlik konusuna gelir ise hepimizde bir küçük narsisizm var. hatta sınır koymak, kendini korumak için gerekli bile :d

A dedim noluoz durup dururken!
Kitapmis

Bastırılmış duygularımın kölesiyim )

NKB ile narsistik egilimlere yatkin olan insanlar ap ayri olaylar.

Ilki kisilik bozuklugu.Tedavisi yok.
Doktorun dedigi gibi,NKB ye dayak atsan,o dayagi "negatif supply" olarak algilayip yarabbi sükür deyip,oh be halen hislerini kontrol edebiliyorum diye ego kasar.
Tek amaci ilgi.

Ikincisi ise bu dönem kolektifin yaftalamaya calistigi güclü kazanir buyrugu.
Güc kelimesi de bu baglamda acimasizlik ile bagdastiriliyor.Bir seyleri ispat etmek,ben de yapabiliyorum algisi yaratmak.Bu dinamikte az da olsa,bireyin toplum ile bir sinerjisi mevcut.
NKB ama kendini tanri sanar.Ona tapilsin ister.
Narsistik egilimi olan insan yalniz kalabilir,NKB asla.

NKB ye güc gösterisi onu tamamen yok saymaktan,onunla savasmamaktan gecer.

Modern psikoloji çağın kanseri olma yolunda ilerliyor. Modern psikoloji karıştıranların Freud'a sapık demesine sasmamali.
Süreyya cok önemli bi noktaya değinmiş; Narsist yani Narsist kişilik bozukluğuna sahip birey ile (toplumun cok az bir kesimi) narsistik birey arasında (daha yoğun kesim) ucurum var.
Birinin vicdan ve empati mekanizması tamamen yokken, diğerinin kıyısından köşesinden tutulur bir dalı var.
Psikopati (psikopatlar) ile akraba bir kisilik bozuklugu narsizm. en önemli farki kontrollü olmasi,durtüsel olmayisi.Tipki psikopatlarda olduğu gibi onlarin da beyinleri köpek beyni ile benzer calisir bu sebeple gri kaya tekniğine benzer aynalama teknigi de narsistleri egitmek icin kullanilir.(Sizi asaladiginda asagilama size ne yapiyorsa ayni sekilde karsilik verme) burada kosullama yönetimi ile narsisti egitirsiniz yani bi köpegi egitir gibi.Sizi sıcak bi soba ile özdestirip uzak durur. Duygusal becerileri olan varlıklarmıs gibi narsist semalarina bi son verin yani. İnsanlar sacma sapan ümitler bagliyor 'belki degisir' mantigi ile.
Modern psikoloji iyice sakız olmuş durumda.
Narsist kisilik bozuklugu popüler şu sıra. İpini koparan ''Narsist nasil pişman edilir, narsisti üzmenin yolları'' gibi akla zarar icerikler üretiyor. Klinik cevabı neredeyse sifir oldugu halde icerik üreten tonla psikoloji lisansina sahip insan var. ''Hepimiz narsistiz'' bu ifade de tam bi trajedi bana göre yazari da psikolog. Şuna bakar misiniz: ''narsist olduğu ilk bakışta anlaşılan'' böyle bir ifade olabilir mi? Narsistik davranis sergileyen tonla kisilik yapilanmasi var. Kisi narsist olmayip narsistik güdüsü yüksek biri olabilir, mani dönemindeki bi bipolar olabilir, gelgitli borderline (narsizmle en cok karisan bozukluklardandir) olalabilir. Olabilir de olabilir. Hepimiz narsist falan degiliz. Narsizm hepimizde var tüm duygular gibi.Yillarca caninizi yakmis bi insana elinize düsünce narsistik tavir takinmaniz sizi narsist yapmaz örnegin. Bazılarında bi tık fazla olması da onları narsist yapmaz.

karizmatik espritüel bi de çekiciyim
diğerleriyle pek işim olmaz

Herkeste biraz olana özgüven demiyor muyduk ? Aşırı olduğu zaman olumsuzluğu da barından narsisti kullanmıyor muyduk ? Bu olumsuz terimlerin olağanlaştırılma çabasını anlamıyorum. Kitabın yazarı narsisizmi örtük ve büyüklenmeci diye ikiye ayırıp onları da bir çok alt gruba ayırmış bir de çok sık kullandığı sağlıklı narsisizm, çocuksu narsisizm gibi terimleri de var. Bölmeye çalışıyor bizi !
Bence şımarık ve arsız yetiyordu özgüven ve narsiste bile gerek yoktu ama neyse.

narsistik eğilimler gerçekten her bireyde belirli bir düzeyde mevcut mudur?
Hadi adına narsist dedik diyelim. Hepimiz Narsistiz gibi son 20 yılın popülist bir söylemini kitabının adı yapıp sonra içeriği herkes biraz narsist eğilimler göstebilire indirgemek biraz kıvırmak değil mi ?
Kitabın temeli niyet okumak diyebilir miyiz ? Narsist eğilim ve duyguları olup bunları dışarı vurmayan diğerlerine yansıtmayanların niyetlerini okuyup aslında siz de narsistsiniz mi diyoruz ?
Bence popüler bir terimin ekmeğini yemek için yazılmış metinler gibi geliyor. Her insanda iyi ve kötü düşünceler vardır. İyi insanlar kötü düşüncelerini bastırabilenler, kötü insanlar kötü düşüncelerini dışa vuranlardır. Ama biz iyi insanlara gidip sen zaman zaman kötü düşünceler besliyorsun ondan sen de kötüsün mü diyoruz?

modern toplum, yapısal olarak narsisizmi teşvik eden bir ortam mı yaratıyor?
Kitabın tüm terimsel açıklamalarını kabullenirsem evet teşvik eder ama sorgulanması gereken modern toplumun sağlıklı olup olmaması. En nihayetinde modern toplumun başarı ölçütü olarak temelinde bireylerin kendini iyi pazarlayabilmesi yatıyor. Bundan " Başarılı insanlar narsisttir." çıkarımı yapılır mı ? Bence yapılır.

Modern hayat insanları yalnızlaştırıyor. Bu da insanların içe dönük olmalarına sebep oluyor.
Ve özgüneimizi azalıyor. Toplumdan kaçıyoruz. Kişisel karakterler zor oluşuyor. Geç olgunlaşıyoruz. Şimdiki gençler bizden daha fazla bu oluşuma maruz kalıyor. Çocukluğum ile günümüz çocukların durumu çok ayrı dünyalar. Herkesin içinde mutlaka her karakterden biraz vardır. Ama sanmıyorum Narsist bir topluma dönüştüğümüzü, veya yöneldiğimizi.

Üstelik ailelerin çocuk sayısı azaldıkça akraba kavramı da küçülüyor. İletişim ve ilişki yeteneklerimiz köreliyor. Yaşayarak değil, izleyerek (ve yanlış) öğreniyoruz. Sonu ne olur bilemiyorum.

İkincisi oldukça narsistimdir birincisi asla bencil değilimdir ben evcimen narsistim sadece kendi alanımda narsist böyle 1 metrekare kadar.

Ay omuzbaşımı öpeyim ne zamandır öpbeyordum.

Birisi aklıma geliyor ama ismini vermeyeceğim, zaten çoğu tahmin ediyordur.

Yıllar önce ''İçinizdeki Öküze Oha Deyin!'' adında kitap okumuştum. Kişisel gelişimin zararlarını anlatan bir kitaptı, çok mantıklı öngörüleri vardı.. Ben de kişisel gelişimin insanları hatalarından ders almadan, empati kurmadan kibirli birisine dönüştürdüğünü düşünüyorum. Ama herkesin narsist olduğunu söylemek için yeterli bilgiye sahip değilim; psikolog da değilim. Ayrı bir uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu düşünüyorum. Eline kalem klavye alan herkes bir başkasına narsist diyebiliyor artık.​

Geri