Ophelia
Gümüş Üye
-
-
-
-
-
Okumayı bitirdiğim ve bu aralar etkisinden pek çıkamadığım kitabın konusuyla yeni bir tartışma açmak isterim. Kitabın açıklamasında diyor ki;
dijitalin bu kadar yaygınlaşması, bireysel kimliğin sürekli olarak onaylanması gerekliliğinin artması....
modern toplumun değerler sistemi de öz merkezci eğilimleri normalleştiriyor gibi artık...
bu durum da bana şu soruları sormama sebep oluyor;
narsistik eğilimler gerçekten her bireyde belirli bir düzeyde mevcut mudur?
modern toplum, yapısal olarak narsisizmi teşvik eden bir ortam mı yaratıyor?
görüşlerinizi merak ediyorum...
Benim de düşüncelerim şu yöndeydi kitabı okuduktan sonra günümüz kültürel ve sosyal yapısında narsisizm kavramı giderek daha görünür hâle geliyorBu kitap, narsist olduğu ilk bakışta anlaşılan büyüklenmeci narsist bireyler kadar; narsist olduğu fark edilmeyen; sadece mağdur, depresif ya da bağımlı sanılan; yaşam akışı tıkanmış, potansiyelini gerçekleştirememiş kırgınlarla, küskünlerle ve kindarlarla, yani örtük narsistlerle ilgili. Belki kendini bildin bileli babandan kurtarmaya çalıştığın annenle, köken ailesinden kurtarmaya çalıştığın babanla, kendisinden kurtarmaya çalıştığın eşinle, sevgilinle ilgili. Ve aslında seninle, hepimizle ilgili. Hepimizin içine az çok sızmış ve sızmakta olan patolojik narsisizme direnebilmen; narsisistik istismarla taktik ezberleyerek değil, taktiklere ihtiyaç duymadan baş edebilmen için.
dijitalin bu kadar yaygınlaşması, bireysel kimliğin sürekli olarak onaylanması gerekliliğinin artması....
modern toplumun değerler sistemi de öz merkezci eğilimleri normalleştiriyor gibi artık...
bu durum da bana şu soruları sormama sebep oluyor;
narsistik eğilimler gerçekten her bireyde belirli bir düzeyde mevcut mudur?
modern toplum, yapısal olarak narsisizmi teşvik eden bir ortam mı yaratıyor?
görüşlerinizi merak ediyorum...