Hayatta her olan şeyin bir amacı var mıdır?

• Kullanıcı Rose
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 1221 gün önce görüldü
Hayatta her olan şeyin bir amacı var mıdır?
Amaçlara sığınan insan mıdır yoksa gerçekten olan her şeyin bir amacı mı var?​
Bu konu hakkında ki düşünceleriniz neler?​

Amac ile neden arasindaki farka dikkat etmemiz gereken bir soru.
Evrende her sey nedensellik ilkesiyle varlik gösterir. Ornegin parkta yayli bir oyuncagin ona uyguladigimiz kuvvet sonucu bize karsi agirligimizla esit kuvvet uygulamasi etki tepki yasasiyla aciklanir. Nasili irdeler ve gerçeklikle iliskili bir "bilgi"dir. Bize bir amac sunmaz.
Amac dediğimiz kavram, anlam ile ilgilidir. Anlam ise evrenle kurdugumuz iliskiden yalnizca birisidir ve dusunen varlik olan insanin sorunudur. Sein und Zeit calismasinda insanin kendi varolusunu sorgulamasiyla kendisini diger varliklardan farklilastirsigini soyler Heidegger. Varolusun yalnizca belirli bir niteligi degil, tum hali bir sorunsaldir insan icin.
Anlam arayisindadir. Dolayisiyla amac.
Sorgulamalari sonucu anlamin oldugu sonucunu cikaran insan/hayati din ile temellendiren insan anlamina uygun amacini olusturur.
Ornegin hayatin anlamini budizmde bulan insan icin kendini asmak ve meditatif yasam surmektir amac.
Hayatin anlami olmadıgı kanisinda olan insan evrenin ona bir amac arz ettigini dusunmez.
Yani her sey bilinc kümesi icerisinde sorunsallasiyor.
Biz oturup burada yasamin bi amaci var mi? diye sorgularken şu toprakta bi inek yalnizca otlaniyor. Neden otlanmasi gerektigini bilerek(hayatta kalma gudusu) ama bu gerekliligin amacini bilmeyerek/sormayarak/aramayarak.
Kendiliginden varolus.
Mis.

Amaçsız görünen bile amaçsızlığı amaç edinmiş gibi.Yani amaç her daim.Insan anı yaşarken bile sonuçlu düşünüyor.Sabah yataktan kalmayı istemek bile bence bir amaç.Istemek başlı başına bir amaç gibi.

Evet, insanin anlam arayisi amac arayisindan farksizdir. Surec bazinda sorduysan anlam amac siralamasiyla aciklayabilirim ama esdeger olmamalari arasinda yalnizca nuans var. Neden varım, varlık neden var? sorusunun ulastigi sonuc bir anlamla iliskilendirilebildigi takdirde amaca ulasabilir insan, aksi takdirde yasama ornegin varoluscu perspektifle bakan insan yasamin bize bir amac bilgisi verdigini dusunmez.
Anlam var ise bu anlama uygun nasil yasamaliyim sorusu amaca isaret eder.
Anlam yok ise ne icin intihar etmemeliyim/etmiyorum sorusu hasil olur.
@Süreyya

Son düzenleme:
oturmamın bir amacı var mı
yok
peki bir sonucu olabilir mi
evet olabilir

Evrende her varlığın bir amacı var. Her varlık kendi döngüsünde bir sistemin parçası olarak işini yapıyor. Bazılarını biz bilemiyor olabiliriz, bu durum o varlıkların işlevsiz olduğunu göstermez.
Varlıkların duruşları gibi hareketleri de amaçlıdır.
Bu döngünün dışına çıkabilen tek varlık insanoğlu. Amaçsız da yaşıyor bazıları, bir işlevi yok kast ettiğim.

Neden sonuç ilişkisi
Güzel bir bağ kurabilirsen amacını da ortaya çıkarmış olursun

Evet, insanin anlam arayisi amac arayisindan farksizdir. Surec bazinda sorduysan anlam amac siralamasiyla aciklayabilirim ama esdeger olmamalari arasinda yalnizca nuans var. Neden varım, varlık neden var? sorusunun ulastigi sonuc bir anlamla iliskilendirilebildigi takdirde amaca ulasabilir insan, aksi takdirde yasama ornegin varoluscu perspektifle bakan insan yasamin bize bir amac bilgisi verdigini dusunmez.
Anlam var ise bu anlama uygun nasil yasamaliyim sorusu amaca isaret eder.
Anlam yok ise ne icin intihar etmemeliyim/etmiyorum sorusu hasil olur.
@Süreyya

Bulasik yikiyordum ve bu isin anlamini sorguladigimda anlamina degil ama amacina ulastim.
Amac sineksavarlik.Bulasik yikamanin anlami yok ama amaci var.
Grotesk bir örnek ama basit.Pratik be maddi yönden anlasiliyor ki anlam ile amac iki farkli seyler.(Heidigger bunu okusa benim varolusumun anlamini sorgulardi :D)

Öte yandan Heidegger olmanin anlami pesindedir.Yani esit bakmiyor.
Sürec olarak bir sey varsa, anlami da olmasi lazim kriterinde yaklasiyor aslinda.Cevap bulmus mu hayir?Olmayi algi ve anlama, anlam degil,cercevesinde görüyor.Heidegger'in ilk kurali hitap ettigi kitlenin belirli bir statuye ulasmis olmasi.Bir olma Sein dedigi kavramini icsellestirmesi gerek bireyin.
yani anladigin kadar varsin.
Anliyorum-varim
Anladigim icin anlamliyim
Anlamli olmak amactir aslinda.Amac asla anlam degildir.

@Süreyya :D bulasik metaforu.
tuttum.

Anlamak, anlamlandirmak
Gercekligi algilayan insanin zihnindeki izdüşüm demektir.
Bir ormanda devrilip dusen agacin cikardigi ses hic kimse tarafindan duyulmamis olsaydi yine var olacak miydi sorusunu yonelten kuantum fizigi,
yine varligi algilayana, sujeye yoneltmis oluyor.
Algilayan ve benlik sahibi olan varlik, kendi algisini zihninde iliskilendirdigi anlamlarla bi amac edinir
veya edinmez. Ama cabasi hep olacak.
Evren sadece vardir ve anlamsizdir. "Dogru"yu sunmadan, "gercek"lik halinde kendi fizik yasalariyla var olus halindedir. Anlami bulan bulmayan insan. Amac edinen edinmeyen de.
O yuzden anlam, amac, dogru, hakikat yalnizca felsefi kavramlar olarak karsimiza cikiyorken; gerceklik fiziksel tanimlara oturtulabiliyor.
Anladigim kadar varim,
ama anlamak icin degil.

Surrealist akim bunu rededer ama.
Gercek olmayana gerceküstü gibi ilginc bir kavram takmis.Yine de var bu gerceküstü ve plakatif sonuclari oldukca gercek.Ln bana ne senin deleryumda yasadigin sanrilardan demeyen algi algoritmasi da oldukca az sayida degil.
Gercek olmayan da anlamli olabilir.Amaci olabilir mi?
Gercek olandan siyrilmak adina gercegi cikarmaya calisan Rohrschach testlerin amaci ne?Anlamindan gectim.

Luhmanm,amacin sürekli degisken firsatlara göre degistigini savunur.
Insan sistemin icinde amac arayarak yasama düzen katar.
Bu görüs Aristo nun "sensus communis" ifadesine yatkin.

Su anki amacim karnimi doyurmak aslina bakarsan.

Hayatta her şeyin bir referansı vardır. Göstergebilim de zaten buna işaret ediyor. Fakat her şeyin bir amacı var mıdır, tartışılır. Çünkü kendiliğinden gelişen doğa olaylarının referansları vardır ama amaçları yoktur, fakat bu durum insan veya herhangi bir canlı üzerinden düşünülürse amaç olmadan eylem de olmaz. Dolayısıyla her şeyin bir amacı yoktur ama her canlının bir amacı vardır.

Sebep-Sonuç ilişkisi bağlamında her şeyin bir sebebi olmasından mütevellit amacı da vardır doğal olarak.

Nedensiz sonuç olamaz. Fakat sonuç kadar süreç de önemlidir.
Amaç her zaman belirgin değildir. Bazen de insanların taktığı isimlerdir. Bilinmezliği yanında bilinirliği daha azdır.
Sonucu ortaya çıkaran paradigmalar anlamı da belirtir. Bence asıl önemli olan oluştaki anlam ve ilkeler.
Varlık tek şey değildir, sürekli kendisini şekillendirir. Amaç düz bir tanım olamaz. O da içinde yeni bileşenlerini saklar.
Bu yüzden yaşam önemli bir problematik anlamını kavramak isteyenlere.
Fakat belli şeylere sığdırmamak da gerekir.
Ne varlık tam şudur diyemeyeceğiniz gibi amaç da tam şudur diyemeyiz.

En çok 50 sene sonra burada yazan hiç kimse hayatta kalmayacak. Neyin amacından bahsediyorsunuz siz

İnsanın ve diğer canlıların ne amacı olabilir bu dünyada.irademiz dışında bu gezegene gelmişiz,ebeveynlerimizin o masum mutlu yuvasının hayalini tamamlamak için bahtsız bir şekilde doğmuşuz.ye,iç,çıç gez öl hayat bundan ibaret **Spam/Adversiting**

Geri