Hata yapan insanları neden yargılarız?

🕒 Konu sahibi 6 saat önce aktifti
Hata yapmak insanları geliştiriyor ve bir nevi hayat dersi niteliği taşıyorsa neden sürekli olarak hata yapan insanları yargılar ve kendimiz hiç hata yapmıyormuş gibi davranırız?

hata2.jpg

Kimse aynaya bakmıyor Lefty hanım

Hata yapmanın geliştirici etkisi hep gözardı ediliyor sevgili Asi ve Mavi çünkü hata yapmamayı zeka ile ya da mükemmel insan olmakla bağdaştıran çok insan var. Oysaki zeki insanlar da hata yapar. Hatalar bazen yol gösterici olabiliyor ancak çevrenin yargılayıcı bakışı sebebi ile ne yazık ki hata yapmaktan korkuyor ve bu sebeple bir çok şeye cesaret dahi edemiyoruz.

Konu ne olursa olsun eğer ki hatam varsa özür dilerim.
Fakat hatam yokken yargılanıyorsam işte o zaman bambaşka biri olurum.
Kendime yapılmasını istemediğim bir şeyi başkasına yapmam.

Maalesef ki bu konuda böylesi bir hata edebiliyoruz.

Hata gördüğümüz vakit, böyle sağlıklı düşünemiyoruz. Oysa İnsanoğlu hata yapabilir. Adı Üstünde İnsan!!

Çok güzel bir konuya temas ettiniz, Saygılar.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da konu dönüp dolaşıp "kendimiz"e geliyor. :) Cevap: Kendimizi yargıladığımız için. Şöyle on-on beş dakika durup düşünelim; kendimizi gün içinde ne kadar çok yargılıyoruz?

"Aptal ben, telefona yetişemedim!"

"Kızım orada o laf söylenir mi, napıyorsun sen?

"Şu hayatta da senden safı yoktur he, bir akıllanamadın gitti..."

Bunlar gibi çok örnek sayabilirim, sizin de aklınıza muhtelif örnekler gelmiştir. Basit cümleler gibi görünse de yukarıdaki cümlelerin her biri yargılama içeriyor. Ve hayatımız boyunca kendimize bu kötülüğü yapmaya o kadar alışıyoruz, bu davranış biçimi gözümüze o kadar normal görünmeye başlıyor ki, kendimizi yargılama davranışı büyüyüp genişleyerek başkalarını da yargılamaya dönüşüyor.

Kim diyebilir ki "Ben kimseyi yargılamam."? Herkes herkesi yargılar; çünki biz küçükken önce yargılanmayı öğrendik.

İnsanlar birbirini yargılarken sadece görünen açıdan ele alıyorlar ve gerçekte ne olduğu tam manası ile bilinmiyor. Her insanın her olaya tepkisi aynı olamaz ve bu sebeple asla yapmam dediğimiz bir hatayı, başkası yaptığı zaman, hemen üstünlük taslama havasına giriyoruz oysaki aynısı olmasa bile bir benzerini mutlaka kendimiz de yapmışızdır. İnsan yaşamda deneme yanılma yöntemi ile yol alır ve hatalar da en öğretici dersleri içeriyor fakat tabii ki aynı hatayı tekrar etmeden farkına varabilmek de çok önemli.

Hatasını kabul etmiyorsa üstüne pişkinlik yapıyorsa. Yüzsüz sevmem ben

Hata yapmak insanları geliştiriyor ve bir nevi hayat dersi niteliği taşıyorsa neden sürekli olarak hata yapan insanları yargılar ve kendimiz hiç hata yapmıyormuş gibi davranırız?

hata2.jpg
Konuya girişin güzel hatanın insanlara bir şey öğrettiği doğrudur insan olan bir kişi yaptığı eylemin nesin yanlış olduğunu bilerek doğrusunu yapmayı öğrenir bu hatanın faydası ancak iş yargılama boyutuna geldiğinde şöyle bir durum var demek ki hata olarak ele alınan uykusuz 1 kişiyi bağlamamış ve başka bir kişiyi veya toplumu kötü yönde etkilemiştir yargılamak Bununla ilgili bir konulur

O hataya düşmeyeceğimizden çok eminiz
Dil kalem olur kader yazarmiş derler
O kınadiğiniz şey başiniza gelmeden ölmüyorsunuz

Her şeyin doğrusunu biz yapıyormuşuz gibi.
İnsanoğlunun doğasında olsa gerek bu durum.
Mesela şu an yargılayanları bile yargılıyoruz aslında.

Yazdığımız gibi düşünebilsek keske..

Hata yapan insanları kafamızdaki yerine göre yargılarız.. Yargılamaya da devam edelim hata bize ya da değerlerimize karşıysa.. Her şeyi hoş görecek kadar geniş değilim ben.

Görmezden gelinecek hatalar var, can yakan hatalar var. Hatasız kul olmaz.

Hata yapan insanları kafamızdaki yerine göre yargılarız.. Yargılamaya da devam edelim hata bize ya da değerlerimize karşıysa.. Her şeyi hoş görecek kadar geniş değilim ben.

Hata yapanı hoş görmesek de acımasızca yargılama hakkımız olduğunu da düşünmüyorum çünkü hepimiz insanız ve aynı hatanın bir benzerini yapma olasılığımız çok yüksek ayrıca hayatta karşımıza ne çıkacağını bilme şansımız da yok ve insanların ne yaşayıp o aşamaya geldiğini de bilemediğimiz için, yargılamak çoğu zaman hiç de adil olmuyor.

Sevgili Cigdem'in de ifade ettiği gibi: Kınadığımızla sınanmadan bu yaşama veda edemeyiz.

Söylenenlere ek olararak şunu da diyebilirim.Topluma bir mesaj niteliğinde de olabilir.Yani bu yanlış,ben bunu yapmam,ben doğru yaşarım,bakın yanlışa karşı tavrım bu,gibi.Toplumun onayını alma kaygısı da,bazen hatalara karşı acımasız davranılmasını neden olabilir.Gelenekçi bir yaklaşım da diyebiliriz.Insanlar geçmişteki hataları sonrası karşılaştığı tepkilerin bir benzerini sergileyerek,kendince bir kademe yükseldiğini anlatmaya çalışabilir.Bu haksız bir eylem dahi olsa maksat toplumda yer edinmeye ya da onay görmeye çalışmakta olabilir.

Geri