HARAM VE HELAL OLAN SIRALAR
Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma): "Kim Allah'in haram kildigini haram kilmaktan hoslanirsa nebiz'i haram kilsin" dedi."
Bir rivayette Kays Ibnu vehb ona: "Benim bir kupcugum var icerisine sira koyuyor sira kaynayip durulunca iciyorum" dedi.
(Ibnu Abbas) cevaben: "Bu soyledigin sey ne zamandan beri icecegini teskil etmekte?" diye sordu. Kays: "Yirmi yildan beri" deyince Ibnu Abbas: "Oyleyse uzun zamandir damarlarin su ihtiyacini pislikten gordu" dedi."
(Ibnu Abbas) cevaben: "Bu soyledigin sey ne zamandan beri icecegini teskil etmekte?" diye sordu. Kays: "Yirmi yildan beri" deyince Ibnu Abbas: "Oyleyse uzun zamandir damarlarin su ihtiyacini pislikten gordu" dedi."
Nesai Esribe 48 (8 322-323).
Hz. Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) oruc tutuyordu. Orucunu acacagi vakti kolladim. Kabaktan mamul bir kap icerisinde yaptigim nebizi getirdim. Nebiz kaynayip kabariyordu. Resulullah (aleyhissalatu vesselam):
"Bunu su duvara cal. Zira artik bu Allah'a ve ahirete inanmayanlarin ickisidir" buyurdu."
Ebu Davud Ersibe 12 (3716); Nesai Esribe 25 (8 301).
Ibnu Omer (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Bir adam Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'a icerisinde nebiz bulunan bir kadeh getirdi. Efendimiz bu sirada (Haceru'l-Esved) ruknunun yaninda idi. Bardagi ona sundu. Efendimiz agzina kadar goturdu. Ancak nebizin (keskinlesip eksiliginin) siddetlendigini gordu ve bardagi sahibine geri cevirdi. (Cemaatten) bir adam:
"Bu haram midir ey Allah'in Resulu?" diye sordu. Hz. Peygamber:
"Bana adami cagirin!" dedi. Ondan bardagi tekrar aldi. Sonra su istedi sudan bardaga dokup tekrar agzina goturdu (yine keskin bularak alnini burusturup) kaslarin catti. Tekrar yine su istedi ve nebize doktu. Sonra da:
"Bu kaplar size keskinlesir ve kaynamaya baslayacak olursa icindekinin sertligini su ile kirin!" buyurdu."
Nesai esribe 82 (8 323 324). Imam Nesai hadisi tahric ettikten sonra: "Bu hadis meshur degildir (fukahaca pek bilinmiyor) biz bununla ihticac (edip amel) etmeyiz" demistir.
Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Biz Resulullah (aleyhissalatu vesselam) icin sabahleyin tuluk icerisine nebiz kurardik efendimiz onu aksamleyin icerdi aksamdan kurardik sabahleyin icerdi."
Hz. Aise devamla der ki: "Biz su kabini biri sabah biri aksam olmak uzere gunde iki kere yikardik."
Ebu Davud Esribe 10 (3711 3712); Tirmizi Esribe 7 (1872); Nesai Esribe 48 (8 320).
Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) icin kuru uzumden sira kurulunca o gun ertesi gun ve daha sonraki gun yani ucuncu gunun aksamina kadar onu icerdi. Sonra kalaninin hizmetcilere icirilmesini veya dokulmesini emrederdi."
Muslim Esribe 79 (2004); Ebu Davud Esribe 10 (3713); Nesai Esribe 56 (8 333).
Hz. Cabir (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) kuru uzumle hurmanin taze hurma ile hurmanin karistirilmalarini yasakladi ve dedi ki:
"Kuru uzumle hurmayi koruk hurma ile olgun hurmayi karistirarak birlikte nebiz kurmayin."
Buhari Esribe 11 Muslim Esribe 16 (1286); Ebu Davud Esribe 8 (3703); Tirmizi Esribe 9 (1877); Nesai Esribe 8 (8 290).
Ebu Katade (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Cagala hurma ile olgun hurmadan beraber nebiz yapmayin.
Olgun hurma ile kuru uzumden de beraber nebiz yapmayin. Herbirinden ayri ayri nebiz yapin."
Olgun hurma ile kuru uzumden de beraber nebiz yapmayin. Herbirinden ayri ayri nebiz yapin."
Muslim Esribe 25 (1988); Muvatta Esribe 7 (2 844); Ebu Davud Esribe 8 (3704); Nesai Esribe 6 (8 289); Buhari Esribe 11.
Hz. Enes Ibnu Malik (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cagala hurma ile olmus hurmanin karistirilip (nebiz yapilmasini) sonra da bunun icilmesini yasakladi. Sarap haram edildigi zaman (Araplarin) iceceklerinin tamamini nerdeyse bu teslkil ediyordu."
Muslim Esribe 8 (1981); Nesai Esribe 13 (8 291 292).
Cabir Ibnu Zeyd ve Ikrime (radiyallahu anhuma)'den rivayete gore her ikisi de olgun hurmadan tek basina (da olsa yapilan nebizi) mekruh addediyorlardi ve bu hukmu Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'tan aliyorlardi.
Ibnu Abbas "Nebizin Abdulkays'a yasaklanan muzza olmasindan korkuyorum" derdi. Ben Katade'ye: "Muzza nedir?" diye sordum da bana "Hantem (sirli seramik) ve muzeffet (ziftlenmis) denen kaplarda kurulmus nebiz" diye cevap verdi."
Ebu Davud Esribe 9 (3709).
Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Biz Resulullah (aleyhissalatu vesselam) icin kuru uzumden nebiz kurardik icerisine de hurma atardik."
Ebu Davud Esribe 8 (3707).
Bir diger rivayette soyle demistir: "Ben bir avuc kuru uzum bir avuc da hurma aliyor bunlari bir kaba koyuyor parmaklarimla ovup sonra da (elde edilen sirayi) Resulullah'a iciriyordum."
Ebu Davud Esribe 8 (3708).
Suveyd Ibnu Gafle (radiyallahu anh) anlatiyor: "Hz. Omer'in Ebu Musa (radiyallahu anhuma)'ya yazdigi mektubu okudum diyordu ki: "Emma ba'd! Bilesin bana deve katrani gibi siyah sert bir sarap tasiyan bir kervan Sam'dan geldi.
Ben onlara bunun kaynatilarak ne kadarinin buharlastirilacagini sordum. Bana ucte ikisi ucuncaya kadar kaynatacaklarini soylediler yani pis olan ucte ikisi gidiyor. Soyle ki ucte biri pis kokulu kisim ucte biri bozuk kisim (geriye kalan ucte bir temiz kisim kaliyor). Sen yanindakilere emret bu kalan ucte biri icsinler."
Nesai Esribe 53 (8 328-330).
Yine Nesai'nin bir rivayetinde soyle gelmistir: "Abdullah Ibnu Yezid el-Hutami demistir ki: "Hz. Omer (radiyallahu anh) bize sunu yazdi: "Emma ba'd: Sarabinizi ondaki seytanin hissesi gidinceye kadar kaynatin. Zira onda seytanin iki sizin de bir hisseniz vardir."
Nesai Esribe 53 (8 329).
Hz. Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore bir adam kendisine siradan sual etti.
Ibnu Abbas: "Taze oldukca ic" dedi. Adam: "Ben onu kaynatiyorum ancak yine de icimde bir suphe var" deyince Ibnu Abbas: "Yani sen onu kaynatmadan once iciyor muydun?" diye sordu.
Adam: "Hayir!" dedi. Ibnu Abbas:
"Ates haram olan hicbirseyi helal kilmaz!" dedi."
Nesai Esribe 54 (8 331).
Hz. Enes Ibnu Malik (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) cagala hurma ile olmus hurmanin karistirilip (nebiz yapilmasini) sonra da bunun icilmesini yasakladi. Sarap haram edildigi zaman (Araplarin) iceceklerinin tamamini nerdeyse bu teslkil ediyordu."
Muslim Esribe 8 (1981); Nesai Esribe 13 (8 291 292).
Cabir Ibnu Zeyd ve Ikrime (radiyallahu anhuma)'den rivayete gore her ikisi de olgun hurmadan tek basina (da olsa yapilan nebizi) mekruh addediyorlardi ve bu hukmu Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'tan aliyorlardi.
Ibnu Abbas "Nebizin Abdulkays'a yasaklanan muzza olmasindan korkuyorum" derdi. Ben Katade'ye: "Muzza nedir?" diye sordum da bana "Hantem (sirli seramik) ve muzeffet (ziftlenmis) denen kaplarda kurulmus nebiz" diye cevap verdi."
Ebu Davud Esribe 9 (3709).
Hz. Aise (radiyallahu anha) anlatiyor: "Biz Resulullah (aleyhissalatu vesselam) icin kuru uzumden nebiz kurardik icerisine de hurma atardik."
Ebu Davud Esribe 8 (3707).
Bir diger rivayette soyle demistir: "Ben bir avuc kuru uzum bir avuc da hurma aliyor bunlari bir kaba koyuyor parmaklarimla ovup sonra da (elde edilen sirayi) Resulullah'a iciriyordum."
Ebu Davud Esribe 8 (3708).
Suveyd Ibnu Gafle (radiyallahu anh) anlatiyor: "Hz. Omer'in Ebu Musa (radiyallahu anhuma)'ya yazdigi mektubu okudum diyordu ki: "Emma ba'd! Bilesin bana deve katrani gibi siyah sert bir sarap tasiyan bir kervan Sam'dan geldi.
Ben onlara bunun kaynatilarak ne kadarinin buharlastirilacagini sordum. Bana ucte ikisi ucuncaya kadar kaynatacaklarini soylediler yani pis olan ucte ikisi gidiyor. Soyle ki ucte biri pis kokulu kisim ucte biri bozuk kisim (geriye kalan ucte bir temiz kisim kaliyor). Sen yanindakilere emret bu kalan ucte biri icsinler."
Nesai Esribe 53 (8 328-330).
Yine Nesai'nin bir rivayetinde soyle gelmistir: "Abdullah Ibnu Yezid el-Hutami demistir ki: "Hz. Omer (radiyallahu anh) bize sunu yazdi: "Emma ba'd: Sarabinizi ondaki seytanin hissesi gidinceye kadar kaynatin. Zira onda seytanin iki sizin de bir hisseniz vardir."
Nesai Esribe 53 (8 329).
Hz. Ibnu Abbas (radiyallahu anhuma)'in anlattigina gore bir adam kendisine siradan sual etti.
Ibnu Abbas: "Taze oldukca ic" dedi. Adam: "Ben onu kaynatiyorum ancak yine de icimde bir suphe var" deyince Ibnu Abbas: "Yani sen onu kaynatmadan once iciyor muydun?" diye sordu.
Adam: "Hayir!" dedi. Ibnu Abbas:
"Ates haram olan hicbirseyi helal kilmaz!" dedi."
Nesai Esribe 54 (8 331).