''Hanım'' Kelimesi nereden gelir? ve Şu anki durumu nedir?

🕒 Konu sahibi 23 saat önce aktifti
Hanim kelimesi nereden geliyor?

Söylenir ki, bir gün
Cengiz Han, tüm hanlarını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş;
Cengiz Han hanlarına,

-- "Ben Hanlar Han'i Cengiz Han, hepinizin hanıyım", eşini göstererek;

-- "Bu da benim HAN IM" demiş.

İşte erkeklerin "eşim" anlamına söyledikleri "hanım" kelimesi oradan geliyormuş... Ne kadar insanca değil mi? Kadının adı da var, yeri de ve saygınlığı da, işte özlediğimiz Türk ailesi tablosu ... Ya şimdi?

Evet arkadaşlar peki ya günümüzde ''Hanım''lara verilen değer önem ne konumda sizce?

Bayana olan şiddet hiç bitmiyor.. her yıl milyonlarca bayan ya tecavüze uğruyor.. yada ölesiye dövülüyor..-ki çoğu dayağın sonu da ölümle sonuçlanıyor.-

Hal böyleyken ben bayanlara verilmesi gereken değerin verilmediğini düşünüyorum.

Öyle bi şey mi var ki? Hep aşağılanan, şiddet gören biziz. Eğer ekonomik özgürlüğümüz yoksa erkeklerin kölesi haline geliyoruz. Kaldı ki değer versinler.

Bayana olan şiddet hiç bitmiyor.. her yıl milyonlarca bayan ya tecavüze uğruyor.. yada ölesiye dövülüyor..-ki çoğu dayağın sonu da ölümle sonuçlanıyor.-

Hal böyleyken ben bayanlara verilmesi gereken değerin verilmediğini düşünüyorum.

Bir erkek olarak sonuna kadar katıldığımı belirterek o ''hayvan'' larla aynı cinsiyette olmaktan tiksindiğimi söylemem gerek.

Hanım deyince benim aklıma 2 yaşlı ton ton nine ve dede geliyor onların birbirine sevgisinden soyledikleri anlamlı bir kelime :) malesef şimdi hanım yerine karı kadın yada ismiyle çağrıyorlar :)

hz. mevlana'nın bir sözü var bu konuyu çok net olarak özetliyor "evin başı erkektir ama kadında boynudur unutma ki boyun ne tarafa isterse baş o tarafa döner" ki bu durumda "ne tarafa isterse" kısmı olayın kilit noktasıdır.

benim ailem "eş" odaklı bir aile ve ben böyle büyüdüm o yüzden kendi kuracağım aile'de böyle olacağı için benim için "hanım" hayatın merkez noktasıdır tüm hayatım O'nunla bir noktadan bakıldığında ne görüyorSAK o şekilde yaşanacak

not: abarttığımı ve gerçekleri saptırdığımı düşünebilirsiniz saygıdan başka birşey duymam...

Genelde kibarlık anlamında kullanılır. Karşımdaki bayan müşhterimse hanımefendi, müşteriyi bırak normal bir bayan olsa bile bayan yerine Hanımefendi diye hitap ederim.

Bizim arkadaşlarımızdan birinin telefonu çaldı, "efendim komiserim" diye cevap verdi. Bön bön bakakaldık. Normalde efendim komutanım yada buyrun komutanım demesi gerekiyordu. Herif asker çünkü. Telefonu kapatınca sorduk. Meğer eşi aramış, ona diyormuş öyle.

Hanım demek de güzel, narin. Türk töresinde kadına verilen değerin sembolize edilmiş hali. Güzel.

Ne güzel.
Keşke yine olsa o özeni ve saygıyı gösteren.

1530, Bâbürnâme'de "anam Qutluq Nigâr xanım edi." şeklinde geçiyor. "Sultanım" anlamında. Tıpkı Begüm ismi gibi.

Serin hikâye.

2EmGb0.png

Geri