Hangi Alan Daha Büyük

• Kullanıcı Eru
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Akıl Küpü
Konu sahibi son olarak 49 gün önce görüldü
18199137_1424910654214919_6241945621008559720_n.png

Boyutları aynı olan iki kartondan mavi olanı şekilde görüldüğü gibi sarı olanın üzerine konmuştur. Sarı kartonun görünen alanı mı yoksa görünmeyen alanı mı daha büyüktür?

Kolay gelsin :p

Türkiye zeka vakfının ( Böyle bir vakıftan haberim yoktu aslında) hazırladığı bir soru. Çözün de göreyim. İlginizi mi çekmedi?

Soruda kesin bir ipnelik var ama bulamadım. Hmm :nopsrn:
Sarı kartonun görünmeyen alanı daha büyüktür herhalde.

xxLB9.jpg

bak alttaki sarı kartonu ikiye böldüm
mavinin girdiği yüzde 50lik kısım diğer tarafta kalan sarı kısımdan büyük olduğu için görünmeyen kısım büyüktür :D

Bildin. :) Büyük olma kısmını kanıtlaman lazım yalnız :pp

Bir ipnelik yok. Görünmeyen alan neden büyük olsun?
Böyle bir dikme indirdim ve ardından sarı kartonun şeklini bulmaya çalıştım. Sonra da sarı kartonun görünmeyen kısmının daha büyük olduğuna kanaat getirdim. Doğru mu?
AS64J.jpg

Köşegeni kapsadığı için görünmeyen alan büyüktür.. bu kağıtlar düz zemin üstünde ise başka açıklaması olmaz. Düz zemin dışlanmışsa mavi kağıdın düşmeden durabilmesi de kanıt olabilir

Böyle bir dikme indirdim ve ardından sarı kartonun şeklini bulmaya çalıştım. Sonra da sarı kartonun görünmeyen kısmının daha büyük olduğuna kanaat getirdim. Doğru mu?
AS64J.jpg

Kanıt lazım dostum, görüntüde büyük, evet. Matematiksel veya fiziksel kanıt lazım. Mesela geometrik olarak alan hesabı yapılabilir.

Geri