Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
'' Ne mutlu türküm diyene '' diyip konunun hak ettiği kadar ilgi görmemesini üzücü bulduğumu belirtmek istiyorum : (

Yanlış anlaşılmasın ama benim kafama takılan şey neden laik ülkede istiklal marsimizda dini değerler on planda? Ve hiç Türk olmaktan bahsedilmiyor?
Allaha tapmayanin bağımsızlık hakkı değil mi yani?

Turk olan gayri muslimler yaşamadı mi bu memlekette?

Yanlisim varsa düzeltin dediğim konu.

Yazıldığı dönemi ve şairin savunduğu düşünceyi en güzel şekilde anlatan cümledir.

Son cümle vuruculuğunun en harika örneklerinden.

Sadece İstiklal Marşın'da geçen ve uygulanmayan bir söz. Ve her şeyi İslama bağlayıp, Ülkesini seven insanlara hakaret yağdıracak cahil tiplemeler.

İstiklal Marşı 1921'de yazılıyor 1. İnönü Savaşı'nın zaferi ardında ordu millet bağını güçlendirmek ve Yunanlılara karşı milli direnişi arttırmak amacıyla. Ve hala Osmanlı Devleti varlığını devam ettiriyor bu yüzden yazar Mehmet Akif'de ümmet İslam ve Osmanlılık ruhunda olan birisi olduğu için İslam vurgusu çok fazladır ancak her bir satır milli ve dini duyguları harmanlayarak vatan bağımsızlığına işarettir.

Umarım yardımcı oldum :)

İstiklal Marşı 1921'de yazılıyor 1. İnönü Savaşı'nın zaferi ardında ordu millet bağını güçlendirmek ve Yunanlılara karşı milli direnişi arttırmak amacıyla. Ve hala Osmanlı Devleti varlığını devam ettiriyor bu yüzden yazar Mehmet Akif'de ümmet İslam ve Osmanlılık ruhunda olan birisi olduğu için İslam vurgusu çok fazladır ancak her bir satır milli ve dini duyguları harmanlayarak vatan bağımsızlığına işarettir.

Umarım yardımcı oldum

Bazılarının Zoruna,
Çoğunun Hoşuna Gider Bu Cümlee..

Ne Mutlu Türk'üz..

Yanlış anlaşılmasın ama benim kafama takılan şey neden laik ülkede istiklal marsimizda dini değerler on planda? Ve hiç Türk olmaktan bahsedilmiyor?
Allaha tapmayanin bağımsızlık hakkı değil mi yani?

Turk olan gayri muslimler yaşamadı mi bu memlekette?

Yanlisim varsa düzeltin dediğim konu.

Laikliğin tam anlamını biliyor musun?
Kısaca hatırlatmak gerekirse; "devletin, vatandaşlarıyla olan ilişkilerinde inançlara göre ayrım yapmaması ve ayrıca, herhangi bir inancın, özellikle de bir toplumda egemen olan inancın, aynı toplumda azınlıkların benimsediği inançlara baskı yapmasını önlemesi demektir."

Ayrıca üstadın bir başka şiiri;
zulmü alkışlayamam

zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem;
gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!..
- boğamazsın ki!
- hiç olmazsa yanımdan koğarım.
üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam;
hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam.
doğduğumdan beridir âşıkım istiklâle,
bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle!
yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,
onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
adam aldırma da geç git, diyemem aldırırım.
çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
irticâın şu sizin lehçede ma'nâsı bu mu?

Son olarak "milletimin istiklal" satırından önceki satırlarında "Kahraman ırkıma" diye bir kısım geçiyor. Buradan gayet açık değil mi Türk ırkından bahsedildiği?

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

bu satırlar da bir ırktan dinden bahsedilmiş mi?

Gibi bir çok soru var, fakat her şeyden önce dönemin durumunu. Yazıldığı zamanı. Şairi ve Şairin hayatını bilmeden bu biraz ön yargı değil midir? Biraz düşünmek lazım önce.. Teşekkürler :)

Yazılan eserleri yazıldığı dönemin tarihi, sanatı, kültürü ve siyasetiyle incelemek gerekir. O dönemlerin ruhunu günümüzle bağdaştırmaya çalışırsanız çok başka anlamlar çıkar.

Istiklal marsimiz da ki en begendigim kismi bu:

''Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.''

Birde bu cumle den: ''Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.'' sonra gelen bu cumleler: ''Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.''

Ortaokul sıralarında "İstiklal Marşını" yorumlarken karşımıza çıkan son dizedir. Zamanın öğrencileri, genelde konuyu anlamakta güçlük çekerler.

Allah'a inanan milletin hakkının İstiklal olduğu dile getirilir.
- Hakkını dahi aramakta güçlük çeken bir milletin, hakkının İstiklâl olduğu düşüncesi pek manidârdır.

Geri