Hakaret etmenin ön ödeme kapsamına alınması

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
Kişiler soruşturma aşamasında devlete 9 bin TL ödedikleri takdirde haklarında ceza davası açılmayacak (bkz: kovuşturmaya yer olmaması)

Böylece uzlaşma aşamasında tazminat alma devri kapanacak şeklinde bişi okudum. Hukuk sevmediğim için anlamaya çalışmadım. Anlayabileceğim şekilde anlatabilir misiniz bana.

Şimdi önce ödeyip sonra sövebiliyorsak iyi. Ama fiyat biraz pahalı. 30 bin liralık kontür yüklesem üç kerede biter :(
Hukuk sitelerinde bazı açıklamalar var ve hakaret davalarında yüksek tazminat talebini önlemek için 9 bin TL yatırılınca dosya kapanıyormuş.

Türkiye dışında sövsek birşey olmamış gibi gelebilir miyiz. yaptırımı var mı bunun da ?

kredi kartı limitinden vergi alınmasından daha büyük bir olay bu. mehmet şimşek baktı bu ekonomik ortamda hakaret üzerinden para kazananlar var, devlet neden pay almasın dedi. güzel düşünmüşler.

Şimdi önce ödeyip sonra sövebiliyorsak iyi. Ama fiyat biraz pahalı. 30 bin liralık kontür yüklesem üç kerede biter :(
Hocam masaya alevli meyve tabağı mı söylüyorsun? Hdjdjjd seninki şey gibi oldu bana mazlumu getirin filmdeki hfjjfj

Doğru duydunuz, eskiden 20-30 avukatlık, 20-30 da hakaret için alırdınız, ama devlet dedi ki; dur bakalım, öyle para alıp kaçmak yok. Şimdi ben mesela random birinizin anasına sövsem, siz de bana dava açsanız, devlete 9bin ödeyip sıyrılabiliyorum işin içinden.

Özetle diyor ki devlet; sen beni gör, ben de seni göreyim.

Hakaret davalarında hak aramanın yolu ne olacak peki?

Sosyal medya üzerinden insanları kışkırtıp sonra da hakarete zorlayıp dava açanlara karşı alınmış bir önlem olsa da 9 bin lira ile kalacağını sanmıyorum.

Pek bir şey değişmeyecek. Şimdi de ön ödeme kapsamında dosya kapandıktan sonra hukuk Mahkemesi’nde manevi tazminat davası açacak bu sefer.

@climax,

Manevi tazminat ödeneceği için bu kararın önemi kalmıyormuş.

Manevi tazminat zaten hukukun en cıvık boku. Önü sonu yok.

Zahiri hukuk hastalıktır. Şizofrenidir. Vebadir.
Hakaret davalarını ben doğru buluyorum ve özellikle sosyal medya üzerinden yapılan çok çirkin saldırı, ithamlar oluyor. Kanunlar olmalı ki birileri de nerede duracağını bilsin.

Limitlendirme nasıl? Mesela tek cümlelik küfür ile bir saat boyunca dolu dolu içten sövme arasında fark var mı?

Soruşturma aşamasını soruyorsanız; Eskiden bunu gelir kapısına getiren ünlüler önüne gelene hakaret davası açıyordu. Böylece uzlaşma sonucunda mağdur para isteyip uzlaştıklarını söyleyip şikayetten vazgeçiyordu. Son yargı paketinde hakaret suçlarını ön ödemeye tabi tuttular. Bundan sonra parayı devlet alacak. Size ön ödeme evrakı gelecek parayı yatırdıktan sonra dosyaya takipsizlik verilecek. Bu karardan sonra suç tekrarlanırsa uygulanacak ön ödeme miktarı yarı oranında artırılacaktır. Ön ödeme üzerine verilen takipsizlik veya düşme kararından itibaren 5 yıl içinde yeniden hakaret suçu işlenmesi halinde ise artık ön ödeme hükümleri uygulanmaz.

Hukuk davası yönünden soruyorsanız da; Tazminat davası açabilir. Ama tazminat alabilir mi orası muamma.

Geri