Eugène
Üye
ehehBen gsye iki laf sokim burda konun fazla populariteden geri dönüşüme bile gider. :kiki:
Şimdi senin konuya gelirsek; oy vermek nasıl bir haksa oy vermemek de insanın en doğal hakkı olmalı. Ben şey duymuştum boş atılan oyların iktidara gittiği yönünde. Ne kadar doğru bilmiyorum. Aslında oy verecek kadar iyi bir siyasi ekol yok. Hepsi de tencere dibin kara seninki benden kara misali... Üstelik oy kullanmadigin zaman para cezası da cabası.
Bir ilçede 1000 seçmen oy kullanacak. A ve B partisi olmak üzere iki parti çekişiyor. Seçim sonuçlarına göre 600 kişi A partisine, 200 kişi de B partisine oy verdi. 200 kişi ise oy kullanmadı ya da geçersiz sayıldı. Şu durumda geçersiz sayılan 200 kişinin sonradan eklediğimiz C partisine oy verdiğini ve geçersiz bir tek bile oy olmadığını düşünürsek, A partisi, %60 oy almış olurdu. Ama 200 kişinin oyu geçersiz sayıldığı için A partisi, genel oyların-yani 800 geçerli oyun- %75'ini almış oldu. Bölgeden 10 vekil çıkacağına göre farazi %70 olarak değerlendirirsek, A partisi 6 vekil çıkaracakken, 7 vekil çıkarma hakkına sahip oldu. Seçime etkisi böyle oluyor.
Mecliste bir yasa tasarısı görüşüldükten sonra oylamaya sunulduğunda, evet-hayır-çekimser adı altında sonuçlar açıklanıyor. Çekimser oy hiçbir şekilde evet ya da hayır oylarını etkilemiyor. Evet fazla ise yasa kabul ediliyor; hayır fazla ise yasa reddediliyor. Bu aynı şekilde seçim sonuçlarında da uygulanabilir.
Ben hiçbir vekilin beni temsil edeceğine inanmıyorum. Öyleyse, vergilerimle maaşını ödemek zorunda olduğum ve desteklemediğim biri meclis sırasını, meclis kürsüsünü işgal edeceğine, boş kalsın o koltuk. 550 milletvekili mi seçiliyor, geçersiz oylar da değerlendirmeye tabi tutulsun, gerekirse daha az milletvekili meclisin yolunu tutsun.