Hak olarak 'seçmeme ya da oy vermeme'?

Konu sahibi son olarak 1511 gün önce görüldü
Yunan devlet adamı Solon'un da dediği gibi, 'oy vermek bir şeyleri değiştirseydi, yasaklanırdı' ifadesinden yola çıkarak, anayasal haklarından seçme hakkıyla yürütme erkini tayin edebilen birey, neden oy kullanmama hakkına da sahip değildir? Neden seçimlerde oy kullanmayan bireylere para cezası uygulanır? Bu konudaki yorumlarınız nelerdir?

Aslında oy kullanmamakta bir tepkidir. Tepki her konuda olduğu gibi etkinlik yaratabileceği gibi kimsenin oy kullanmaması da bir muammaya ya da devam eden bir oluşumun sürekliliğini savunmaya kadar çekilebilirdi.

Eğer bir mecburiyet olgusu içinde olsaydım, oy kullanmayan her kişi için para cezası yerine iktidara oy vermiş olduğunu gösterirdim.
Yasaları bu şekilde değiştirirdim.

Sonuçta şu anda oy verilmediği için mecliste çoğunluğu temsil ediyorsa, birilerine oy verseydi bu çoğunluğu değiştirecek kişi bu damgayı hakediyordur.

(Şu anda yazdığım yazı, sadece zorunluluk olduğunu göstermesiyle eş değerdir.)

Verilmeyen bütün oylar doğrudan Hükümete gider bilmiyorlar mı acaba yani kullanmasa da kullanmış kadar oluyor :D

halk egemenliği olsaydı oy atmama hakkımız olurdu ki (ben oy kullanmadım hiç)
ulus egemenliği olunca para ödenir. baskı,zorlama,faşistlik birileri bizim yerimize karar veriyor ve o özgürlük aksi zorunluluğa dönüşüyor.

İktidar erkinin devamı ya da oluşumun sürekliliği, apolitik bireye bağlı değildir. İktidar, her koşulda yinelenir. Desem ki: 2009 yerel seçimlerinde, Mamak çöplüğünden çıkan CHP'ye verilmiş oyların sahipleri kişi mi değildi?

Yenilenmeyi nasıl düşünebiliyorsunuz?

Siyasetin durumu belli, kurallar belli bu kuralların dışına çıkmak zaten elinin boş olucağının göstergesidir.

Bana kurallar yıkılmak için vardır demezseniz sevinirim. Kurallar çercevesinde ve günümüz
Türkiye'sinde oluşacak iktidardan bahsedin.

Kimse oy kullanmazsa, iktidara kim gelecek?

(İktidarda birisinin olduğunu düşünmek zorundasınız soruma cevap vermeniz için.)

Yenilenmeyi nasıl düşünebiliyorsunuz?

Siyasetin durumu belli, kurallar belli bu kuralların dışına çıkmak zaten elinin boş olucağının göstergesidir.

Bana kurallar yıkılmak için vardır demezseniz sevinirim. Kurallar çercevesinde ve günümüz
Türkiye'sinde oluşacak iktidardan bahsedin.

Kimse oy kullanmazsa, iktidara kim gelecek?

(İktidarda birisinin olduğunu düşünmek zorundasınız soruma cevap vermeniz için.)

ortada bi ilerleme olması için önce sistemi ve sistemi yaratanları ortadan kaldırmak gerek ki sağlıklı bi olgudan söz edelim.

bunu iktidardaki ler yapmazlar baraj %1 olsun diye istiyorum ben mesela ama yapmıyorlar farklı düşünceyi temsil edecek 3-5 parti mi olacak ?

ayrıca beni temsil eden düşünce yok ben ne yapacağım peki?

Hangi yenilenme bahsettiğiniz? Ağzında yarı küfür yarı dua olan hacıların,hocaların; papyonlu salon sosyalistlerinin,sözde devrimcilerin; tahterevalli üzerindeler gibi bir yükselip, bir alçalarak iktidara gelmeleri mi yenilenme? Dönüşüm demek istediniz sanırım.

Neden yönetilme güdüsüyle yorum yapayım ki? Aksi görüşüm olamaz mı? Şu yorumda bahsettiğim gibi üst ve orta sınıfın çatışmasında denge sağlayıcı proleterler neden iktidara gelmesin?

Güzel güzel konuşuyorken, yine bir yönlendirme, anlam kaymasına doğru seyir halindeyiz. Dur bakalım.

ortada bi ilerleme olması için önce sistemi ve sistemi yaratanları ortadan kaldırmak gerek ki sağlıklı bi olgudan söz edelim.

bunu iktidardaki ler yapmazlar baraj %1 olsun diye istiyorum ben mesela ama yapmıyorlar farklı düşünceyi temsil edecek 3-5 parti mi olacak ?

ayrıca beni temsil eden düşünce yok ben ne yapacağım peki?

Hangi yenilenme bahsettiğiniz? Ağzında yarı küfür yarı dua olan hacıların,hocaların; papyonlu salon sosyalistlerinin,sözde devrimcilerin; tahterevalli üzerindeler gibi bir yükselip, bir alçalarak iktidara gelmeleri mi yenilenme? Dönüşüm demek istediniz sanırım.

Neden yönetilme güdüsüyle yorum yapayım ki? Aksi görüşüm olamaz mı? Şu yorumda bahsettiğim gibi üst ve orta sınıfın çatışmasında denge sağlayıcı proleterler neden iktidara gelmesin?

Güzel güzel konuşuyorken, yine bir yönlendirme, anlam kaymasına doğru seyir halindeyiz. Dur bakalım.

:dusun:

Hayır, ikinizde beni anlamadığınıza göre ben kendimi anlatamadım.

Zaten sorun olan bu diyorum, iktidarı destelerken sorunlar oluşuyor.

Her alanda oluştuğu gibi bu oylamada da diğer seçeneğinin oluşması gerektiğini savunuyorum.

Eğer susarsak, eğer bir şeylerin yerini değiştirmek yerine sadece tepki olsun diye gitmezsek; sonunda yine bu sisteme göre olan aynı şekilde kalır.

Bahsettiğim sistemi şu anda imkanın verdiğince değiştirememek ki, değiştirilmesi çok zor.
O zorlu süreçte ne yapacağımızda, aşikardır zaten.

Ancak bu duruma oy vermeyerek tepki gösteremeyiz.
Oy vermeyerek sadece kaşıklara bal çalarız, yeterince yağ kullandılar zaten.

Şimdi bir %20 de oy kullansa ülkenin, o oy kullananları iktidarda olur ve bu durumda da o tek mecliste tek iktidarda olur

Ama %80 lik dilimde herhangi birisine verirse çokluk oluşur, adalet oluşur.

Bahsettiğim budur.

Şimdi tamam.

Verdiğim oy örneği sadece bir anekdot idi; bunun dışında Türkiye harici ütopik bir yerden bahsetmekte de bir sakınca olmamalı. Bu yüzden konunun temelini apolitik yaklaşıma indirgedim. Serap'ın dediği gibi yürütme erki ya da arasından seçim yapılması gereken ideolojik kurumlar benim yerime daha iyi nasıl düşünebilir? Neden seçim, temel hak diye tanımlanırken aynı zamanda bir zorunluluktur?

Ayrıca dış kapının parantezi de şu olsun: Geçmişte sitemi değiştirmeye yönelik irili ufaklı adım atanları değerlendirince, ben onları 'ölen öldüğüyle kaldı' şeklinde değerlendirmeyi uygun bulmuyorum. Sistem, mükemmel değildir.

Hiç bir sistemin mükemmeliyetçi tarafı yoktur zaten sistem dendiğinde ilk akla gelecek olan "düşünen adam" portföyüdür.

İnsanlar bir şeylere odaklanmak istemektedir ve bu şekilde yetiştirilmiştir eğer bu yetiştirilmeyi değiştirmek istiyorsak ilk önce ilkel toplum olmayı başarmalıyız ki bu dünyanın tamamını kapsamalıdır.

Sadece Türkiye'yi ele alarak bunu söylemememiz yersizdir.

Kimse kimsenin yerine eve düşünemez ama sonuç olarak oy birliğince bir karara varılabilir. Hı bunun içinde tabi ki farklı düşüncelerde oluşacaktır ama siz bu oylamaya katılmazsanız farklı düşündüğünüzü nasıl belli edeceksiniz.

Her defasında Referandum.

Bu normal ya da demokratik bir durum mu?

Peki kabul etmeyenlere karşı nasıl bir baskı oluşur. Şu anda oluşmuyor mu ? Sizin bahsettiğiniz mamak örneği, nasıl kimlere oy gittiği kişilerin düşünceleriyle çelişen durumlar ortaya çıkmadı mı sandık sonrasında.

Herkes demedi mi? Ben oy vermedim diye!

Peki oy kim verdi?

Yoksa aslında benim söylediğim kurgunun gerçeklik payı oluşmuş olabilir mi?

Sistemin getirdiklerini tamamiyle kaldırmak kaos olsada, kararsız bir bireyin sonuçlarını şimdiden görmesi daha mantıklıdır.

Tabi bu mantık çercevesi de herkes için farklılık göstermektedir.

esasen birden değişebilecek bir sistemden bahsetmiyorum devrim yapmak bizim ülkemiz için artık namümkün. (ön yargılıyım evet)
ama şu da var eğitimle bir çok şeyi aşabiliriz gibime geliyor,mesela seçim zamanı olduğunda insanlar neye neden oy verdiklerinin bilincindeler mi? veya ülkemizde bizi temsil ettiği söylenen milletvekili profillerine göz gezidrmek gerekirse halktan kopuk insanlar halkıı ne kadar temsil edebilirler?

her parayı veren zengin kodaman kılıklı(afedersiniz ama aklıma daha iyisi gelmedi) milletvekili olup insanları aptal yerine koymaya devam edecek ve insanlar bunlar için ''allah onları bildiği gibi yapsın yeaa'' diye söylenmeye devam ederek mi yaşayacak?

peki her protesto hakkını kullanan vatandaşa diğer taraf devletine karşı geliyor anarşist bu zihniyetiyle mi yaklaşacak?

dünya da çok örneğini gördük..

mesela şili de yıllardır öğrenciler harcların kaldırılması için protesto ediyorlar ki büyük ses getirmişti bizim ülkemizde bunu yapanların akıbeti belli en normal örneklerden biri.

bilerek cahilleştirilen,robotlaştırılan,alıştırılan bir toplum nereye sürerlerse oraya gidiyor.

bu işin sosyolojik kısmı.

bizim ülkemizde oturamamış sistemsiz bir sistem var.
hiç bir şeyi takip etmeyen, medyadan, dış-iç politikadan yolsuzluklardan haberi olmayan çevreden duyduğuyla hareket eden insanlar var, oysa oy bir zorunluluk değil hak olmalıdır; ülkenin gidişatında söz hakkı almak istemeyen ya da doğru seçimi görmek için emek harcamayan bir insanın oy kullanmak zorunda olması saçmalıktır.
"apolitik olabilme hakkı"ndan insanları mahrum edişi demokrasi'nin taşlarından biri..

Tabii kide olmalıdır.Herkes şuan ki rejimi/rejimleri desteklemek zorunda değil.Belki adamın farklı bir ütopyası var.Mecbur mu liberal,sosyalist,kapitalist vesaire ideolojilerin yolundan giden herhangi bir partiye oy vermeye ? Güya düşünce özgürlüğü olan bir ülkeyiz pehhh.Oy kullanmayanlara para cezası varmış öyle biliyorum :C aman varsın olsundu.Mazallah anarşikler(!) göğsünü gere gere gezer ülkede.Bizi çok seven bir devlet yönetimimiz var.Tuvalette,çatıda damda sigara içmeyede para cezası var.Yönetmimiz bizi çok seviyor akciğer kanseri oluruz Allah korusun.Allah'ım ne olur başka şeylerede para cezası koysunlar.Milli gelir yükselirde, İpoNe 5 alma nimetine bende ulaşırım belki :/

Tabii kide olmalıdır.Herkes şuan ki rejimi/rejimleri desteklemek zorunda değil.Belki adamın farklı bir ütopyası var.Mecbur mu liberal,sosyalist,kapitalist vesaire ideolojilerin yolundan giden herhangi bir partiye oy vermeye ? Güya düşünce özgürlüğü olan bir ülkeyiz pehhh.Oy kullanmayanlara para cezası varmış öyle biliyorum :C aman varsın olsundu.Mazallah anarşikler(!) göğsünü gere gere gezer ülkede.Bizi çok seven bir devlet yönetimimiz var.Tuvalette,çatıda damda sigara içmeyede para cezası var.Yönetmimiz bizi çok seviyor akciğer kanseri oluruz Allah korusun.Allah'ım ne olur başka şeylerede para cezası koysunlar.Milli gelir yükselirde, İpoNe 5 alma nimetine bende ulaşırım belki :/

Zaten anarşizmin de son aşaması bu: Çağdaş dünyanın siyasetinden ayrı yeni bir gerçek kurmayı hayal edip, siyasal eylemin düzenci devinimine karşı çıkan bakış ve kişisel konumlandırma ile her bireyin kendi hayatını kendi ilkelerince çekip çevirebilmesi esası.

Sigara kısıtlamalarıyla da kanserin potansiyelini kısacaklar ki, onca yatırım yapılan nükleer santrallerin etkisini dengelesinler.

Demokrasiyle ve diktatorlukla yonetılen ulkerin arasındaki fark sudur.
Bırınde secme ve secılme hakkına sahıpsındır.sen secersın dedısen hıcbırsey olmaz hersey aynıdır.
Dıgerındede ne secmek ıcın nede secılmek ıcın zaman kaybedersın.

ya biz salağız ya da siyasetçiler çok akıllı şöyle birşey var siyaset verimlilik üzerine yoğunlaştığı için sürekli gelişme ortamı yaratabilen fakat adalet kavramını yok saydığı içinde insanların tepkisini fazlasıyla çeken sistem.oy vermemeye bile hakkımız yok oy vermessen para cezası keserim ha akıllı ol.

esasen birden değişebilecek bir sistemden bahsetmiyorum devrim yapmak bizim ülkemiz için artık namümkün. (ön yargılıyım evet)
ama şu da var eğitimle bir çok şeyi aşabiliriz gibime geliyor,mesela seçim zamanı olduğunda insanlar neye neden oy verdiklerinin bilincindeler mi? veya ülkemizde bizi temsil ettiği söylenen milletvekili profillerine göz gezidrmek gerekirse halktan kopuk insanlar halkıı ne kadar temsil edebilirler?

her parayı veren zengin kodaman kılıklı(afedersiniz ama aklıma daha iyisi gelmedi) milletvekili olup insanları aptal yerine koymaya devam edecek ve insanlar bunlar için ''allah onları bildiği gibi yapsın yeaa'' diye söylenmeye devam ederek mi yaşayacak?

peki her protesto hakkını kullanan vatandaşa diğer taraf devletine karşı geliyor anarşist bu zihniyetiyle mi yaklaşacak?

dünya da çok örneğini gördük..

mesela şili de yıllardır öğrenciler harcların kaldırılması için protesto ediyorlar ki büyük ses getirmişti bizim ülkemizde bunu yapanların akıbeti belli en normal örneklerden biri.

bilerek cahilleştirilen,robotlaştırılan,alıştırılan bir toplum nereye sürerlerse oraya gidiyor.

bu işin sosyolojik kısmı.

bizim ülkemizde oturamamış sistemsiz bir sistem var.
hiç bir şeyi takip etmeyen, medyadan, dış-iç politikadan yolsuzluklardan haberi olmayan çevreden duyduğuyla hareket eden insanlar var, oysa oy bir zorunluluk değil hak olmalıdır; ülkenin gidişatında söz hakkı almak istemeyen ya da doğru seçimi görmek için emek harcamayan bir insanın oy kullanmak zorunda olması saçmalıktır.
"apolitik olabilme hakkı"ndan insanları mahrum edişi demokrasi'nin taşlarından biri..

Bunu yazdiktan bir ay sonra gezi parki olaylari oldu ya kendimi som agizli ilan ediyorumm..

eheh :) Ben gsye iki laf sokim burda konun fazla populariteden geri dönüşüme bile gider. :kiki:

Şimdi senin konuya gelirsek; oy vermek nasıl bir haksa oy vermemek de insanın en doğal hakkı olmalı. Ben şey duymuştum boş atılan oyların iktidara gittiği yönünde. Ne kadar doğru bilmiyorum. Aslında oy verecek kadar iyi bir siyasi ekol yok. Hepsi de tencere dibin kara seninki benden kara misali... Üstelik oy kullanmadigin zaman para cezası da cabası.

Geri