Hadisler

Konu sahibi son olarak 1735 gün önce görüldü
"Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol!"

(Müslim, "Îmân," 62)

"Allah'ın emri olduğunu kabul ederek beş vakit namazı rükûları, secdeleri, abdestleri ile vakitlerinde kılmaya devam eden kimse cennete girer."

(İbn Hanbel, IV, 266)

"Allah'ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah'ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir."

(Tirmizî, "Birr", 3)

"Allah'ü Teâlâ şöyle buyurmuştur dedi: "Kulum bana bir karış yaklaştığı zaman, ben ona bir arşın yaklaşırım. O bana bir arşın yaklaşınca, ben ona bir kulaç yaklaşırım, o bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım."

(Buhârî,"Tevhid",50)

"Amellerin Allah'a en sevimli olanı, az olsa da devamlı olanıdır."

(Müslim, "Salâtü'l-Müsa?rîn", 218)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

“Din, nasihatten ibârettir.”

(Bu*hâ*rî, Îmân, 42)

Rasûlullah (sav) buyurdular: “Mü’min, başkalarıyla ülfet eder (hoş geçinir) ve kendisiyle ülfet edilir. Kimseyle ülfet etmeyen ve kendisiyle de ülfet edilmeyen kişide hayır yoktur.” (Ahmed, II, 400; V, 335; Hâkim, I, 73/59)

“Çocuklarınızı üç hususta yetiştirin: Peygamber sevgisi, Ehl-i Beyt sevgisi ve Kur’ân kıraati... Çünkü hamele-i Kur’ân (Kur’ân’ı öğrenen, öğreten ve bu yolda hizmet edenler), hiçbir gölgenin bulunmadığı kıyâmet gününde, peygamberler ve Hak dostları ile birlikte Arş’ın gölgesindedirler.“

(Münâvî, Feyzü’l-Kadir, I, 226)

Rasûlullah (sav) buyurdular: “Mü’min, günâhını şöyle görür: O, sanki üzerine her an düşme tehlikesi olan bir dağın dibinde oturmaktadır. “Dağ üzerine düşer mi?” diye korkar durur. Fâcir (günahkâr) ise, günahı burnunun üzerinden geçen bir sinek gibi görür.” (Buharî, Deavât 4; Müslim, Tevbe, 3)

İki kişinin yemeği (kanâatkâr) dört kişiye yeter, dört kişinin yemeği de sekiz kişiye yeter.”

Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr

Kim Allah yolunda bir infakta bulunursa (zekât veya sadaka verirse)
o kimseye yedi yüz kat sevap yazılır.”

(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)

“Allah, hayrını dilediği kişiyi sıkıntıya sokar.”

(Buhârî, Merdâ 1)

Rasûlullah (sav) buyurdular: “Yapacağı fenâlıklardan komşusu emniyet içinde olmayan kimse cennete giremez.” (Müslim, Îmân, 73)

"...Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmen yahut yükünü bineğine yüklemen sadakadır…"

(Buhârî, "Sulh", 11, "Cihâd", 72, 128; Müslim, "Zekât", 56)

"...Güzel konuşuyor dedirtmek için uzun uzun konuşanlar, sözünü beğendirmek için avurdunu şişire şişire laf edenler ve bilgiçlik etmek için lügat paralayanlar, en sevmediğim ve kıyamet günü bana en uzak mesafede bulunacak kimselerdir."

(Tirmizî, "Birr", 71)

“Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir dua yoktur: “Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!““

(Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702)

“Anne ve babasına veya onlardan sadece birine yaşlılık günlerinde yetişip de cennete giremeyen kimse perişan olsun, perişan olsun, perişan olsun!“

(Müslim, Birr 9, 10)

“Akrabalık bağı Arş-ı âlâ’ya tutunarak şöyle demiştir: Beni koruyup gözeteni, Allah koruyup gözetsin. Benimle ilgisini kesenden Allah rahmetini kessin.“

(Buhârî, Edeb 13; Müslim, Birr 17)

“Kim bizim bu dinimizde ondan olmayan bir şey ortaya çıkarırsa, o şey kabul edilmez.“

(Buhârî, Sulh 5; Müslim, Akdiye 17-18. İbnî Mâce, Mukaddime 2)

“Üç kişi bulunduğunuzda iki kişi diğer arkadaşlarının dışında gizli konuşmasın, çünkü bu onu üzer.”
(Müslim, Selâm, 2184; Tirmizî, Edeb, 2825.)

Geri