Hadisler

Konu sahibi son olarak 1735 gün önce görüldü
"Sizin en hayırlılarınız, Kur'an'ı öğrenen ve öğretenlerinizdir."

(Buhârî, "Fezâilü'l–Kur'ân", 21)

"Yalan söylemeyi ve yalan ile amel etmeyi bırakmayanın yemeyi içmeyi terk etmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur!"

(Buhârî, "Savm", 8)

"Zenginlik mal çokluğu değildir; asıl zenginlik gönül tokluğudur."

(Buhârî, "Rikâk", 15)

"Kulunun tövbe etmesinden dolayı Allah Teâla'nın duyduğu memnuniyet, sizden birinin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğu zaman ki sevincinden çok daha fazladır."

(Buhârî, "De'avat", 80)

"İslâm beş (temel) üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilah olamadığına ve Muhammed (s.a.s)'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve Ramazan orucunu tutmak."

(Buharî, "İman", 2; Müslim,"İman", 21)

"Kardeşinin uğradığı felâketi sevinçle karşılama! Allah onu rahmetiyle o felâketten kurtarır da seni derde uğratır."

(Tirmizî, "Kıyâmet", 54)

"Kıyamet günü Yüce Allah: ‘Ey Ademoğlu! Ben hasta oldum da sen beni ziyarete gelmedin!' der. Buna şaşıran insan: ‘Ey Rabbim! Sen alemlerin Rabbisin. Seni nasıl ziyaret edebilirdim ki?' şeklinde cevap verir. Yüce Allah: 'Bilmiyor muydun? Falan kulum hasta oldu sen onu ziyarete gelmedin. Ziyaret etseydin beni onun yanında bulacağını bilmiyor muydun? der."

(Müslim, "Birr ve Sıla", 43)

"Kim iyi bir çığır açarsa, bununla amel edenlerin ecri kadar ecri bu çığırı açan alır. Kötü bir çığır açan da, bununla amel edenlerin günahı kadar günahı yüklenir."

(Müslim, "İlim", 15, "Zekât", 69; Nesâî, "Zekât", 64; Tirmizî, " İlim",15)

İnsanların gelip geçtiği yollarda (caddelerde) oturmaktan sakının.Mutlaka oturacaksanız o zaman yolun hakkını verin.Yolun hakkı ise şunlardır: Harama bakmamak, Yoldan gelip geçen insanlara sıkıntı ve eziyet vermemek, ta’cizde bulunmamak, Verilen selamları almak, İyiliği teşvik etmek, Kötülükten de sakındırmak.
Hadis (Ebu Davud).

"Kim, ödemek arzusu ile insanların malını alır ise, Allah (onun borcunu) ona bedel eda eder. Kim de telef etmek niyetiyle halkın malını alırsa Allah onu telef eder."

Buharî

"Kişinin haksız yere bir Müslüman'ın onuruna dil uzatması, en büyük günahlardandır."

(Ebû Dâvûd, "Edeb", 35)

"Kim Ramazan orucunu tutar, sonra buna Şevval ayında altı gün daha eklerse, bütün yıl oruç tutmuş gibi olur."

(Müslim, "Sıyâm", 204)

"Muhammed'in hayatı Kudret elinde olan zata yemin ederim ki oruçlu kimsenin ağzının kokusu Allah indinde misk kokusundan daha güzeldir."

(Buharî, "Savm", 9; Müslim," Sıyam", 163)

"Oruç, günahlardan koruyan bir kalkandır. Oruç tutmaya başladığınız zaman, oruçlu kimse kötü söz konuşmasın. Biri ona küfreder, yahut döver-söverse ben oruçluyum desin..."

(Buhâri, "Savm", 9; Müslim, "Sıyâm", 30)

"İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmez.",
(Tirmizî, Birr, 35.IV/339. No: 1954-1955. Ahmed, IV/298)

"Gıybet; kardeşini hoşlanmayacağı bir şekilde anmandır. Kendisine dendi ki; ey Allah'ın elçisi, belirttiğim haslet andığım kişide var ise, Peygamberimiz şöyle buyurdu; eğer senin belirttiğin haslet onda var ise sen onun arkasından konuşmuş olursun ama o özellik kendisinde yoksa , ona iftira atmış olursun."

(Müslim, "Adab",70)

"Güzel söz sadakadır."

(Buhârî, "Edeb", 34)

"Her duyduğunu nakletmesi kişiye yalan olarak yeter. "

(Müslim," Mukaddime", 5)

"Her insan hata eder.Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir. "

(Tirmizî, "Kıyâme", 49; İbn Mâce, "Zühd", 30.)

"Her iyi (maruf) iş sadakadır."

(Müslim, "Zekat", 52)

Geri