Günün Ayeti ~ 12.07.2014

S
  • Kullanıcı SiyahBeyaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Günün Trendleri (Arşiv)
“Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakir doyumu kadar fidye gerekir. Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir.”

(Bakara, 184)

Bir fakir kaca doyar ?
nerenin fakirini baz almak gerekir ?
doymadigi halde eziklikten doydum derse yine de sevap sayilirmi

Nasil anlayacagiz bunlariv?

Bir fakir kaca doyar ?
nerenin fakirini baz almak gerekir ?
doymadigi halde eziklikten doydum derse yine de sevap sayilirmi

Nasil anlayacagiz bunlariv?

Geç gördüm kusura bakma.

Oruç tutamayan kişiler, tutamadıkları gün sayısınca fidye verirlerse bu kendileri için yeterli olur.

Fidye mümkünse Ramazan ayı çıkmadan verilmeli. Her gün, o günkü orucun fidyesi verilebileceği gibi, topluca ya da bir iki parça halinde de verilebilir.

Fidye, kendisine zekât verilebilecek fakir kimselere verilir. Bu fakirin de yaşlı olması ve fidye yükümlüsü olması, ona fidye verilmesine engel değildir. Bilâkis akraba ise, akrabalık sevabı ile beraber daha faziletlidir.

Fidye miktarı, her bir oruç günü için bir fakiri bir günlük (iki öğün) doyuracak kadar para veya belirli miktarlardaki gıda maddelerinden oluşur. Bir fidye miktarı, bir fitre miktarına eşittir: Buğdaydan yarım sa’; arpa, hurma ve kuru üzümden bir sa’dır. Sa’ bir hacim ölçüsü birimidir ve bir sa’ yaklaşık 2.75 litredir; bu da yaklaşık 3 kilograma denk düşmektedir.

Bu rakamları günümüze aktaracak olursak, bir fitre ortalama sekiz buçuk liraya denk düşmektedir. Bir fidye de asgarî sekiz buçuk lira üzerinden verilebilir. (Bu, Diyanetin bu sene için açıkladığı rakamdır.) Bu miktar, kişinin imkânı ölçüsünde arttırılabilir.

8,5 lira bir ogun icin mi , bir koca gun icin mi ?

Konuyu paylasan sen olunca biliyorsun sandim.

O bir gunluk yemek bedeli.

Peki sence adil mi ?

O bir gunluk yemek bedeli.

Peki sence adil mi ?

Bir insanı bir gün doyuracak kadar fidye gerekir. Ya da bunun para karşılığı verilir.
İster fidyeyi Ramazan başında veya sonunda toplu olarak verin, ister günlük verin o size kalmış.

Peki sizce adil mi sorusunu görmemezlikten geliyorum, çünkü ayetleri nu şekilde yorumlamak Allah'a şirk koşmaktır ki bunu biz inançlılar yapmıyoruz.

Diyanetin yaptigi yorumlamak degil mi ?
sen sirkten korkarken diyanetin bunu umursamadigini dusunuyorum su anda .

Diyanetin yaptigi yorumlamak degil mi ?
sen sirkten korkarken diyanetin bunu umursamadigini dusunuyorum su anda .

Diyanetin yaptığı bilgin imamlar, din adamları, hadisler ve Kur'an-ın aynı anda baz alınarak yaptıkları yorumlamalar. Yorumlamalar hep var. Bu yüzden İslam'da 4 mezhep kabul ediyoruz.

Ayrıca bu ayetin yorumlanan bir tarafı yok. Yorumlanmayacak kadar açık yazılmış zaten.
O yüzden bu ayet için "sence adil mi?" sorusu sorulamaz. En azından Müslümanlar için bu böyle.

Ben soruyorum iste.

Yorumlamak konusunda da hemfikiriz anlasilan , demekki yorum oluyormus .
Korkuyormusun ?
adil degil demek bu kadar zor mu ?

Ben soruyorum iste.

Yorumlamak konusunda da hemfikiriz anlasilan , demekki yorum oluyormus .
Korkuyormusun ?
adil degil demek bu kadar zor mu ?

Fark var. Yorumlamıyorsun. Sorguluyorsun.
Sen inançsız olduğun için sorguluyorsun.
Ben ise inançlı olduğum için sorgulamıyorum.
Ayrıca ben oruçluyken bile, 8 liralık menü ile doyuyorum burada.

Ya uzatacak birşey yok..

Pitho sana dediğim gibi bu fiyat sadece maddi durumları iyi olan insanlar için geçerli değil.Kimisine fazla bile geliyor olabilir.
En az bu olucak. Az görenler ve fazlasını verecek durumu olanlar fazlasını verebilir diye açıklama yapılmış zaten.
Hala neyi sorguluyorsun çözemedim.

Ya konu o degil.
Inancsiz yaftasiyla konudan kaciyorsun.

Bir insana bir gunluk 8 lira yetmez. Iftarda doyar aahurda ac kalirsin.
Sorgulamaktan korktugun icin herseyi oldugu gibi kabul ettiginiz icin bu halde insanlar.
O cok bilip siz inanclilar yerine karar veren alimlerin sofralarina bir bak istersen.
Kizinca kizdi oluyor.
Neyse

Ya konu o degil.
Inancsiz yaftasiyla konudan kaciyorsun.

Bir insana bir gunluk 8 lira yetmez. Iftarda doyar aahurda ac kalirsin.
Sorgulamaktan korktugun icin herseyi oldugu gibi kabul ettiginiz icin bu halde insanlar.
O cok bilip siz inanclilar yerine karar veren alimlerin sofralarina bir bak istersen.
Kizinca kizdi oluyor.
Neyse

Yok yahu ne alakası var ben tartışmıyorum ki bu konuyu. İslam hakkında bildiklerimi paylaşıyorum.
Sorgulamaktan korkmuyorum, çünkü bundan 8 yıl önce o işi çözdüm. Sorgulayacaklarımı sorguladım. Dinimi kabullendim ve artık sorgulama gereği duymuyorum.

Tamam sorgulama ,

Az degilmi :p

miktarin azligi konusunda pitho'ya katiliyorum.
8,5 liraya insan neyle ve nasil doyar, üstelik iki ögün?!
ama bunun maddi durumu cok iyi olmayanlar icin "en az" olusturdugunu da biliyorum.
fidye bedelinin diyanet gibi kurumlarindan belirlenmesinin yanisira insanlarin kendilerine göre de belirlemesi gerekmektedir.
oruc tutamayan bir insanin iki ögünlük tutari ne kadardir?! bunu belirleyip buna göre vermesi daha adil ve dogru olur diye düsünüyorum.
ve azligina tekrar gelecek olursak, "dini kolaylastirin, zorlastirmayin" denilen hadis'e göre gidiliyordur muhtemelen.
asgari ücretle gecinen bir insan, kendisi bile 20-30 tl ile yemek yiyemiyorsa günlük, bunun dogrultusunda fidye vermesi de hic adil olmazdi.
bu sebeple en minimum verebilecek insandan yola cikarak, maksimumu belirlenmemis sekilde verilebilir fidye miktari.

Geri