Günümüz Koşullarında İyimser Olmak Mümkün mü?

🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Dünya genelinde yaşanan çok sayıda felaket karşısında, insanların olumlu düşünme çabası her geçen gün azalmaktadır fakat bilimsel veriler, koşullar ne olursa olsun insanın olumlu düşünmekten vazgeçmemesi gerektiğini göstermektedir.

Uzun ve sağlıklı yaşamının sırrı olumlu düşünceden geçse de yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bunu başarmak mümkün müdür?

İyimser insanlar daha uzun yaşıyor

ABD'li bilim insanları yaklaşık 60 yıl boyunca verileri toplanan 200'ü aşkın kişiyi inceledi. Sonuçlarda iyimser insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşadığı görüldü. Bununla birlikte, bilim insanları, bir kişinin içinde bulunduğu olumsuz koşullardan bağımsız olarak stresle başa çıkmanın yollarının öğrenebileceğini ve bunun gerçekleri inkar etmek anlamına gelmediğini söyledi.

Boston Üniversitesi'nden psikiyatri alanında yardımcı doçent olan Dr Lewina Lee ve meslektaşları, 1961 ve 1970 yılları arasında ABD Gazi İşleri Normatif Yaşlanma Çalışması’na kaydolduklarında en az 21 yaşında olan 233 erkek tarafından sağlanan bilgileri inceledi.

60 YIL BOYUNCA VERİ TOPLANDI
1980'lerde ve 90'larda yapılan anketler, erkeklerin iyimserlik düzeylerini değerlendirdi. 2002 ve 2010 yılları arasında, söz konusu gönüllülerin ruh halleri ve karşılaştıkları stresli durumlar karşılaştırıldı. Araştırmacılar, iyimserlerin kötümserlerden daha hızlı toparlanabileceklerini ve stresli bir olaydan sonra iyi bir ruh haline daha hızlı dönebileceklerini ortaya koydu. Araştırmaya ilişkin bilgi veren Lee, "Daha iyimser erkeklerin, olumsuz ruh hallerini kısmen açıklayan daha az günlük stresöre sahip olduklarını bildirdik. Bu bize, belki daha iyimser erkeklerin ya stresli durumlara maruz kalmalarını sınırladığını ya da durumları stresli olarak algılama ya da etiketleme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösteriyor” dedi.

GERÇEKLERİ GÖRMEZDEN GELMEK ANLAMINA GELMİYOR
Lee, sözlerine şöyle devam etti: “Daha iyimser olmak, Pollyannavari olmak veya iyimserlik hakkında yaygın bir yanılgı olan riskleri görmezden gelmek anlamına gelmez. Daha olumlu ve kendinden emin bir bakış açısına varabilmemiz için güçlü yönlerimizi, geçmiş başarı örneklerini ve üzerinde kontrolümüz olan alanları kabul etmeyi içerebilir”

İyimser insanlar daha uzun yaşıyor (Daha neşeli olmak mümkün mü?)

Dışım iyimser, içim karamsar. Az mı yaşarım, çok mu
Rumuz: Dantegibiyolunortasınaikikala

Dışım iyimser, içim karamsar. Az mı yaşarım, çok mu
Rumuz: Dantegibiyolunortasınaikikala

Koşullara verdiğin tepkiye bağlı olarak durum değişecektir ancak önemli olan çok yaşamak değil, yaşadığın hayatı verimli kılmak ve sağlıkla sürdürebilmektir.

Kanadalı klinik psikolog Jordan Peterson, bu konu hakkında şöyle bir tavsiyede bulunuyor: "Sahip olmadığın hiçbir şey ile hesap yapıp geleceği planlamaya çalışma çünkü her an sürpriz yaşayabilirsin, elinde olana odaklanmalısın."

Yaşamda insanın hedefi olması, motivasyon sağlasa da aynı zamanda gerçekçi olmak da gerekiyor. Etrafımızda olan biten bu kadar olumsuzluğun içinde, hayali söylemlerde bulunmak bize sadece zaman kaybettirir. Olumlu düşünmek faydalı olduğu kadar aynı zamanda insanın gerçeklerden uzaklaşmasına da sebep olabiliyor, bu ikisini ayırmak çok önemli.

Tam kötümser olacağım nasılsa herkes aynı mezara girecek diyorum ve Allaha havale ediyorum.
Kin tutmam hatta düşmanlarımı yakınlarımdan daha mert görüyorum. Sağ gösterip sol vuruyorlar her zaman.
Ama ben yine iyi niyetlerimden ödün vermiyorum. Birgün anlayıp geliyorlar bana..

Olumlu düşünmek ile hayalperest olmak ya da gerçekleri görmezden gelmek birbirine karıştırılmadığı sürece sorun çıkmaz ancak bazı insanlar maalesef dengeyi kuramıyor.

@Serçe kin tutmak yerine o kişiyi tamamen hayatından çıkartmak ve bir daha diyalog kurmamak çok daha sağlıklı sonuçlar veriyor çünkü kin beslemek de insanı yorar.

Olumlu düşünmek ile hayalperest olmak ya da gerçekleri görmezden gelmek birbirine karıştırılmadığı sürece sorun çıkmaz ancak bazı insanlar maalesef dengeyi kuramıyor.

@Serçe kin tutmak yerine o kişiyi tamamen hayatından çıkartmak ve bir daha diyalog kurmamak çok daha sağlıklı sonuçlar veriyor çünkü kin beslemek de insanı yorar.
Senin çok güzel bir kalbin var istesen de tutamazsın. Bende tutmam ama öfkelenirim (:

Lee, sözlerine şöyle devam etti: “Daha iyimser olmak, Pollyannavari olmak veya iyimserlik hakkında yaygın bir yanılgı olan riskleri görmezden gelmek anlamına gelmez. Daha olumlu ve kendinden emin bir bakış açısına varabilmemiz için güçlü yönlerimizi, geçmiş başarı örneklerini ve üzerinde kontrolümüz olan alanları kabul etmeyi içerebilir”

istediğiniz kadar iyimser olun, istediğiniz kadar polyannacılık oynayın.
başınızdaki olumsuzluklarla yüz yüze gelince o tüm pozitif hisler o güzel atlarına binip gidiyorlar..

Gülümsersen hafif geçer ama.

Senin çok güzel bir kalbin var istesen de tutamazsın. Bende tutmam ama öfkelenirim (:
Hoş geldin @Serçe
Bana kim nasıl yaklaşırsa öyle karşılık veriyorum, iyi yaklaşana iyilik ancak kötüye de kötülük değilse bile mesafe koymayı tercih ederim.

Günümüz koşullarında iyi düşünmek elbette çok zorlaştı ancak kötüye odaklanma da zaman kaybettirir, çözüm bulmak zorlaşır. Her şeyin başı denge...

• Beğen
Tepkiler: ne
istediğiniz kadar iyimser olun, istediğiniz kadar polyannacılık oynayın.
başınızdaki olumsuzluklarla yüz yüze gelince o tüm pozitif hisler o güzel atlarına binip gidiyorlar..
Elbette ancak çıkış yolu bulmak için de kötü atmosferden sıyrılmak gerekiyor yoksa patinaj yapan araba gibi olumsuzluğa saplanıp kalıyorsun maalesef.

Hoş geldin @Serçe
Bana kim nasıl yaklaşırsa öyle karşılık veriyorum, iyi yaklaşana iyilik ancak kötüye de kötülük değilse bile mesafe koymayı tercih ederim.

Günümüz koşullarında iyi düşünmek elbette çok zorlaştı ancak kötüye odaklanma da zaman kaybettirir, çözüm bulmak zorlaşır. Her şeyin başı denge...
Hoş buldum Lefty iyi olmak benim için önemsiz adil olmak çok şık duruyor bence insanlarda. Senin mesafe anlayışınıda seviyorum çünkü gerçekten koyuyor ve bunu karşındakine sen bir hiçsin benim için ile benimsetiyorsun :)

İnsan ilişkilerinde dengeler her zaman şaşar ama irade önemli tabi.

Birde bir yer de Senin yazılarını ve sana ne kadar hayran olduklarını gördüm ne kadar saygı duyuyordu herkes biliyor musun o yüzden aramızda oldugun için gerçekten şanslı hissediyorum :) sevgi ile kal Güzel Lefty <3

Elimden geldiğince burada olmaya çalışacağım sevgili @Serçe
Teşekkür ederim güzel düşüncelerin için.

• Kalp Gözler
Elbette ancak çıkış yolu bulmak için de kötü atmosferden sıyrılmak gerekiyor yoksa patinaj yapan araba gibi olumsuzluğa saplanıp kalıyorsun maalesef.
olumsuzluklara karşı iyimser kalmak kendini kandırmacadan ibaret bence.
somut bir adım atılmadığı sürece olumlu düşünmek. puffs.. üstünü kapatmak gibi birşey.
bu arada iyisinizdir umarım Lefty hanım. sizi buralarda tekrardan görmek güzel.

olumsuzluklara karşı iyimser kalmak kendini kandırmacadan ibaret bence.
somut bir adım atılmadığı sürece olumlu düşünmek. puffs.. üstünü kapatmak gibi birşey.
bu arada iyisinizdir umarım Lefty hanım. sizi buralarda tekrardan görmek güzel.
Sen de hoş geldin ve nikin değişmiş, başkası sandım seni.:)
Teşekkür ederim, seni gördüğüme ben de sevindim. Evlilik hazırlığın vardı diye aklımda kalmış. Her şey yolunda mı?

Sen de hoş geldin ve nikin değişmiş, başkası sandım seni.:)
Teşekkür ederim, seni gördüğüme ben de sevindim. Evlilik hazırlığın vardı diye aklımda kalmış. Her şey yolunda mı?
hoş buldum. bir değişiklik yapayım dedim :D
herşey yolunda teşekkür ederim ^^

Melankoli ve karamsarlık dünyadaki en kötü şeylerin başında geliyorğ, bu b*klar için vaktimiz yok.
Herşeye rağmen gülümseyin ve mutlu gorunmeye çalışın, öyle degilseniz bile.

Çünkü bir süre sonra ruhen ve bedenen buna inanıyor, ona göre bir hayat yasiyorsunuz, elde ediyorsunuz.
Beyin gercek yada hâyal durumunu ayırt edemez, o yüzden bunu manuel olarak sizin tanitmaniz gerekiyor.

Melankoli yada karamsar olma durumu sigara veyahutta ölçüsüz kullanilan alkol gibi sizi bir süre sonra hiç farkettirmeden yavaş yavaş ve acı icinde oldurecektir.

Ölmeyin, bilhassa yasayin en çokta Kappelere inat yasayin.

images

Hayırlı cumalar mümin ve mumineler.

• Beğen
Olumsuz düşünce ve yaşam tarzı bir süre sonra bağışıklık sisteminizi de olumsuz etkileyip hastalıklara karşı direncinizi düşürecektir. Olaylara bakış açınız olumsuz ise sürekli sorun yaratmaya ya da yeni sorunlarla karşılaşmaya başlarsınız ve bu durum da zamanla sizi daha da mutsuz edecektir.

Geri