Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edip, daha sonra kaldıran cumhurbaşkanının azledilmesi çağrıları

Yoon'un partisi 300 üyeli parlamentoda 108 sandalyeye sahip. Cumhurbaşkanı istifa eder ya da görevden alınırsa, yerine Başbakan Han Duck-soo geçecek ve 60 gün içinde yeni seçimler yapılana kadar cumhurbaşkanlığı görevine vekalet edecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Yoon'ın sıkıyönetimi kaldırmasını memnuniyetle karşıladıkların ısöyledi ve "Siyasi anlaşmazlıkların barışçıl yöntemlerle ve hukukun üstünlüğüne dayalı olarak çözülmesini bekleye devam ediyoruz" dedi.

Yoon'un geçtiğimiz aylarda parlamentonun kontrolünü kaybeden hükümeti, muhalefetin iktidarı zayıflatmayı amaçlayan bir dizi yasa tasarısı ve önergesiyle karşı karşıyaydı.

Siyasi gözlemciler, Yoon'un siyasi saldırıları savuşturmak için antidemokratik bir taktik olarak sıkıyönetim ilan ettiğini söylüyor.

Kaynak

Eğer ithal ettiğimiz ürünler var ise ya da ihracat yapılıyorsa ki bence mutlaka yapılıyordur.
Ekonomik olarak bizietkileyecektir.
Ukrayna savaşındaki gibi.
Yanılıyor muyum ?
G. Kore’nin devleti, siyaseti, iç dinamikleri nedir bilmem. Ama burada ticareti engelleyecek bir durum yada Ukrayna’daki gibi savaş hali yok. Olay an itibariyle G.Kore sınırlarını ilgilendiriyor, bir dış kriz, bölgesel bir gerilim olacak bir durum da oluşmadı henüz. Bu olay bizim ülkemizde yaşansa büyük sorunlar olurdu ama oranın devlet yapısının bizimkiyle benzer olduğunu sanmıyorum. Yani iktidar partisi ve başbakanı sadece olması gerekendir. Devletin ve tüm kurumların sahibi değildir. Anayasalarında belirtilen sınırlar içerisinde 3 aşağı 5 yukarı hareket eden yapılanmalar diye gördüm ben hep. Almanya’da koalisyon çöktü ama ticaret devam ediyor mesela. Bu tür büyük ekonomilere sahip ülkelerde iktidarlar sadece birer dişli oluyor genelde, dişli değişir ama çarklar dönmeye devam eder. Her şeyin başı ekonomi sonuçta.

Kore'de ekonomi de krize girerse, Samsung ve Hyundai alamayacağız. Bu durum bizde Samsung ve Hyundai'yi karaborsaya düşürür. İphone da etkilenir, çünkü kamerası ve ekranı Samsung'dan. Ucuz telefonlara yönelmek zorunda kalırız. Umarım öyle bir duruma düşmeyiz.

Çok tuhaf olaylar dönüyor olsa gerek.
Kuzey Kore yi şuan neden bu kadar büyük tehdit gördüler anlamadım ?

hani şurdan burdan asker getiriyorlar ya
zamanında bizimkiler de koreye gitmiş

Güney Kore Devlet Başkanı sıkıyönetim ilanı için özür diledi, göreviyle ilgili kararı iktidar partisine bıraktı

Yeol, "Gerçekten üzgünüm ve bu beklenmedik durumdan endişe duyan halkımızdan özür diliyorum" dedi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı beklenmedik sıkıyönetim ilanı nedeniyle özür dilerken, bugün mecliste yapılacak azil oylaması öncesinde kendisiyle ilgili kararı iktidar partisine bıraktığını bildirdi.

Kaynak

Zaten devlet başkanı belli ki sıkıntılıymış. Önceden görüp şunu bir uçuralım demişler. Uçurulacağını görünce o da Kuzey Koreli temizleyeceğim, derin devlette hijyen olacak falan filan mevzusuna girmiş. Yerler mi? Yememişler tabii. Sıkıyönetim ilânı ve bahanesi bir nevi onu hepten gözden düşürmüş, süreci hızlandırmış oldu. Ha, iyi de olmuş. Sanırım hangi Kore'nin yönetiminde olduğunun farkında değil.

2700 polis hala konutunun önünde bekliyor olamaz. Almış olmaları gerekiyordu.

Geri