Günde 1 Yumurta..

H
  • Kullanıcı ..hezarpare..
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Diyet Ve Sağlıklı Beslenme
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yumurtanın içerdiği protein ve vitaminler bakımından en iyi besin kaynakları arasında yer aldığını belirterek Yumurta et grubu besinler içerisinde yer alır dedi.

1_4655.jpg

İçerdiği proteinin vücutta kullanım oranının yüksek olması nedeniyle anne sütünden sonra en iyi protein kaynağıdır.

2_4371.jpg

Birçok vitamin ve minerali içerdiği için sağlıklı beslenmede önemli rol oynar" dedi.

3_4296.jpg

İnanç, sağlıklı beslenebilmek için temin edilen besin gruplarının süt ve süt ürünleri, et ve benzeri besinler, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıl grubu şeklinde dört grupta toplandığını söyledi.
4_4209.jpg

Yeterli ve dengeli beslenmede, besin çeşitliliğini sağlamak için her öğünde, bu dört besin grubundaki besinlerin bireyin gereksinmesine uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken İnanç, şunları kaydetti

5_4019.jpg

"Beslenmede çeşitliliğin sağlanmasıyla vücut çalışmasında gerekli olan besin ögeleri alınmış olur, besinlerin doğal yapısında bulunan ve birçok kronik hastalığın oluşumunun önlenmesinde etkisi olduğu düşünülen diğer ögeler (fitokimyasallar) sağlanır ve aşırı yağ, tuz tüketimi önlenir. şeklinde konuştu.

7_3559.jpg

Yumurta et grubu besinler içerisinde yer alır.

6_3754.jpg

İçerdiği proteinin vücutta kullanım oranının yüksek olması nedeniyle anne sütünden sonra en iyi protein kaynağıdır. Birçok vitamin ve minerali içerdiği için sağlıklı beslenmede önemli rol oynar."

8_3339.jpg

Yumurta ucuz ve kolay ulaşılabilir.

9_3051.jpg

Yumurtanın besleyici değerinin yanı sıra ucuz ve kolay ulaşılabilir, kolay hazırlanır olması, kolay çiğnenmesi ve sindirimi nedeniyle tüm yaş grubundaki bireyler için tercih nedeni olduğunu ifade eden İnanç, sofralarda omletten tatlılara kadar birçok yemek tarifinde önemli yeri olan yumurtanın bu yemekleri hem besin değeri hem de lezzet açısından zenginleştirdiğini söyledi.

10_2980.jpg

YUMURTANIN SARISI GÜNLÜK ENERJİNİN 4'TE 3'ÜNÜ KARŞILIYOR

11_2600.jpg

İnanç, yumurtanın beyazı ve sarısındaki besin ögelerinin türü ve miktarının farklılık gösterdiğini belirterek, yumurta sarısının günlük ihtiyaç duyulan enerjinin dörtte üçünü, yağın ve A, D, E vitaminlerinin tamamını, kolin, fosfor, demir ve kalsiyumun büyük bir kısmını, protein ve B2 vitaminin ise yarıya yakın kısmını içerdiğini vurguladı.

12_2337.jpg

ensonhaber..

normal bir yumurtada bulunan proteinin 8 kat fazlası bıldırcın yumurtasında bulunur çocukluğumdan bu yana çiğ olarak tüketiyorum boğazımdab yağ gibi akıyo mübarek :D

normal bir yumurtada bulunan proteinin 8 kat fazlası bıldırcın yumurtasında bulunur çocukluğumdan bu yana çiğ olarak tüketiyorum boğazımdab yağ gibi akıyo mübarek :D

Emin misin ? 100 gramında olmasın o :honk: ve çiğ tüketim zararlıdır. Vitamin biyoyararlılığında sıkıntı çıkarır. Bakınız avidin biotin.

Emin misin ? 100 gramında olmasın o :honk: ve çiğ tüketim zararlıdır. Vitamin biyoyararlılığında sıkıntı çıkarır. Bakınız avidin biotin.

Ahmet'im :) tavuk yumurtasından 8 kat fazladır bıldırcın yumurtasında bulunan protein ben yıllardır içiyorum hiç bir zararını görmedim

Ahmet'im :) tavuk yumurtasından 8 kat fazladır bıldırcın yumurtasında bulunan protein ben yıllardır içiyorum hiç bir zararını görmedim

Şimdi şöyle ele alalım durumu. 100 gram üzerinden değerlendirme yaparsak daha açıklayıcı ve anlaşılır olacaktır.
100 gram bıldırcın yumurtası için yaklaşık 10 tane yumurta gerekir. Tavuk yumurtasında ise 1.5-2 yumurta 100 gramdır. Ve bakıldığında pek çok besin değeri bakımından birbirine eşdeğerdir. Protein ortalama 9 gram olan bir bıldırcın yumurtasında 1 gram kadar iken yaklaşık 55-60 gram olan bir tavuk yumurtasında 6 gram kadardır. Yani 100 gramı karşılaştıracak olursak bi fark olmadığını görürüz.
Kaldı ki tüketimi (10 yerine 1 tane yemek ) ve ulaşımı kolay olduğundan tavuk yumurtası tüketmek daha mantıklı. Ha bıldırcın yumurtası da tüketilebilir çünkü içerdiği Demir dışında bir farkı yok ama maddi külfeti var işte.

Yıllardır çiğ tüketip bi sıkıntı yaşamadığın için şanslısın aman diyim salmonellaya dikkat :)

Şimdi şöyle ele alalım durumu. 100 gram üzerinden değerlendirme yaparsak daha açıklayıcı ve anlaşılır olacaktır.
100 gram bıldırcın yumurtası için yaklaşık 10 tane yumurta gerekir. Tavuk yumurtasında ise 1.5-2 yumurta 100 gramdır. Ve bakıldığında pek çok besin değeri bakımından birbirine eşdeğerdir. Protein ortalama 9 gram olan bir bıldırcın yumurtasında 1 gram kadar iken yaklaşık 55-60 gram olan bir tavuk yumurtasında 6 gram kadardır. Yani 100 gramı karşılaştıracak olursak bi fark olmadığını görürüz.
Kaldı ki tüketimi (10 yerine 1 tane yemek ) ve ulaşımı kolay olduğundan tavuk yumurtası tüketmek daha mantıklı. Ha bıldırcın yumurtası da tüketilebilir çünkü içerdiği Demir dışında bir farkı yok ama maddi külfeti var işte.

Yıllardır çiğ tüketip bi sıkıntı yaşamadığın için şanslısın aman diyim salmonellaya dikkat :)

ruh hali çılgın yazıyor afedersiniz hanımefendi saygılar hörmetler asdjdjdjd :) matamatik burda bile karşıma çıktı vesile olan siz bayan çok kötüsünüz bu kadar yazmanız beynimi sulandırdı bu ne yorumdur mübarek.....ayrıca samanyolumu salmenyomu o ne yahu biyolojik deneymi yapıyoz

oranmış orantıymışşşş hey Allah'ım sana geliyorum.Yol ne taraftaydı.

ßayılırım yumurtaya, ondan sanırım protein yüklüyüm . :) Vücut geliştirmek isteyenlere, sıska arkadaşlarımada öneririm . :)

ruh hali çılgın yazıyor afedersiniz hanımefendi saygılar hörmetler asdjdjdjd :) matamatik burda bile karşıma çıktı vesile olan siz bayan çok kötüsünüz bu kadar yazmanız beynimi sulandırdı bu ne yorumdur mübarek.....ayrıca samanyolumu salmenyomu o ne yahu biyolojik deneymi yapıyoz

oranmış orantıymışşşş hey Allah'ım sana geliyorum.Yol ne taraftaydı.

Ahahahhaha :D Yıkıldım :zuha:

Daha önce hocalarla tartıştığımız bir konuydu bu, bıldırcın yumurtasının aslında bir para tuzağı olduğu sonucuna varan. Görünce sadece bildiklerimi paylaşmak istedim yoksa matematikle cebelleştirmek gibi bir niyetim yoktu :D
Salmonellayla biyolojik deney yapmıyoruz da çiğ yumurta yiyince vücuda alıyoruz yani alma olasılığımız artıyor ondan uyandıriim dedimdi :D

Ahahahhaha :D Yıkıldım :zuha:

Daha önce hocalarla tartıştığımız bir konuydu bu, bıldırcın yumurtasının aslında bir para tuzağı olduğu sonucuna varan. Görünce sadece bildiklerimi paylaşmak istedim yoksa matematikle cebelleştirmek gibi bir niyetim yoktu :D
Salmonellayla biyolojik deney yapmıyoruz da çiğ yumurta yiyince vücuda alıyoruz yani alma olasılığımız artıyor ondan uyandıriim dedimdi :D

yıkılmış gibi değilde yıkmaya çalışıyormuş gibi bi durum var sanki :D az buçuk bildiğim vardı onlarıda unuttum sayende bu ne bilmişliktir arkadaş :D o hocaların yerinde ah olaydım ah olsaydım basmıştım sıfırı görürdün gününü. matamatikle cebelleştirmedinde ne yaptın resmen çorba ettin benim fobim var bilmiyosun tabi...çiğ yumurta zarar vermez her iddASINA giderim seninle

yıkılmış gibi değilde yıkmaya çalışıyormuş gibi bi durum var sanki :D az buçuk bildiğim vardı onlarıda unuttum sayende bu ne bilmişliktir arkadaş :D o hocaların yerinde ah olaydım ah olsaydım basmıştım sıfırı görürdün gününü. matamatikle cebelleştirmedinde ne yaptın resmen çorba ettin benim fobim var bilmiyosun tabi...çiğ yumurta zarar vermez her iddASINA giderim seninle

Evet şu an çiğ yumurta konusundaki tabularını yıkmaya çalıştığım doğrudur :D
Peki tamam girelim iddiaya, ispatla bana çiğ yumurtanın avantajlarını :D

Geri