Gümüşhane Nasıl Bir yerdir ? 'Diyar Diyar Bölüm 4'

• Kullanıcı Mavi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri
🕒 Konu sahibi 10 saat önce aktifti
Mavi:
Hoş geldin Zeynebim.
Zeynep:
Hoş buldum maviş .
Mavi:
Diyar Diyar Türkiyem adlı forum söyleşilerimizde sıra Gümüşhane’ye gelince aklıma ilk sen geldin.
Zeynep:
Gümüşhane demek ben demek , ben demek Gümüşhane demek.Benim için ne kadar özel olduğunu sen zaten biliyorsun.
Mavi:
Ben biliyorum da şimdi bilmeyenler için hep birlikte Gümüşhane’yi tanıyalım.Evvela bize seni tanımayanlar için kendinden biraz bahseder misin?
Zeynep:
Adım Rabia Zeynep.2 Mayıs 1993 Samsun doğumluyum.Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdim. Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesinden Formasyonumu aldım. Bu yıl Öğretmenlik için mülakata girdim.Atanamamış öğretmen olarak karşında hazır ve nazırım.Aslen Gümüşhaneliyim.Çok çok önceden Gümüşhane’denbüyük dedelerim Samsuna göç etmişler.Benim için Gümüşhanenin yeri çok ayrıdır.
Mavi:
Gümüşhane şehrinin tarihsel olarak çok önemli bir yeri var mıdır? Bize biraz Gümüşhane’yi anlatır mısın? Nasıldır Gümüşhane ? Hiç görmeyen ve bilmeyen biri Gümüşhane denildiği zaman aklımıza neler gelmeli ?
Zeynep:
Çok eskiden Gümüşhanenin Trabzon’a bağlı bir şehir olduğunu biliyor muydunuz?İlk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım.Sonradan Bayburtta Gümüşhaneden ayrılınca Bayburt ve Trabzon Arasında günümüze ulaşan senin benim kavgası devam edip gitmiştir..Kimi der Gümüşhane Trabzon’a aittir.Kimisi der Bayburt’a aittir.Bana göre Gümüşhane iki dağ arasında ortasından nehir akan küçük bir şehirdir.Gümüşhane deyince aklınıza koca koca binalar avmler gelmesin.Doğal güzelliğiyle kendine hayran bırakan bir şehirdir.Bir şehri doğal güzelliğiyle kabul etmişsen her yönünü kabul etmişsin demektir.Dağları taşları yeşiliyle doğalı sevanler için gezilecek bir şehirdir.
Mavi:
Gerçekten etkileyici J Cancağızım Gümüşhane’ye ilk defa gelen biri nereye gider? Nereleri gezer ?
Zeynep:
Ben Dört yıl Gümüşhanede yaşadım.Haliyle her yerini biliyorum.Geçen sene bu zamanlarda sana da rehberlik yapmıştım. İstersen biraz sana gezdirdiğim yerlerden bahsedeyim. Şehrin merkezinde bulunan üç güzel konağı vardır. Bu konaklar orijinal haliyle günümüze ulaşmış şuanda cafe-restörant şekliyle hizmet veriyor.Konaklardan ilk tercihim Balyemez Konağıdır.Daha sonra ÖzdenOğlu konağıdır.Yaz gezmeleri için ise Ataç konağını öneririm.
Benim ise kendi tercihim Karaca Mağarasıdır.Sarkıtları ve doğal güzelliğiyle her yıl ziyaret ettiğim mekanıların başında gelir.Daha sonra Limni gölünü öneririm.Yeşil ile Maviye aşık olanlar için önerebileceğim yerdir..
Birde Zigana Kayak Merkezi bu konuda biraz Trabzonla tartışma olsada Zigana ortak mekan diyebiliriz.
Doğal Güzelliğe aşık olanlar için adım adım güzellik kokan şehirdir.
Mavi:
Gerçekten güzel bir tatildi benim için. Gümüşhane’nin neleri meşhurdur. Şehrin ile özleşen neler var ? Gümüşhane’ye gittiğimizde ne yenir ?
Zeynep :
Benim içinde güzel bir tatildi.Bir de Gümüşhane’nin soğuğu olmasaydı.Şehriyle özdeşen Pestil-Kömesi vardır. Mecburiyet caddesi dediğimiz Cumhuriyet Caddesinde her iki adımda bir pestil dükkanı görebilirsiniz. İkramlarını çok yemişliğim vardır. Sizlerede tavsiye ederim.Gümüşhane ile özdeşen kartol ve turşu kavurmasıdır.Misafirlikte bol bol yenir. Kartol bizim bildiğimiz patates haşlaması.
Karadeniz yemeklerinin çoğu buradada meşhurdur.Mıhlama,Kumak .Ziron vb.
Mavi:
Ohh miss gibi kıtır ekmekle birlikte ne iyi olurdur şimdi. Dini unsurlar taşıyan eserler var mı? Halkın şehre gelenlere karşı tutumu nasıldır?Genel olarak kendi insanının özellikleri nasıl? Gümüşhaneli deyince gözümüzde nasıl canlanmalı?
Zeynep:
Bende acıktım sanırım. Ziron olsa ne yedirdi bol tereyağlı. Dini unsurları taşıyan bir çok Tarihi yapıt vardır.Bunlar Metropolitik Kilisesi, Çakırkaya Kilisesi ..
İslami motifler taşıyan bir çok camiide vardır. Süleymaniye (Ulu Cami) Camisi (Merkez) en kalabalık olanıdır. Dünyanın tek üstü açık camii Kadırga yaylasında bulunur.
Halk misafirperverdir , halkımızdan birine sokak röpörtajında
Gümüşhanespor 2.lige çıktı ne düşünüyosunuz demişler Gümüşhanelinin cevabı harikaydı gülümsetmişti beni
"inşallah seneye de 3.lige çıkarlar"dedi . İşte böyle Gümüşhane insanı ; temizdir ,Gümüşhane insanı yanakları al aldır, uzaktan kendini belli eder. Dağdan dağa anlaştıkları için yüksek sesle konuşurlar.
Mavi:
Gümüşhane’ye ne zaman gitmeli sence ?
Zeynep:
Bu soruyu bana sorma Yazın yaylaya çıkanlardanım kışın da Ziganada kaymaya gidenlerdenim. Dört mevsim gezilecek yeri var.Hass şehrimdir.
Mavi:
Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı ?
Zeynep:
Son olarak Resul Dindar söylemiş bizim için
[YOUTUBE]VPNx4UDohUk[/YOUTUBE]
Mavi:
Biz horonla bitirdik :u1:
Çok teşekkür ederim canısım .
Zeynep:
Rica ederim :hello:

yegenim canimiz siron cekti. olmaz ki boyle.

Gümüşhanelilerin milli yemeği patates haşlaması ve turşudur. :p
Çok hoş bir sohbet olmuş, bilen biri olarak itiraf edeyim söylenebilecek ne varsa söylemiş Zeynep.
Gümüşhane'de görülecek yerlere Karaca Mağarası yolu üzerinden ulaşabileceğiniz İmera Manastırı'nı da ben eklemek isterim.
Yıkık/dökük, o kadar yol gittiğime değdi mi şimdi diyeceğiniz bir yer olarak görüyorsanız tabi gitmeyin derim.
Ama bende inanılmaz ilgi uyandırmıştı.
:)

Bir gün gidersem oralara bunlara dikkat edicem teşekkürler kızlar:tatlı:

kelkit torul kurtun ilceleri
Nufus olarak bayburttan sonra en az olan karadeniz ill

Geri