Görüşleri sizi en çok etkileyen filozof kimdir?

Є
  • Kullanıcı Єναηєscєηcє
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Akıl Küpü

Görüşleri sizi en çok etkileyen filozof kimdir?

• François Marie Arouet

Kullanılan: 0 0.0%
  • Jean-Jacques Rousseau

• Arthur Schopenhauer

• George Berkeley

• John Stuart Mill

• John Dewey

• Bertil Ohlin

• Karl Popper

• John Rawls

• Ayn Rand

• Bertrand Russell

• Friedrich Schleiermacher

• Robert Nozick

• Friedrich Schelling

• Kullanılan toplam oy
    12
''Bu Nasa'da gerizekalı. O kadar masraf yapıp uzaya araç gönderiyorlar hayat var mı diye öğrenmek için. Versinler bana parayı ben söyleyeyim orada hayat olmadığını.'' diyen Cübbeli Ahmet Hoca.

Kişiler baya baya etkilendikleri filozofu yazınca bir kendimden utandım. İlgim olmayan bir alan aslında.
Sanırım hiçbiri.

İmmanuel Kant : ''İNsan eğitilmesi zorunlu tek yaratıktır'' diyen filozofta dini ve diğer her vurgudaki düşünceleriyle etki bırakacak biridir.

Jonh Locke : yasama, yürütme, yargı üçünün ayrılması fikrini çıkaran kişidirki tüm dünyada etkisini bırakmıştır

François Mare.... kısaca Voltaire -- fransız devriminin başlıca kahramanıdır bir iz bırakmıştır.

Listedekilerin hepsi hemen hemen düşünceleriyle bu dünyada iz bırakmış kişilerdir daha yazılmayanlarda dahil.

Şu kişi bu kişi çok etkiliyor diye ayrım yapmak biraz garip geldi bana.

Çünkü felsefe tek düşünce olan durumları daha fazla düşünceye çıkarmak için yapılır. yeri gelir birinin sözü yeri gelir başkasının sözü etkiler.

Bir felsefeciye yüzde yüz katılma gibi ihtimal olsaydı zaten felsefe denen durum olmazdı.

John Locke aralarında en güzel görüşlere sahip olandır. Tüm filozoflar birbirini etkilemişlerdir zaten. :)
Birbirlerini bir sistem dahilinde eleştirerek yeni fikirler bulmuşlardır. Bu açıdan ayrım yapmak çok doğru değildir. Felsefe dogmatik değildir. Mutlaka her görüşüne katılmak zorunda değilsiniz.

Hem Epistemolojide hem Etikte Immanuel Kant.
Sanatta ve Ontolojide Hegel

Ah Cavla n.
Nerdesin?

düşünüyorum öyleyse varım diyen flozofu seçiyorum

Kendi adıma hepsinden yerine göre çok şey öğrendiğim için aralarında bir ayrım yapmayı uygun bulmuyorum. Görüşleri her konuda bana uyacak diye bir kuralım hiç olmadı ve insanlığa ne katkı sunduğu benim açımdan çok daha önemlidir. Günümüzde ise fikirleri ilgimi çeken filozof Byung-Chul Han'dır.

Mevlana, Yunus Emre, Gazali, Fuzuli, Farabi, Fatma Mernissi, Sühreverdi, Biruni, Hallac-ı Mansur, Bektaşi Veli, Ibn-i Sina, Arabi ve daha bir çokları. Ibni Rüşd. Bu insanların her birinden en azindan üç beş sayfa koparan insanın aklı çamurdan çıkarılmış elmasa döner. Ki Bediuzzaman var. Bırak kendisini, talebesine laf yetistiremezsin. Fakat Islam çatısı altında oldukları için bir burun bükme söz konusu elbette.

Yoda sizinle yoda nın bir kaç sözünü paylaşayım mesela;

Yaparsın veya yapmazsın denemek diye bir şey yok.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering yanisi Korku karanlık tarafın yoludur, korku öfkeye, öfke nefrete, nefret ise acıya yol açar.

Train yourself to let go of everything you fear to lose yanisi Kaybetmekten korktuğun ne varsa kendini onları kaybetmeye karşı eğit.

Bel far niente.
Kehkeh.

Son zamanlardaki okumalarımdan hareketle rasyonalist filozoflar beni daha çok etkiliyor bunlara ek Foucault ve Chomsky. Özellikle Foucault, bana kattıkları noktasında kendisine minnettarım.

Ne katti mesela?

Sorunun muhattabı bensem, "Ölümünün 36. yıl dönümünde Foucault ve modern insanın kazanımları" adlı makaleme bakabilirsin.

Tabii şaka bir yana böyle bir makale yazacak istidadım da bilgim de yok. Foucault'yu anlayabiliyorum/anladım diyebilmeyi çok isterim hatta bana kattıklarını tam sıralı liste halinde yazabilmeyi de. Birey, modern, post-modern, moderniteden doğan birey, iktidar gibi birçok kavramla alakalı bilgilerimin bir zemine oturmasını sağladı. Bu bile çalışma alanımda bana çok katkı sağladı.

Geri