Göç sorununa nasıl çözüm üretebilir?

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Yaşanan deprem felaketi sonrasında başta yakın iller olmak üzere Türkiye'nin farklı illerine yoğun göç süreci başlamıştır ve depremi yaşayan on il terk edilmekte olup göç edilen illerde de yoğun nüfus artışı yaşanmaktadır.

Uzun süredir yaşanan düzensiz göç sorununa henüz çözüm bulunamamışken, yeni yaşanan göç dalgasını doğru şekilde yönetmek mümkün olmazsa bazı illerde yaşam şartları zorlaşmaya başlayacaktır.

Sizlerin konu hakkında çözüm önerileri nelerdir?

kentlerde-goc-var-1124723-5.jpg

Yoğun göç alan illerin başında Mersin ve Antalya gelmektedir ancak bilindiği üzere bu illere çok uzun zaman önce ilk başta Suriyeli göçmen ve sonrasında da Ruslar / Ukraynalılar gelmiştir. Her iki il de kapasitesinin üstünde nüfus artışı yaşamakta olup acil çözüm üretilmesi gerekmektedir.

Sosyal medyada görüyorum göç konusunda sızlananlar var.
Hatta bunlardan biri Mersin de yaşayan teyzemler.
Düne kadar suriyelilere tepki gösterdiğim için bana , onlar ümmet kardeşimiz ayıptır ırkçılık yapma diyorlardı bugün bana Mersin hiç yaşanacak gibi değil her taraftan göç alıyor diyor. :)

Kendi vatandaşında ümmetten ne olacak idare edin..

Konuyla alakalı olarakta daha sonra uğrayıp bir şeyler karalarız

Aslında bir çözüm yok gibi. Maddi olarak iyi durumda olanlar göç etti. İşi gücü o şehirlere bağlı olanlar kaldı mecburen. İnsanlar maddi manevi tedirgin. Yaşamadığımız halde ciddi manada bizde bile bir travmaya sebep oldu. Ben hak veriyorum bu noktada.
eğitim noktasında da uygun binalar okul haline getirilip bir nebze ihtiyaç giderilebilir. Konterner sınıflar yapılabilir. Okul öncesi kademesinde çok konteyner sınıf oluşturuldu.

Aslında bir çözüm yok gibi. Maddi olarak iyi durumda olanlar göç etti. İşi gücü o şehirlere bağlı olanlar kaldı mecburen. İnsanlar maddi manevi tedirgin. Yaşamadığımız halde ciddi manada bizde bile bir travmaya sebep oldu. Ben hak veriyorum bu noktada.
eğitim noktasında da uygun binalar okul haline getirilip bir nebze ihtiyaç giderilebilir. Konterner sınıflar yapılabilir. Okul öncesi kademesinde çok konteyner sınıf oluşturuldu.
Yaşam alanları kurulması ve güvenli hale getirilmesi biraz zaman alacaktır ancak buralarda işi gücü olan ve evi hasar görmeyenler de endişe ettikleri için başka şehirlere gidiyorlar. Korkularında haklı olsalar da bıraktıkları yerlerden daha iyi koşullara sahip olan kişi sayısı oldukça az oysaki kendi evlerini güçlendirme seçeneği daha az maliyetli olacaktı.

Bazı illerdeki yoğunluğu başka illere transfer etmek ya da yoğun illerdeki yaşam koşullarını yeni eklenen nüfus artışına uygun hale getirmek gerekiyor. Hastane hizmetinden trafiğe kadar her yerde yoğunluk oluştu.

Her şehrin kendi nüfus sayısına göre bir bütçesi ve planı vardır. Yoğun şekilde nüfus artışı yaşandığı zaman ise alt yapı sorunları başta olmak üzere eğitim, ulaşım, sağlık gibi her alanda aksamalar başlar.

Depreme bağlı olarak şehirlerini terk eden insanların en büyük endişesi, evlerinin başlarına yıkılacak olma ihtimalidir ki bu sorun ortadan kaldırılabilirse kimse de evini, işini bırakıp başka yerlere gitmek zorunda kalmaz.

Deprem olan illerin ülke ekonomisine katkısı da dikkate alındığında sadece güvenli konut inşa etmekle de sorun çözülmeyecek ve istihdam alanlarının da güvenli hale getirilmesi gerekecektir. Ülkede yoğun şekilde işsizlik sorunu varken, bu illerdeki tarım başta olmak üzere her sektördeki yavaşlama / durma ne yazık ki ülke ekonomisine büyük darbe olmakla beraber, işsizlik artışına da sebep olacaktır.

Deprem gerçeği ile yaşamak elbette çok zor ancak yaşam alanları güvenli hale getirildiği takdirde sorun çözülecektir.

Göçerek

İstanbul'un yarısı köyüne dönse çok rahatlar şehir
Şehir hayatına alışan insanları nasıl köyüne geri yollayacaksın?

Deprem sonrası da insanlar yaşam alanlarını terk etmeye başladılar ki bazılarının evi hasarlı değil ancak yaşanan sarsıntıların sürekliliği nedeni ile tedirginler. Depreme bağlı göç sorunu için insanların ülke genelinde dağılımını sağlamak gerekiyor çünkü belli şehirlere akın ettikleri için o şehirlerde de yaşam şartları zorlaştı.

Şehir hayatına alışan insanları nasıl köyüne geri yollayacaksın?

Deprem sonrası da insanlar yaşam alanlarını terk etmeye başladılar ki bazılarının evi hasarlı değil ancak yaşanan sarsıntıların sürekliliği nedeni ile tedirginler. Depreme bağlı göç sorunu için insanların ülke genelinde dağılımını sağlamak gerekiyor çünkü belli şehirlere akın ettikleri için o şehirlerde de yaşam şartları zorlaştı.
Çözüm sunuyoruz bu sefer çözümü beğenmiyorsun anlamadım

En kısa zamanda insanları memleketlerinde tutacak her şey yapılmalı.
alt yapısı üst yapısı, sanayisi, barınması, sosyal alanları. İnsanların yaşayabilecekleri şehirler inşaa edilmeli.
o zamana kadar diledikleri yerlerde çalışabilir ve yaşayabilirler.
Ama geri dönüş şart

Antep bitmiş, antebe gelmeyin. Kurulu düzenim olmasa gelirdim. Mersin’e gidin arkadaşlar.

bir "arınma gecesi" tüm sorunu çözer. "bence"

Sanayileşmeyi genele yayayarak, tarıma ve büyük baş hayvan yetiştirmeye, çiftçiye, köylere,.... yatırım yaparak göç sorununa çözüm üretebiliriz.

Sanayileşmeyi genele yayayarak, tarıma ve büyük baş hayvan yetiştirmeye, çiftçiye, köylere,.... yatırım yaparak göç sorununa çözüm üretebiliriz.
Sanayimiz büyüyor zaten merak etme ama zillet ittifakı gelirse sanayimiz geriler

Sanayimiz büyüyor zaten merak etme ama zillet ittifakı gelirse sanayimiz geriler
Aslanım gene ters yerinden anlamışsın yazdığımı.
Ben sanayinin büyüklüğünden, küçüklüğünden bahsetmedim. Beynin tek istikamete odaklanmış, biraz ayar ver lütfen.

Istanbul 20 milyon olmuş . Daha çok insan gelsin diye metro yapıyorlar daha çok yapın 50 milyon olsun . Istanbul sanayisini iç anadoluya taşımak lazım . Şehirlerarası yolculuğu pasaportla yapmak .20 milyonluk nüfus 5 milyona düşürülmeli

Istanbula daha çok yatırım yapıldıkca cazip hale geliyor .insanlar daha çok geliyor . Insanları nüfusu az yerlere gitmeye teşvik edilmeli .hakkari, van, şırnak bitlis buraya sanayi kurulmalı varsa daha çok büyütülmeli hayvancılık tarım teşvik edilmeli hırsızlık önlenmeli hayvan yetistirelim dedik .her yer hırsız çalınmasın diye kestik yedik

sınırlarımızı güvenli daha hale getirerek başlayabiliriz mesela...

edit: konuyu sadece yurt içi göç ile alakalı ele alıyoruz sanırım?...

Moderatör tarafında düzenlendi:
600.000 suriyeli istanbul'a geliyormuş deprem bölgesinden
nasıl bir iştir buu

Geri